Vegoföretaget Astrid och aporna läggs ned

Mjölkfri ost från vegoföretaget Astrid och aporna är poppis bland många mjölk- och sojaallergiker. Men nu har företaget bakom gått i konkurs – och konsumenterna får leta efter andra alternativ.

Astrid och aporna var ett av de första företagen som tog fasta på den vegetariska trenden med substitut för kött, chark och ost. Hos mjölk- och sojaallergiker är det framför allt utbudet av olika slags kokosbaserade ostalternativ som gått hem, eftersom de alternativ som funnits innan enbart tillverkats med sojaprotein som bas. Företagets produkter har sedan några år tillbaka funnits hos de flesta större matkedjor och de har även en egen butik i Malmö.

Konkurs

Men konkurrensen från andra vego-producenter har ökat kraftigt de senaste åren och i början av mars meddelade nättidningen Breakit.se att bolaget bakom Astrid och aporna, Goodtrade Scandinavia AB, försatts i konkurs.
Bolaget uppger i ett pressmeddelande att de haft svårt att nå lönsamhet både till följd av den konkurrensutsatta vegomarknaden, och motgångar bland annat i form av produktionsproblem. De uppger också att de har förhoppningar om att Astrid och aporna ska kunna leva vidare i någon form, men på vilket sätt är i nuläget oklart.

Alternativ

I många butiker är nu produkterna slut. Det finns dock andra mjölk- och sojafria alternativ att kika efter i mataffärer och nätbutiker. Ett märke är Violife, vars kokosoljebaserade ostar är utan soja, gluten, nötter och mjölkprotein. Sortimentet är stort med allt från imitationer av parmesan, fetaost, grönmögelost och pizzaost som lättare smälter. Några varianter finns att köpa i mataffärer som till exempel Hemköp och Willys och ett stort urval finns i nätbutiken Seitanfoods.se. Ett annat märke med kokosolja som bas är Green vie, som har ostar fria från mjölk, soja och gluten. I sortimentet finns bland annat en cheddar- och en mozzarella-variant. Märket finns att köpa på bland annat Hemköp, Ica och i nätbutiken Happyvegan.se.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php