Så ersätter du ägg

Ägg är en viktig ingrediens i många maträtter och bakverk. Det fungerar både som smakgivare, konsistensgivare, lyfter och håller ihop sockerkakan så att den inte faller i smulor. Det är sällan man kan plocka bort ägg ur ett recept utan att ersätta det med något annat utan att förstöra slutresultatet. Det finns dock många bra knep för hur du löser detta problem. Oftast går det bra att ersätta ägget rakt av med någon av dessa ingredienser.

Chiafrön

Chiafrön sväller och klibbar ihop i vätska. Konsistensen blir lite slemmig, ungefär som råa ägg. Därför fungerar de bra som bindemedel i bröd, pannkakor och bakverk. För att ersätta 1 ägg blandar du 1 msk chiafrön med 3 msk vatten. Låt blandningen svälla i cirka 15 minuter innan du ska använda den.

Aquafaba (kikärtsspad)

Användandet av kikärtsspad, eller aquafaba, som det också heter, slog igenom på allvar för några år sedan. I början var många skeptiska till att det verkligen gick att använda, och förvåningen var stor när det visade sig att den blaskiga vätskan till och med gick att vispa upp till ett perfekt marängskum, men nu är den vanligt förekommande i framför allt veganska recept. Precis som med äggbaserade maränger är det viktigt att skålen är ren och torr när du börjar vispa.
Aquafaba är alltså vätskan du normalt häller bort från burken eller tetran med köpta färdigkokta kikärtor. Du kan använda det som äggersättning i det mesta, till exempel i pannkakor, våfflor, maränger, kakor, bakverk och chokladpudding. I vispad form kan du också använda det som fluffig topping med olika smaksättningar på muffins eller kakor eller istället för grädde på frukt och bär. Ett ägg motsvaras av ungefär tre matskedar kikärtsspad. Du kan frysa in det spad du inte använder på en gång i en iskubslåda. En normalstor iskub motsvarar cirka en matsked.

Äppelcidervinäger + bakpulver

När du bakar kakor och muffins där man i originalreceptet använder ägg och bakpulver kan 1 msk äppelcidervinäger ersätta 1 ägg. Detta beror på att det uppstår en kemisk reaktion mellan bakpulvret och äppelcidervinägern, vilket gör smeten fluffigare. Kakan kommer inte att smaka vinäger.

En halv banan

I mjuka kakor, muffins eller pannkakor kan du ersätta ett ägg med en halv banan. Tänk dock på att bananer är söta, och att du kan behöva justera övrig sötning.

Äppelmos + bakpulver

Vid bakning kan du ersätta ett ägg med 0,5 dl äppelmos tillsammans med 0,5 tsk bakpulver. Även här behöver du tänka på att äppelmos oftast tillför en del extra sötma.

Äggersättningspulver

Det finns också särskilda äggersättningspulver, som ofta innehåller tapiokastärkelse och potatisstärkelse som bindningsmedel. De går att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer eller veganbutiker online.

Fiberhusk

Fiberhusk bildar en gelé när det suger upp vätska, därför används det ofta även som bindemedel i degen vid glutenfri bakning, då det ersätter de glutentrådar som bildas i glutenhaltiga degar. För att ersätta ägg blandar du 1 tsk fiberhusk med 1,5 dl vatten och låter det koka upp i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan så fort det börjar bubbla och vispa i några minuter. Använd sedan blandningen i bakverk.

Linfrön

Det finns många recept på internet som innehåller linfrö som äggersättning, då de har samma egenskaper som chiafrön när de blandas med vätska. Linfrön innehåller dock ämnen som, framför allt när fröna tuggas, krossas eller mals, kan ombildas till giftet vätecyanid. Vätecyanid kan ge en allvarlig förgiftning. Livsmedelsverket råder därför att man enbart äter små mängder linfrön och att krossade linfrön dessutom enbart ska ätas tillagade. Hela linfrön passerar genom kroppen utan att lika mycket vätecyanid bildas, men ska ätas mycket sparsamt.

Livsmedelsverkets råd kring linfrön

Livsmedelsverket gav tidigare rådet att inte äta krossade linfrön alls, men sedan 2019 säger man att vuxna kan äta 1-2 matskedar hela linfrön per dag, utöver det linfrö som finns i müsli, gröt och bröd. Barn bör enligt samma källa helst inte äta hela linfrön alls, men små mängder linfrö i müsli, gröt och bröd går bra.
Vuxna kan äta max 1 matsked av krossade eller malda linfrön- om de har upphettats- per dag tillsammans med vätska i exempelvis gröt eller bröd. Barn bör inte äta krossade linfrön alls.

Snabb lathund: 
Detta kan du ersätta 1 ägg med

​​3 msk kikärtsspad
1 msk chiafrön + 3 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger + bakpulver
En halv banan
0,5 dl äppelmos+ 0,5 tsk bakpulver
1 msk kikärtsmjöl eller vetemjöl + 1 dl växtdryck (för äggstanning) 
Koka upp och vispa 1 tsk fiberhusk blandat med 1 ½ dl vatten

Text Susannah Elers Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php