Husmorsknep mot hosta – myt eller sanning?

”Stoppa in en vitlöksklyfta i örat”. Det rådet fick jag från min farmor när jag som yngre åkte på öroninflammationer titt som tätt.
Eftersom min farmor oftast hade väldigt kloka råd tog jag även detta på allvar – och stoppade in en klyfta. Eller en halv klyfta rättare sagt, eftersom det var vad som fick plats.
Sen gick det en dag. Smärtan i örat eskalerade och jag var tvungen att boka in en akuttid hos öronläkaren. Han skakade på huvudet när han hörde om husmorsknepet. Det hade nu gjort att jag även dragit på mig en inflammation i yttre hörselgången, menade han, och jag fick lova dyrt och heligt att aldrig stoppa något ätbart i örat igen.
Men jag var inte ensam, han hade stött på vitlök i patienters öron förr.

För så är det ju med huskurer, de har en tendens att sprida sig. Nu i förkylningstider kryllar nätet av tips på hur man kan lindra hosta och förkylning på egen hand. Och för den som ofta drabbas hårt av förkylningar och långdragen hosta eller har barn med förkylningsastma kan det så klart vara lockande att prova.
Men vad säger då läkarna om husmorsknep – finns det möjligtvis de som funkar? Jag frågade Göran Wennergren, barnallergolog vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, om några av de vanligaste knepen som florerar.
Det så kallade löktricket är ett av de mest populära. Det finns olika varianter, men i stort sett går det ut på att man ska lägga en delad lök i en skål, hälla på hett vatten och ställa skålen vid sängen under natten, som ett medel mot hosta.
Kan det ligga något i detta?
– Nja, det tror jag är en skröna att det skulle fungera, det finns ingenting som tyder på det, säger Göran Wennergren.

Ett annat löktrick i bloggar och nätforum är att dricka vätska med lök i mot besvärlig hosta, till exempel den vätska som bildas när gul lök fått stå och dra tillsammans med socker över natten. Men inte heller det får tummen upp.
Dricka varm saft för att lindra hosta då?
– Ja, det tror jag lindrar. Vätska är ju slemlösande och att dricka brukar lindra hostan.
En sked honung innan läggning mot hosta?
– Ja, här står vi på fastare mark. Det finns ett visst vetenskapligt stöd för att honung har hostdämpande effekt och varmt honungsvatten är slemlösande precis som varm saft. Honung har även visats ha antibakteriella effekter.
Livsmedelsverkets råd är dock att man inte ska ge honung till barn under ett år, påpekar han, eftersom honung kan innehålla sporer av bakterien Clostridium botulinum. 
Ett annat råd som sprids på sociala medier är att regelbundet äta icke-upphettad honung för att förebygga infektioner. Tveksamt, menar Göran Wennergren, eftersom förkylningsinfektioner som regel är orsakade av virus.

Ett tips jag sett i nätforum för barn med förkylningsastma är att låta barnet bada länge på kvällen innan läggdags, så att slemmet i luftrören lättare går att hosta upp.
– Att andas in varm vattenånga har en slemlösande effekt. Ett annat sätt är att hålla ansiktet över en bunke eller ett handfat med hett vatten, med en handduk över huvudet.
När det gäller barn med förkylningsastma är det viktigaste dock att se till att hostan inte beror på undermedicinering, menar Göran Wennergren, och att söka vård om allmäntillståndet i övrigt verkar dåligt.
Betyder det här att man gör bäst i att hålla sig borta från husmorsknep som lök under sängen? Nej, de allra flesta huskurer mot hosta och förkylning är ju ganska harmlösa och det skadar givetvis inte att prova, som ett komplement till annan medicinering.
Utom när det gäller vitlöksklyftan i örat då.

Text Zandra Zernell