Hur allergianpassar du julen?

Allergiapanelen berättar och tycker till om allmänna och aktuella frågor.

AuroIngeRickingAuro Inge Ricking, 42 år, Hägersten

– Jag och mitt barn bakar egna pepparkakor, det är ju mycket mysigare än att köpa färdigt dessutom. På grund av allergier och histaminintolerans är jag tvungen att göra egen deg och det blir ändå en kompromiss med hälsan, då jag är överkänslig mot flera av ingredienserna oavsett hur jag försöker byta ut.
– Vi har ingen gran hemma, plast känns förkastligt av flera skäl, men att bidra till ohållbar skövling av levande träd känns inte heller rätt. Vi brukar helt enkelt ta granpyntet och pynta väggarna med! Och lite på krukväxterna. Det blir heller inga citrusfrukter hemma då jag reagerar på doften, istället lyxar jag till med något helt annat.
– Helt ärligt är det inte mycket av traditionell julmat jag tål, men mitt barn tål, så jag har mycket hemma ändå, i små mängder. En sak jag alltid äter är dansk ris a la malta, en gång per år, och så tar jag konsekvenserna av att jag blir sjuk senare. Det är risgrynsgröt med vispad grädde och bittermandelessens, med körsbärssås till. Det är så otroligt gott och förknippat med lyckliga barndomsjular att det absolut är värt att bli lite dålig!

JesperPerssonJesper Persson, 19 år, Mellanfjärden

– I och med att mina syskon har diverse allergier så har vårt julfirande under åren haft en viss anpassning allergimässigt. Främst doftmässigt i att vi har en plastgran istället för en riktig som vi gemensamt alltid klär dagen innan julafton. Sedan för att fortsätta på spåret med dofter skippar vi även de typiska julväxterna såsom hyacinter då de för med sig en påfallande doft, istället kör vi på amaryllis och julstjärnor, vilka är minst lika fina.
– I övrigt har vi även laktosfria- och nötfria rätter på julbordet samt även så mycket glutenfritt som möjligt, exempelvis glutenfritt ströbröd på julskinkan. På så sätt kan alla i familjen njuta lika mycket av den gemytliga julstämningen.

ÅsaLiljedahlModdÅsa Liljedahl Modd, 44 år, Bollnäs

– Julen är faktiskt en utmaning i många avseenden. Blommor som doftar, starka kryddor, mycket citrusfrukter och tända ljus i varje ljus. För att inte tala om nötter och mandel i varje hörn…
– Vill vi ha en riktig gran ställer vi den på uteplatsen, annars blir den en plastgran.
Det brukar krävas lite extra planering och fixande när barnen ska ha luciafirande i skolan eller julavslutningar och liknande, och det är tyvärr inte ovanligt med en ökning av de allergiska reaktionerna i juletid.
– Men, det mesta går att lösa med lite påhittighet och kompromisser. Som mina barn säger varje år: det viktigaste är att vi får vara tillsammans.

TomasLundbladTomas Lundbladh, 66 år, Linköping

– Eftersom vi har allergiska barn som vi firar jul med så undviker vi en del på julbordet. Framför allt är det ägg som är förbjudet i hemmet då vårt äldsta barn är väldigt allergisk mot ägg och har varit alltid. Det är ingen ”uppoffring” för övriga familjen eftersom vi har haft det så i alla år. Det finns många bra recept på mat, bröd med mera som är äggfritt.
– Nötter, som ett par av barnen och jag själv undviker, går bra att ha framme, men det är ingen större efterfrågan. Med andra ord, inga större allergianpassningar hos familjen Lundbladh.

LeenuHernejärviLeenu Hernejärvi, 61 år, Stockholm

– Vilken högtid eller vardag det än är så behöver mitt liv vara rätt så allergianpassat för jämnan. Att det är helg får mig inte att tåla mer av dofter eller mat. Hela nära släkten tar hänsyn så de skippar till exempel den klassiska stora skålen med russin-jordnöts blandning som vi hade innan min jordnötsallergi förvärrades så jag reagerar även via luften.
– Flera har husdjur men de får inte komma med på julfirandet. De klassiska julhyacinterna hos mamma och pappa får flytta på sig om jag ska komma på besök. Ljusen får blåsas ut när jag hunnit gå från rummet.
– Men jag tål faktiskt massor, till exempel både julgran och levande stearinljus. Vi brukar fira hos släkten i Finland så julmaten innehåller både svenska och finska läckerheter i allergianpassade versioner.

Text Enkät: Lena Granström