Röd runt munnen – är det allergi?

Många barn får röda utslag runt munnen av till exempel tomat eller apelsiner. Men är det en allergi eller inte?
– För merparten av alla barn handlar det om irritativa utslag, säger barnläkaren Natalia Ballardini.

Kanske fick ettåringen tomat till lunch – och plötsligt har huden runt munnen blossat upp och blivit röd och irriterad. Som förälder kan det vara svårt att veta vad utslagen beror på, om det till exempel är en allergi eller något annat som ligger bakom. Många utesluter därför födoämnen som tycks orsaka utslag ur kosten för säkerhets skull – och i Facebooks grupper för föräldrar med allergiska barn är det också ett råd många föräldrar ger varandra.

Hur ska man egentligen göra om ens barn ofta blir röd runt munnen av olika födoämnen? Finns det en risk att barn utvecklar en allergi om de fortsätter att äta av det som orsakar utslagen?  
– Röda utslag runt munnen kan vara en allergisk reaktion, men det är absolut inte den vanligaste orsaken. Merparten av alla utslag handlar om så kallade irritativa utslag, säger Natalia Ballardini, barnläkare och specialist inom barn- och ungdomsallergologi vid Södersjukhuset.
De irritativa utslagen uppstår när barn kladdar med maten och det hamnar mat eller vätska på huden, där de har en irritativ verkan.
Framför allt är det röda frukter och bär som orsakar utslag runt munnen, till exempel tomat och ketchup, paprika, citrusfrukter och jordgubbar. Alla barn kan få den här typen av utslag, eftersom huden runt munnen är ett utsatt område. Risken för utslag ökar också när det är vinter och luften är torr.

Krävs väldigt lite

– Men mest känsliga är barn som redan har en torr hud i botten, till exempel på grund av en medfödd defekt i hudbarriären. Då krävs det väldigt lite för att huden ska bli irriterad och blossa upp, och det kan verka som att de här barnen reagerar på nästan allt de äter, säger hon.
Röda bär och citrusfrukter innehåller det som kallas biogena aminer. Biogena aminer kan precis som födoämnesallergi kan ge symptom i form av till exempel utslag och klåda. Men i själva verket handlar det om ett slags överkänslighetsreaktion.
– Det som är viktigt att komma ihåg med överkänslighetsreaktioner som orsakas av biogena aminer är att man aldrig behöver vara orolig för det ska utvecklas till en akut allergisk reaktion. Vad det handlar om är att man utsatts för klådstimulerande ämnen, säger Natalia Ballardini.

Svårare reaktioner

I vissa fall kan även födoämnesallergier ge utslag runt munnen och på kinderna. Men då handlar det oftast om allergi mot till exempel mjölkprotein, ägg eller fisk, som är de vanligaste allergierna hos så små barn.
Ibland kan det dock vara svårt att veta exakt vad det är som orsakar utslagen.

Hur kan man skilja eksem orsakade av födoämnesallergi mot vanliga, irritativa utslag?
– Vid till exempel mjölkproteinallergi, som är den vanligaste allergin bland små barn, kommer ofta utslagen en stund efter att barnet fått i sig mjölk. Då handlar det om nässelutslag med små upphöjda prickar. Dessutom ger födoämnesallergier ofta även andra former av reaktioner, som andningspåverkan, kräkningar eller magont, säger Natalia Ballardini.
Om man som förälder misstänker att det är en födoämnesallergi som ligger bakom bör man ta kontakt med vården för att göra en allergiutredning. Men om barnet har en rodnad runt munnen mer eller mindre hela tiden utan några andra symptom är det nästan alltid irritativa utslag det rör sig om, menar hon. Och då är hennes råd att fortsätta att ge barnet tomater, paprika och citrusfrukter – utslagen till trots.
– Om barnet verkar mycket besvärat kan man undvika de ämnena under en period, men i grunden är det bättre att försöka behandla barnets hud så att den håller sig så fin som möjligt. Då klarar den också av påfrestningar från sådant som tomat och apelsin bättre.
Natalia Ballardini brukar tipsa föräldrar till barn med eksem som kommer till hennes mottagning att smörja in huden runt munnen med en svag kortisonkräm morgon och kväll tills utslagen försvinner. För att förebygga nya utslag kan det dessutom vara bra att smörja med en fet, mjukgörande kräm precis innan barnet ska äta.
– Men man behöver inte vara orolig för att överkänslighetsreaktionerna ska utvecklas till en allergi, för så fungerar det inte. Jag träffar många föräldrar som utesluter födoämnen ur sina barns kost på grund av oro. Men ofta gör de det helt i onödan, säger hon.

 

Så behandlar du utslag runt munnen hos barn

  • Smörj periodvis med en svag kortisonkräm morgon och kväll. När huden ser bättre ut kan du gå över till en mjukgörande kräm utan kortison.
  • Skydda huden innan måltid genom att smörja med en oparfymerad fet, mjukgörande kräm.
  • Under den period som utslagen är besvärliga kan du prova att utesluta de livsmedel som tycks orsaka besvären ur kosten, till exempel röda frukter och bär, paprika och tomat.
  • Vissa barn får lättare utslag runt munnen. Det kan bero på att de har en nedsatt skyddsbarriär i huden och det är då extra viktigt att smörja deras hud regelbundet.
  • Misstänker du att utslagen beror på en födoämnesallergi – ta kontakt med vården för eventuell allergiutredning.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox