Har mina allergier smittat?

För många år sedan blev jag både upprörd och sårad av en kommentar från en förälder till ett annat barn, då hon ifrågasatte om jag var helt säker på att inte min dotters astma och svåra eksem kunde smitta hennes dotter.
Jag hoppas jag kunde svara henne sakligt och lugnt även om jag kokade invärtes. I sommar kom jag nämligen plötsligt på mig själv med att börja segla iväg i samma tankebanor. Kunde mina allergier smitta?
Orsaken var att min make sedan snart 30 år, nu för varje år utvecklar allt fler allergisymtom. Det började med att han fick reaktioner mot gräs för tre år sedan, vilka jag till en början såg synonymt med reaktioner mot gräsklippning.
Till slut fick jag inse att det var gräset, inte klippningen, som var problemet. Då han var den enda i familjen som hittills inte reagerat på gräs fick vi lösa problemet med en robotklippare.
I år har hans allergier ökar ytterligare och orsakat symtom av både gräs och andra växter, som exempelvis de vackra pioner jag tagit in för att njuta av. Håhå jaja, det blev ut med pioner och fram med ögondroppar och mer histamin, för karln vill jag behålla. Men frågan var om jag efter 30 års umgänge kan ha smittat honom med mina allergier?
Nej, jag hävdar fortfarande bestäm att varken astma eller allergi smittar. Däremot tror jag många går med anlag för allergi som bara väntar på att bägaren med allergen ska bli full och symtom bryta fram. Ibland händer det inte förrän i mogen ålder.
Jag önskar er alla en skön höst med massor av den sol vi i sommar har sparat!

Text Maritha Sedvallson