Mjölkfria nyheter för kaffedrickare

Även om fler och fler restauranger och caféer börjat kunna erbjuda allergivänliga alternativ till komjölk är det fortfarande svårt att dricka kaffe eller te på jobbet för många allergiker. Under hösten har det äntligen lanserats en rad produktnyheter som kan förändra detta, och för första gången finns det så mycket att välja på att det kan bli svårt att navigera i utbudet!

Alternativen för mjölkallergiker blir allt fler, men det finns fortfarande områden där det varit svårt att hitta bra lösningar. Allergiker som vill ta med sig havremjölk till jobbet har till exempel fått välja mellan att ta med sig en hel liter, eller att ha en egen liten burk i väskan. En glädjande nyhet för alla mjölkallergiker som saknat småförpackningar med kaffe- eller tevänlig plantbaserad mjölk är därför Swedish Zip, ett skånebaserat företag som tillverkar engångsförpackningar i kartong, med havre-, soja-, mandel- och kokosmjölk.

Deras småförpackningar underlättar avsevärt för mjölkallergiker som vill kunna ta med sig egen “mjölk” att ha i kaffet. Utöver de fyra växtmjölkvarianterna gör de även en förpackning med komjölk, så som allergiker bör man se till att man valt rätt förpackning.
Företagets grundare, Björn Sederblad, som har en bakgrund som VD för Skånemejerier, berättar att havremjölken är storsäljare hittills hos företaget, som började sin försäljning i september i år.

Ni gör fem olika sorters mjölk. Hur säker är hanteringen ur allergisynpunkt?
– Det vi gör idag är att vi alltid börjar produktionen med havremjölk på måndagen. Då är maskinerna både diskade och steriliserade. Sen görs kokosmjölken, eftersom den är fri från “allt”. Sedan gör vi mandel-, soja-och komjölk i den ordningen. Men mellan varje mjölksort rengörs självklart maskinerna. Vi tar också analyser flera gånger under produktionen, så vi känner oss säkra på att produkterna är rena. Havren ska ju inte innehålla gluten, men företaget kan inte garantera att den är glutenfri, då det skulle bli alltför dyrt att köpa in garanterat glutenfri havre. Både havrebasen, som görs på svensk havre, och sojabasen tillverkar vi själva i vår fabrik, men kokosmjölken och mandelmjölken görs av isolat från Holland. Komjölksprodukten görs av svensk mjölk. Alla går att ha i varm dryck, men mandelmjölk är lite mer temperaturkänslig än de andra sorterna, säger Björn Sederblad, och förklarar att det därför kan se ut som att den skär sig vid temperaturer som närmar sig hundra grader, då proteinet koagulerar.
– Förpackningarna, klassiska trekantstetror, rymmer 2 cl, och kan förvaras i rumstemperatur i 150 dagar, och är helt fria från plast.

Webbutik

Än så länge har inte Swedish Zips produkter hittat ut i så många butiker, även om de finns på några Ica Maxi i landet, berättar Björn Sederblad, men de går också att beställa från företagets nyöppnade webbutik på https://swedishzip.com/. I februari nästa år kommer de också gå att hitta i Citygrossbutiker, men även andra butiker kan ta hem produkterna redan nu. Företag, restauranger och caféer kan också köpa dem hos grossisten Martin & Servera.

Även företaget Oatly utökar under hösten sitt sortiment med en rad nya havremjölkvarianter. En förändring med de nya havremjölksorterna är att de, precis som företagets storsäljare iKaffe, går att ha i kaffe och te utan att de skär sig.
Det är dock inte helt enkelt att förstå skillnaderna mellan de olika sorterna, något till och med företaget själva skämtar om i sina sociala medier. På Oatlys produktlista på hemsidan finns just nu inte mindre än nio sorters havremjölk i enlitersförpackning.

Den tidigare ljusblå förpackningen i kyldisken ersätts inom kort av en ny, i stort sett likadan förpackning, med tilläggsnamnet “mellan”. Den har samma fetthalt som sin föregångare, 1,5%, men nytt är att den nu fungerar att ha i kaffet, genom att Oatly tillsätter det surhetsreglerande medel som redan tidigare finns i produkten iKaffe. Den förpackning som kan förvaras i rumstemperatur förändras inte, men går inte att ha i kaffe eller te.

Bygger ut fabriken

Två andra nyheter är en vit förpackning, som företaget kallar “lätt”, som innehåller 0,5% fett och en mörkblå förpackning, deluxe, som har 2,5% fett. Båda dessa nyheter fungerar bra att ha i kaffe eller te. Även Oatlys ekologiska havremjölkprodukter uppdateras och ersätts av en ny variant med 1,5% fett som de kallar ”Mellan Ekologisk”, och finns både som kylvara och i en variant som kan förvaras i rumstemperatur.
På grund av alla nya produkter och ökad efterfrågan bygger Oatly ut sin fabrik i Landskrona med fler produktionslinjer just nu. Det har lett till en del produktionsstörningar och leveransproblem under hösten, vilket skapat frustration hos kunderna. Därför har företaget tagit beslutet att pausa produktionen av Havredryck Apelsin Mango, Havregurt Exotisk och Havregurt Citron Fläder tillfälligt för att komma i fas med produktionen av sina övriga produkter. Enligt hemsidan hoppas företaget att det ska göra att de fortare kan leverera alla sina produkter igen.

Text Susannah Elers Foto Swedish Zip

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php