Hurra, vilken seger!

Regeringen har beslutat att Sverige ska få ett nationellt allergiprogram. Det är något vi på Astma- och Allergiförbundet kämpat för i över tio år. Så vi säger: Äntligen!

– Det är en jätteseger för alla som lever med astma, allergier och eksem, säger förbundsordförande Mikaela Odemyr.
Vad innebär det här? Jo, var tredje svensk i dag är allergisk, 800 000 har astma – och bland barn ökar framför allt matallergierna. Vi vet sedan länge att det med rätt åtgärder går att minska risken för astma och allergi, och samtidigt ge alla som redan är drabbade en bättre och mer likvärdig vård.

Finland, som lanserade sitt allergiprogram redan 2008, har varit en viktig förebild. Där har man sett minskade kostnader för allergi och astma, färre akutbesök på grund av astma, och samtidigt att ökningen av allergisjukdomar hejdats.

Det här har förbundet kämpat hårt för att få politiker att förstå.

Och i mars tog vi ett jätte-
kliv framåt. Då beslutade 
rege­ringen att det ska tas fram ett förslag till en nationell strategi inom allergiområdet. Strategin ska bland annat 
kolla hur man kan förebygga allergier, sätta upp mål för 
allergivården som kan förbättra för alla patienter och se till så att vi får fler astma- och allergi­specialister. I dag finns det nämligen bara 90 allergologer i landet som arbetar med barn och 70 med vuxna.

Socialstyrelsen och Livsmedels­verket fick i uppdrag att ta fram strategin. Dessutom fick Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, i uppdrag att ta fram mer forskningsbaserad kunskap om allergier.

Astma- och Allergiförbundets förhoppning är att Sverige nu tar till sig av de finska erfarenheterna och att vi snart kommer i kapp vårt grannland.

– Med tanke på att det handlar om några av vår tids största folksjukdomar vågar jag i dag säga att detta är en oerhörd seger för oss alla. Den som inte själv är drabbad har garanterat en anhörig eller någon i närheten som är det. För Astma- och Allergiförbundet är detta en av våra största politiska framgångar någonsin, säger Mikaela Odemyr.

Godisprovning 
lockar till engagemang

Tacomys, samarbetsövningar och provsmakning av allergivänligt godis. Unga Allergiker lockar med skoj och gemenskap för att få fler aktiva medlemmar. En som hakat på är Emil Wüst, 18.

Hur får föreningar dig som är medlem att vilja delta i roliga aktiviteter? Och kanske själv en dag vara med och anordna dem? En förening som funderat mycket på det är Unga Allergiker. De bestämde sig för att bjuda in nyfikna eller lokalt engagerade medlemmar till en särskild startup-helg tidigare i år, som gick av stapeln i Torsby i Värmland. Emil Wüst, 18, var en av 14 som deltog.

– Startupen var jättekul! Vi brainstormade idéer på saker vi vill göra framöver och fick även chans att lära känna varandra bättre. Dessutom provsmakade vi och satte betyg på allergivänligt godis från Långbergets gård, som ville ha hjälp att produkt­utveckla sitt sortiment.

Helgen gav mersmak och Emil Wüst har nu planer på att engagera sig lokalt i Unga Allergiker framöver.

Varför ska man engagera sig i en förening?
– Ju fler som gör det, desto fler och roligare aktiviteter kan vi hitta på. Vi blir också starkare tillsammans och kan påverka i frågor som känns viktiga, som till exempel bättre skolmat. Men viktigast är nog ändå gemenskapen och att lära känna andra att utbyta tips och erfarenheter med.

– Jag har själv svår pollenallergi och fick tipset att skriva en egenremiss för att få behandling med pollenvaccin, något som hjälpt mig massor.

Kan det inte kännas läskigt om man aldrig varit aktiv i en förening tidigare?
– Jo, kanske lite i början, men när man väl gjort det förstår man att det är värt det. Jag var själv lite nervös inför workshopen i Torsby, men när jag kom dit och träffade alla andra hade jag jättekul.

Inte bara gott – utan gratis också!

Visste du atet är helt gratis att vara medlem i Unga Allergiker? Alla mellan 6 och 29 år är välkomma i föreningen.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php