Vintagekläder utan hundhår

Brukar du handla begagnat? Då är du inte ensam. En växande del av svenska folket kollar först på Blocket, Tradera eller Facebooks köp- och säljsajt Marketplace innan de slår till på ett nytt plagg, en möbel, leksak eller elektronikpryl.

En viktig orsak till att fler handlar begagnat är såklart det stora intresset för miljö och hållbarhet, men också att det ofta blir billigare och är lättare att göra fynd.
Samtidigt är det svårt att veta hur säljaren har behandlat till exempel ett plagg eller en möbel. Kanske har hen en katt hemma, är förtjust i parfym, sköljmedel och parfymerade tvättmedel eller – hemska tanke – har problem med till exempel mal eller pälsängrar? Då kan det så klart bli knepigt för den som är känslig mot parfym eller allergisk mot katt, hund eller häst. Så vad gör man?

Både på Tradera och de många olika köp- och säljgrupperna på Facebook brukar säljare ändå uppge om plagg är tvättade parfymfritt eller om det finns en katt i hemmet. Men för den som vill ha fler garantier än så finns det faktiskt några nischade grupper. ”Köp och sälj för allergiker, parfym- och kemikalieöverkänsliga m fl” är en liten grupp för framför allt doftkänsliga där allt från Polarn och pyret-barnkläder till möbler och madrasser säljs. En del kommer även från pälsdjursfria hem. En grupp för enbart kläder är ”Köp och Sälj – Parfymfritt”, där allt som säljs ska vara parfymfritt och säljaren uppmanas uppge både material och om det finns husdjur i hemmet.
Men grupperna är ganska små – så här finns helt klart potential för en större marknad med fler medlemmar. Och kanske grupper nischade på bara möbler från husdjursfria hem? Dessutom borde de stora köp- och säljsajterna införa ett parfym- och pälsdjursfritt sökfilter.

Om man då ändå råkar få hem ett parfymdoftande plagg? Ja, precis som med ett nytt plagg, som kan innehålla en hel del kemikalier och färgämnen, är det såklart alltid bra att tvätta innan användning. Ett husmorstips är annars att lägga plagget i vattenbad med lite ättika i för att dra ut doften, innan den tvättas och sköljs!

Text Zandra Zernell