Alba tränar på att äta jordnötter

För ett år sedan bar Alba, fyra år, med sig sin adrenalinspruta överallt. I dag kan hon äta 25 jordnötter utan besvär – och lämna medicinen hemma.
– Vi är så glada för framstegen hon gjort, säger Albas mamma Fernanda Montenegro.

Alba sticker gaffeln i en av de tre jordnötsbågarna som ligger på tallriken framför henne. Hon tar en liten tugga av bågen och gör en lätt grimas.

Jordnötsbågarna är inte det godaste hon vet. Däremot vet hon att det är viktigt att hon äter dem.

– Duktig tjej, berömmer mamma Fernanda Montenegro. Glöm inte att ta lite vatten efter!

För Alba har den här stunden blivit en vana. Sedan ett år tillbaka äter hon sina bågar vid ungefär samma tidpunkt varje dag.

Varför då?

När Alba var två år gammal fick hon i sig en jordnöt av misstag hos en släkting – och blev riktigt dålig.

– Hon kräktes, svullnade upp och fick nässelutslag. Vi ringde 1177, som sa åt oss att åka till sjukhuset med en gång. Där fick hon adrenalin och blev kvar över natten för övervakning. Det var en jättejobbig upplevelse att se henne så dålig, säger Fernanda.

Hon hade även reagerat på jordnötter en gång tidigare och det konstaterades att Alba hade jordnötsallergi. Hon fick flera adrenalinsprutor utskrivna att bära med sig överallt.

Erbjudande om studie

För mamma Fernanda och pappa Rickard började ett nytt liv. De rensade ut allt som kunde vara en risk ur köksskåpen och läste noggrant på alla innehållsförteckningar.

– Vi blev mer vaksamma, dubbelkollade allt hon åt och ordnade så att hennes närmiljö skulle bli så trygg och säker som möjligt. Vi tänkte också på hur det kommer bli när hon blir äldre och ska på kalas själv eller sova över hos en kompis. Hur mycket mer ansvar hon kommer att behöva ta, säger Fernanda.

Då fick familjen ett brev hem, där Alba erbjöds att vara med i en studie av en ny behandling mot jordnötsallergi. Metoden heter oral immunterapi och går ut på att äta små, successivt ökande doser av jordnötter för att ”vänja” immunförsvaret vid att tåla dem. Albas föräldrar bestämde sig för att tacka ja. En anledning var att pappa Rickard själv genomgått så kallad allergenspecifik immunterapi, allergivaccinering, mot sin pollenallergi i form av små regelbundna injektioner av björk- och gräspollen.

– Jag förstod på ett ungefär vad behandlingen gick ut på och det gjorde att vi kände oss trygga i att låta Alba prova, säger han, samtidigt som Alba hoppar upp i hans knä och visar upp en av sina många teckningar.

Enormt framsteg

Vid första besöket på allergimottagningen fick Alba göra en provokation för att se hur svår hennes allergi var. Det slutade med att läkarna var tvungna att ge henne adrenalinspruta.

Men tack vare hennes och föräldrarnas stora tålamod är läget i dag ett helt annat. Ett års dagliga doser av jordnötter har förändrat livet för familjen.

– Det är ett enormt framsteg. Även om vi ibland frågar om innehållet, behöver vi inte oroa oss för allt hon äter. Bara att hon kan äta saker som det står ”spår av nötter” på är en stor skillnad för oss, säger Rickard.

Forskningsstudien pågår fortfarande, så det går inte att dra några säkra slutsatser om Albas förbättring än. Men den provokation som görs efter ett år, då hon fick äta 25 jordnötter i form av jordnötssmör, klarade hon galant.

Eftersom metoden fortfarande är ganska ny vet forskarna inte helt säkert hur länge effekten kommer att finnas kvar. Har immunförsvaret lärt sig att tåla jordnötter för gott eller behöver toleransen ”underhållas” med jordnötter då och då? Alla barn som deltagit i studier om oral immunterapi har heller inte kunnat fullfölja behandlingen, eftersom de fått allvarliga allergiska reaktioner.

Hur det än blir är Albas föräldrar glada för de framsteg hon gjort.

– Oavsett om jordnötsallergin försvinner helt eller bara blir mildare påverkar det hennes liv avsevärt. Fördelarna överväger både processen med att få in rutinen i vardagen och osäkerheten med hur det blir framöver, säger Fernanda.

Pappa Rickard håller med.

– Förhoppningsvis kan fler barn få möjlighet att få den här behandlingen i framtiden, säger han.

FAKTA
Forskare försöker behandla jordnötsallergi

I den svenska studien SmaChO – Oral immunterapi till små barn med jordnötsallergi, som drivs av forskarna Anna Asarnoj vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Caroline Nilsson vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, har 75 barn med jordnötsallergi i åldern 1–3 år lottats till att antingen äta en liten dos jordnötter varje dag i form av jordnötsbågar, eller till att undvika jordnötter.

Dosen trappas långsamt upp till en underhållsdos motsvarande drygt en jordnöt om dagen. Behandlingen ska fortsätta i tre år. Fyra veckor efter att den avslutats kommer forskarna undersöka hur många av barnen som fortfarande tål jordnötter, jämfört med i kontrollgruppen. Forskarnas förhoppning är att barnens immunförsvar ska lära sig att tolerera jordnötter och att behandlingen ska kunna användas i vården.

Text Zandra Zernell Foto Johan Kindbom