Angelica är redo: ”Kökssoffan är fylld av förnödenheter”
Kökssoffan hemma hos Angelica Kroon och dottern Lilly är full med mat, vattendunkar och solcellsladdare. Det känns tryggt att kunna ta hand om sig själv och sin nötallergiska dotter i en kris, tycker hon.
– Det har varit en process att lära mig hur vi kan klara oss utan exempelvis vatten och el, berättar Angelika Kroon, som bor i Gävle.
Spritkök, våtservetter och lättlagad mat
Steg för steg har hemberedskapslagret i kökssoffan vuxit fram. Där finns numera en stor vattendunk, spritkök, våtservetter, vevradio, solcellsladdare och såklart lättlagad men näringsrik mat. Numera, när många av Lillys allergier verkar ha vuxit bort, är maten lättare att hantera. Nu är det bara nötter och färsk äggvita som hon inte tål.
– Hon får lättare andningsbesvär av nötter, det är inte livshotande. Man vill ju inte belasta sjukvården i onödan under en kris. Därför är det bättre att vara extra försiktig med maten.
Gör egen mjölk
I matlagret finns olika glutenfria mjölsorter, kokosmjölk, frön och gryn – för med gryn och fröer kan Angelika också göra egen mjölk. Hon har konserver med bönor och linser, buljong, honung och ett stort lager krossade tomater. Några gånger om året kollar hon igenom maten och använder upp det som börjar bli gammalt.
– Jag har också bönor och linser som jag kan grodda. Att grodda går snabbt och är också väldigt nyttigt. Beredskapsmaten innehåller egentligen mer näring än den mat vi äter i vanliga fall. Men det är viktigt att också preppa med godsaker. I en krissituation kan man behöva belöningskickar.
Extra allergimedicin
I första hjälpen-lådan har Angelika för säkerhets skull extra allergimedicin, antihistamin, febernedsättande och smärtstillande mediciner.
– Under pandemin var det problem med leveranserna så den febernedsättande medicinen som Lilly brukar få var slut. Sen dess har jag försökt att alltid ha lite extra hemma. För hygien har vi en hink, plastsäckar och rikligt med våtservetter.
– Lilly har känslig hud och kan få stora utslag så jag har testat att hon tål de här våtservetterna.
Viktigt med dialog
I ett källarförråd några hus bort ligger det närmaste skyddsrummet. Om många delar en liten yta är det viktigt med dialog och att allas behov respekteras, poängterar Angelika.
– Med ett nötallergiskt barn är kommunikationen jätteviktig och man måste nog våga vara obekväm så att ingen äter nötter intill henne.