Julbordet – så tacklar du det

Julbordet kan för en allergiker kännas som en enda stor risk. Men med rätt taktik kan även du njuta av den härliga maten.

– Det är en glädje att äta tillsammans, säger dietisten Ida Berge, legitimerad dietist med en master i kostvetenskap och som arbetar på Jämtnutrition i Åre.

Och med lite framförhållning, bra dialog och planering kan det gå alldeles utmärkt även för dig som har någon form av matallergi. Så du behöver inte avstå igen från julbordet med jobbet eller hitta på något svepskäl för att tacka nej till julmys hos moster Agnes, som fnysande konstaterar att allergi bara är inbillning, eller diskret smuggla ner farfars Olles stolthet Janssons frestelse i en servett i handväskan.

– Det viktiga är att ha en dialog i förväg och att inse att alla inte har så stor kunskap om allergier. Men alla, såväl restauranger 
som släkt och vänner som bjuder, vill göra rätt. Det är inte roligt 
för dig om du inte kan äta något men det är inte roligt för den som ordnar julbord heller. Det är så himla tråkigt om det skulle hända att någon blir sjuk, säger Ida Berge.

Här är hennes bästa tips för hur du som allergiker ska tackla julborden i år och kunna glädjas åt att äta tillsammans.

Hemma hos släkt och vänner

1. Var lite hjälpsam – i förväg

Julen är vänlighetens högtid – så hjälp släkt och vänner på traven kring din allergi. De flesta vill ändå väl.

– Man kan försöka att vara lite hjälpsam. Alla vet inte så mycket om allergier som du själv. Om du till exempel ska fira hemma hos mormor och vet att det kommer att bli griljerad skinka och du tål inte vallmofrön som kan finnas i ströbröd – så kan du ju tipsa mormor ”Jag brukar välja det här ströbrödet, det tål jag…”, säger dietisten Ida Berge.

Eller det kanske gäller chokladen. Du kan tipsa värden eller värdinnan om vilken choklad som du faktiskt tål. Och du gör det i god tid. Inte när du sitter där och missnöjt konstaterar med en martyr-suck att ”Det finns ingen choklad alls som jag tål”.

Om du inte tål kött eller fisk kanske du önskar dig något vegetariskt på julbordet.

– Det kanske inte är så självklart för en äldre släkting som så gärna vill laga något extra gott till just dig till jul. Du kanske kan dela med dig av ett recept, säger Ida.

Är du köttallergiker och farbror Harry pratar stjärnögt om att han så gärna vill fixa en riktig julskinka till dig så säg ”Å, så snällt, en skinka på kalkon blir perfekt!”. Eller så tar du med dig en egen kalkonskinka och låter alla nyfikna få smaka.

2. Se till att du själv uttrycker dig tydligt

Precis som när du går på restaurang, var noga med att uttrycka dig så att det inte blir missförstånd. Det är skillnad på om du lider av celiaki eller om du undviker gluten för att du blir lite uppsvälld av det.

– Äter du enligt FODMAP men älskar vörtbröd så kan du ju göra ett undantag just för jul och stå ut med att få lite gaser. Om du däremot lider av celiaki ska du inte äta gluten överhuvudtaget.

3. Föreslå knytis

Ett praktiskt alternativ är om alla tar med sig något till julbordet. Då tar du förstås med dig mat som passar dig perfekt – och som kanske inspirerar andra att pröva något nytt.

4. Om det går – fixa lite ordning och reda

Det blir enklare för dig som absolut inte tål fisk om det är lite disciplin på julbordet och alla ser till att gafflarna man tar sill med sätts tillbaka i sillburkarna. Men ibland går det inte att styra upp allt – glada barn och lite småvirriga vuxna kan ställa till det. I så fall gäller punkt 5.

5. Be att få ta först av alla!

Är du mycket allergisk så inför resolut regeln att alla med allergi går först till julbordet! Någon fördel ska du väl ha av eländet du ständigt hanterar. Och nej, det är inte själviskt, det är praktiskt. För om det är många gäster ökar risken att nån lägger en sked fel eller spiller någon du absolut inte tål i din favoriträtt.

6. Håll koll på dina egna fällor

Du är trots allt specialist på din egen allergi, tänk över i förväg vad du inte tål och som ofta förekommer i julmat. Senapsfrö, till exempel. Finns det minsta misstanke så fråga för säkerhets skull ”Vad är det i den här härliga rätten?”

7. Skilj på godis och godis

Skålen med godis för nötallergiker kanske ska få stå ute i köket. Annars är risken att någon tar en bit ur ”allmänna godisskålen” och sen ångrar sig och lägger tillbaka den i ”nötallergikernas godisskål”. Risken ökar om det är många små barn på kalaset!

8. Små barn, stora faror

Om det inte enbart är du som är allergisk utan också något eller några små barn som är med och firar får alla finna sig i att det kan vara nödvändigt att helt utesluta det som barnet är allergiskt mot. För en ettåring kan blixtsnabbt stoppa i sig någon intressant smula från golvet och drabbas av allergianfall.

9. Vilka firar du med?

Om du har varit allergisk hela ditt liv och din familj och hela släkten är van att ta hänsyn och vet vad som gäller, är det troligen ganska lätt att fira och äta tillsammans. Men ska du i år för första gången fira tillsammans med din nya sambos familj kan det kräva att du förklarar och förbereder lite extra.

10. Utgå alltid från dig själv

Det som gäller en allergiker, gäller inte alla. Bra repliker att öva på kan vara ”Ja, jag förstår att din kusin som också är nötallergiker kan äta lite av din goda kaka. Men för mig fungerar det inte”

På restaurangen

1. Kontakta restaurangen

– Det är alltid bra att höra av sig före besöket, säger dietist Ida Berge.

• Då kollar du vilka allergener som ingår i julbordets olika rätter. Alla restauranger är skyldiga att redovisa de ämnen som finns med på EU:s allergenlista (se ruta).
• Är du allergisk mot något som 
inte finns med på listan så frågar du specifikt om detta.
• Ta reda på hur maten är upplagd. Om du är mycket allergisk kan det vara idé att be att få din mat upplagd på tallrik. Då slipper du risken att någon glad och virrig gäst av misstag tappat en nöt i rödkålen eller spillt lite sillspad på ägghalvorna.
• Ge gärna tips om vad som fungerar för dig, t ex: ”Julskinka kan jag alltid 
äta, däremot tål jag inte griljeringen med ströbröd.” Då ger du krogpersonalen en sportslig chans att fixa ett bra julbord just för dig.

2. Uttryck dig tydligt

• Om du säger: ”Jag tål inte mjölk” så kanske krogen lägger ner extra jobb på att hitta produkter utan mjölkprotein, när du i själva verket är laktosintolerant.

3. Välj rätt restaurang

• Alla julbord är inte likadana. Är du köttallergiker kanske du ska föreslå din arbetsgivare, kompisgänget eller familjen att i år boka julbord hos den där krogen som också är så känd för sina goda vegetariska rätter. Tål du inte fisk och skaldjur så se till att gänget inte i okunnighet bokar in er på ”Havets julbord”.

Text Maggan Hägglund Foto Canva

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php