Bakälskaren Frida experimenterar i köket

När bakälskaren Frida Hinshaws son Daniel visade sig vara allergisk mot mjölk, ägg, soja och jordnötter tappade hon först baklusten. Sedan började hon experimentera. Nu gör hon om vanliga recept med hjälp av tekniker från veganvärlden och dekorerar med guldpulver och spritsad fuskmaräng.

Vad gör man om man älskar att baka, men måste utesluta vanliga ingredienser som mjölkprotein, ägg, soja och jordnötter? Det var en tanke som malde hos Gävlebon Frida Hinshaw när hon och maken Patrick fått veta att deras son Daniel var allergisk mot flera olika födoämnen.
Daniel var då knappt ett år och hade nyligen börjat med smakprov.
– Första gången vi upptäckte hans allergier var när jag stod och stekte pannkakor som han åt av. Plötsligt vände jag mig om och såg att halva hans ansikte hade svullnat upp och ena ögat korkat igen. Ingen av oss är allergiker så jag förstod först inte vad som hänt, men sjukhuset konstaterade att han haft en allergisk reaktion, säger Frida Hinshaw.
De andra allergierna upptäcktes strax efteråt. Reaktionerna skiljer sig dock åt – ägg- och jordnötsallergin kan orsaka anafylaktiska reaktioner medan mjölk och soja ger lite lömskare besvär i till exempel mage och tarm.

Inspiration från veganvärlden

Frida och Patrick bestämde sig för att i stort sett utesluta alla allergener ur hushållet.
– Det var otroligt svårt i början. Jag som älskat att baka och laga mat ända sedan jag som liten hängde med farmor och farfar i köket stod plötsligt där helt handfallen. Det här ska man ju använda smör till – vad gör jag nu? Men jag började läsa på och testa mig fram och har med åren fått en hel del självförtroende i hur jag ska göra och vilka produkter som funkar.
En stor utmaning har varit att lyckas med mjuka kakor som sockerkaka, muffins och tårtbottnar utan att använda ägg. Där har hon hämtat en hel del inspiration från veganvärlden.
– Det var en stor aha-upplevelse att börja använda aquafaba, alltså bönspad, i stället för ägg i bakningen. Min son tål nämligen baljväxter, trots att han är allergisk mot jordnötter och sojaprotein. Men jag använder spad från stora vita bönor i stället för kikärtor eftersom jag tycker att det smakar mer neutralt, särskilt om man tillsätter till exempel vanilj, citronzest eller choklad.

Våga misslyckas

Med bönspadet går det även att göra maränger och marängsmörkräm att ha som fyllning eller kakdekoration. Själv tycker hon inte så mycket om smaken från vispbar havregrädde och försöker därför komma på fyllningar utan det i, eller så smaksätter hon grädden så att havresmaken döljs.
– Man måste nog experimentera – och våga misslyckas – för att lära sig vad som funkar. Nu för tiden kan jag nästan se på ett recept om det går att byta ut ägg eller mjölkprodukter rakt av eller inte. Det är till exempel svårare om man måste byta ut tio ingredienser än två.
Planering är a och o. Eftersom det handlar om ingredienser som inte beter sig riktigt som vanligt är det aldrig en bra idé att prova något nytt kvällen innan ett kalas, menar hon.

Delar på Facebook. Till vardags arbetar Frida Hinshaw på Trafikverket, men hon ägnar mycket av sin fritid åt att baka. Och det har blivit många roliga och spännande bakverk sedan hennes experimenterande började. Det vet alla som är med i de grupper på Facebook för allergiföräldrar eller bakande allergiker där hon delar med sig av sina knep och recept.
Vad sägs till exempel om enhörningstårta, choklad- och hallonmoussekupoler med guldsammetssprej, chokladkolakaka med marschmallowgrädde eller äppelmunkar med kanelsocker?

Tjusningen med mousse

Ibland är även Daniel och hans syster Liv, 5, med och bakar.
– De brukar få hjälpa till med att lägga i ingredienser, vispa ihop saker och garnera. Själva monteringsmomentet, när man liksom viker in de torra ingredienserna i smeten, vill jag ofta göra själv eftersom det inte blir så bra om man rör ner dem. Annars brukar de vara väldigt intresserade av att slicka på slevar också, säger hon och skrattar.
Vad ska man då satsa på om man vill baka något riktigt läckert utan mjölk, ägg och soja?
– Jag har insett tjusningen i moussetårtor. De är väldigt enkla att göra, men blir jättegoda.
En annat tips är att dekorera tårtan ordentligt, menar hon, eftersom det då snabbt ser väldigt avancerat ut. Själv har hon alltid olika sorters strössel, guldpulver och sammetssprej hemma. Och flera olika tyllar att spritsa till exempel chokladgrädde eller maräng med. Att spritsa har hon lärt sig på Youtube och genom att öva mycket med slattar som blivit över. Överlag hämtar Frida Hinshaw mycket inspiration från Youtube och Instagram.

Har du något mer knep?
– Marängsmörkräm, eller det som kallas ”swiss meringue buttercream” på engelska, är väldigt användbart att täcka tårtor med. Det är bönspad och socker som kokats samman, kylts och sedan vispats upp innan margarin och till sist smaksättning tillsätts.

Och om jag vill baka något som är riktigt enkelt, men ändå känns lyxigt?
– Då säger jag glasstårta. Baka en brownie, vispa sorbet eller mjölkfri vaniljglass eventuellt smaksatt med till exempel kakao eller sylt smidig så att den går att breda ut över browniebotten. Frys sedan. Och så topping – satsa allt på toppingen!

Chokladcupcakes

Chokladcupcakes med chokladfrosting har fått topping i form av lakritsströssel, kanderade violer, hallon och guldpulver.

Fridas bästa baktips

  • Investera i en köksvåg för att få mer exakt resultat. Det är också bra om du följer amerikanska recept där ingredienserna nu för tiden även anges i gram.
  • Satsa på moussetårtor, de är enkla att göra mjölk- och äggfria men blir ändå väldigt lyxiga.
  • Använd aquafaba, bönspad, om du tål. För äggallergiker som inte tål baljväxter finns andra substitut som till exempel banan, äppelmos och chiafrön. Vad som passar bäst beror på vad som ska bakas. Det är generellt bra att tillsätta lite, lite mer jäsmedel än vad originalreceptet föreskriver i de flesta mjuka kakor.
  • Använd mer smak än vad recepten anger, som mer salt och syra.
  • Se till att ha fina saker att pynta dina bakverk med hemma, så kan du lyfta de allra enklaste kakorna.
  • Skaffa dig några säkra kort att använda när det är ont om tid, till exempel en ljus tårta, en chokladtårta och en moussetårta. Och så kan du experimentera med nya recept däremellan.

Mat- och bakbloggare

MatSara: Populär receptblogg med recept på både mat och bak för familjer med multiallergier. Finns även som Allergimatsara på Instagram.
Anna Winér: Instagramkonto med roliga bakrecept utan mjölk, ägg, gluten och vitt socker.
Karolina Tegelaar: Vegovärldens bakdrottning med Facebooksidan Kakboken utan ägg och mjölk och receptappen Kakboken.
En kaka för alla: Instagramkonto med bakrecept utan ägg och ibland även mjölk, gluten och nötter.
Selmas barnmat: Barndietisten Ida lagar mat åt sin dotter med matallergi.
Fridasvegobak.se: Blogg och Instagramkonto med mjölk- och äggfria, recept på fika och enkel vardagsmat.
Rebeckamejstedt: Konditor med äggallergiskt barn som lägger ut en del äggfria recept på Insta och blogg.
Smallandsweets.se: Blogg med bland annat sötsaker utan gluten, ägg, nötter och mandel.
Nicklaskokbok.se: Matblogg med mjölkfria recept som funnits sedan 1996.

Text Zandra Zernell Foto Pernilla Wahlman

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php