Frida bakar godsaker utan mjölk och ägg

Vad vore väl julen utan en massa gottis? Och nej, din allergi behöver inte hindra dig från att tillfredsställa sötsuget.
Receptkreatören Frida Svanberg tipsar om knepen som tar julgodiset till nästa nivå – och som gör att nästan alla kan njuta av det.

Ljuvlig gyllene kola toppad med flingsalt, seg knäck och goda kakor. Det är inget man behöver förneka sig bara för att man är allergiker. I alla fall inte om du frågar Frida Svanberg.

– Det går utmärkt att koka kola på sojagrädde, säger hon.

Frida, som även gett ut boken ”Veganska godsaker”, började baka veganskt på grund av barnen. När de var små var de allergiska mot mjölkprotein, så för att kunna amma dem fick hon sluta med mjölkprodukter. Att sluta fika var dock inget alternativ

Började experimentera

– När jag kollade efter recept hittade jag mest rawfood-grejer, dadelbollar och liknande. Jag hade ätit sådana på kafé men var inte särskilt imponerad, så jag började experimentera själv.

Redan tidigare var hon vegetarian, men det var nu hon bytte till att bli vegan.

– Att jag lyckades med kakorna avgjorde det. Fika är viktigt för mig, skrattar hon.

Hon säger att det dessutom är praktiskt att bjuda på veganska kakor och godsaker.

– Det är många som inte tål mjölk eller ägg, på det här sättet slipper du krånglet med att baka en kaka till varje person som har en intolerans. Du bakar en kaka som alla kan äta.

Älskar julen

Hon älskar julen och högtidens tillsammans-effekt. Pyntet åker fram redan veckan före första advent. Och godsaker fixar hon kontinuerligt, kakor, kolor och knäck som uppskattas av alla.

– Jag älskar saffran, så bullar blir det alltid. Annars tycker jag om att göra mitt eget julgodis, framför allt kolor, som jag gör flera sorter av. Jag gör en egen variant på Riesenkolor, med choklad på. Kokoskola är också gott, liksom saffranskola. Det är bara fantasin som sätter gränser för vilka smaker du kan ha på kolan.

Fudge är en annan favorit.

– Fast jag misslyckas med de första satserna nästan varje år. Godis gör jag ju nästan bara till jul, så varje år är jag lite ringrostig när jag börjar.

Mjölkfritt margarin känsligare

På vilka sätt är det annorlunda att baka veganskt?

– Mjölkfritt margarin är känsligare för uppvärmning än smör. Om det börjar koka när du smälter det, så skär sig lätt smeten, och fettet lägger sig ovanpå. Det spelar ingen roll om margarinet kokar upp och får svalna av. Så värm det bara precis så att det smälter, inte mer.

Ägg då, som är en ganska väsentlig del av många kakrecept. Hur gör du där?

– Där finns det en fiffig lösning: bönspad, alltså det simmiga spadet i konserver. Det är en bra äggersättning. Det går till och med fint att vispa till maräng. Men det liknar äggvita, därför brukar jag tillsätta lite mer fett i mina kakor jämfört med vanliga recept.

Inte nyttigare

– Förhållandet mellan ägg och kikärtsspad är 1:1. Det vill säga ett normalstort ägg motsvarar tre matskedar kikärtsspad.

Är veganska kakor och veganskt julgodis nyttigare? Kan man unna sig mer?

– Haha, jag önskar att det var så, men nej, inte om du följer mina recept i alla fall.

Fakta

Namn: Frida Svanberg
Ålder: 29 år.
Familj: Sönerna Albin, 7, och Elvin, 6.
Bor: På Öland.
Gör: Receptkreatör.
Instagramkonto:
@fridasvegobak.
Aktuell med: Boken ”Veganska godsaker”.

Läs Fridas recept i Allergias receptbank

Du hittar till exempel hennes recept på julmustkola genom att söka på det i receptbanken.

Text Linda Newnham Foto Helén Pe

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php