Allergi mot senap

Griljerar du skinkan med senap? Serverar senapssill och hovmästarsås? I så fall behöver du tänka till innan du bjuder hem senapsallergikern på julbord.

I Sverige är allergi mot senapsfrö fortfarande relativt ovanligt, men i andra delar av Europa och i Indien, där man använder senap och senapsfrön mer i matlagningen, är det en betydligt vanligare allergi. Senap hör därför till de fjorton livsmedel som omfattas av de särskilda märkningskrav som finns i EU:s informationsförordning. Enligt denna förordning måste det alltid framgå tydligt på ett livsmedel ifall det innehåller något av dessa allergen. Andra livsmedel på listan är bland annat mjölk, ägg, fisk, nötter, sesamfrön och soja. Sedan 2014 ska även restauranger, och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad kunna uppge, muntligt eller skriftligt, om maten innehåller senap.

Vanligtvis görs senap av en blandning av frön från både gul senap och svart senap, men både senap och senapsfrö kan ingå som ingrediens i många olika såser, majonnäs, dressingar, marinader, korvar och inläggningar. Senapspulver kan också förekomma i curryblandningar. En utmaning för den som är senapsallergisk är dessutom att senap ofta används som krydda i färdiglagad mat och såser.

Hjälper inte att tillaga

Om man är allergisk mot senap kan man bland annat reagera med klåda, svullna läppar, mun och hals, andningsbesvär, nässelutslag, ont i magen, kräkningar och astma. Anafylaktiska reaktioner har också rapporterats.

Det primära allergenet i gul senap heter “Sin a 1”. Detta allergen förstörs inte av upphettning, så en person som är allergisk mot senapsfrö kan inte heller äta livsmedel som innehåller senap i tillagad form. Så små doser som 0,4–0,5 mg senapsfröprotein har enligt studier beräknats kunna ge upphov till allergiska reaktioner hos de fem procent mest känsliga senapsallergikerna.

Korsreagerar med raps

Senap hör till samma familj som bland annat broccoli, brysselkål, blomkål, rädisa och pepparrot, men enligt Livsmedelsverket är det ovanligt med korsreaktioner på senap och andra arter inom samma familj. Raps är dock släkt med senap, men anses säkert för senapsallergiker, då den vanliga rapsoljan vi köper i butik är varmpressad, raffinerad, och inte innehåller protein. Kallpressad rapsolja kan däremot innehålla spår av protein, och kan därför vålla besvär för de senapsallergiker som korsreagerar på raps.

Text Susannah Elers Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php