Storstaden fick allergin att blomma ut

Zinat Pirzadeh är komikern som slåss mot hederskultur. Men allergierna har hon slutat irritera sig på och valt att i stället omfamna. Kanske är de till och med ett tecken på integration: ”Ingen kan kalla mig invandrare längre. Jag är så svensk att jag har både pollenallergi och ångest”, säger hon.

Vi ses i Zinat Pirzadehs minst sagt färgsprakande lägenhet i Stockholm, och jag hinner knappt sätta mig ner innan jag erbjuds en kopp te
– men också själva muggen.

– Ta med den hem. Jag har så många, bedyrar Zinat och packar med några extra skålar på samma gång.

För det är så hon är, varm, närvarande och omtänksam. Innan intervjun är slut har jag också erbjudits att prova hennes specialbehandling mot allergi, ett ångande fat med eukalyptuskristaller, blandade med iranska örter (OBS, ej vetenskapligt belagt, men vi har alla våra knep). Ett djupt andetag och det känns som att du bokstavligen rensat bort både förkylningar och eventuella onda andar.

Var ständigt förkyld

Intervjun ska handla om Zinats pollenallergi, men det blir samtidigt en slingrande berättelse om Zinats allt annat än Svensson-
liknande liv. Vi kan börja prata om medicinbiverkningar för att plötsligt befinna oss i Iran vid Kaspiska havet, där Zinat precis köpt en åsna för sina julpengar, en åsna som sedan äter upp knopparna i hennes mammas rosenträdgård och det blir stryk i stället för klappar.

Det blir en historia vi ska återkomma till.

Det var nämligen först när Zinat kom till Stockholm som hennes allergi blossade upp.

– Jag fattade först inte vad det var. Jag var ständigt förkyld, tyckte jag, ögonen rann, halsen var svullen.

– Jag tänkte att jag var allergisk mot mascaran, så jag provade att byta, men ingenting hjälpte.

Fick allergidiagnos

I stället blev det hennes gynekolog som gav diagnosen. “Du har ju pollenallergi”, konstaterade hon när hon såg Zinats rinnande ögon.

– Så jag fick en diagnos på ögonen i stället för vaginan, säger Zinat. Först blev jag väldigt ledsen. Jag älskar ju smink, och smink och allergier går inte så bra ihop.

Efter en läkarkontakt visade det sig inte bara vara pollen som Zinat var allergisk mot, utan också katter och hästar. Att det var just katter var ett hårt slag, Zinat älskar verkligen de hemlighetsfulla djuren. Förälskelsen är mer än bara yta, katter är också en symbol för en djupt liggande och dramatisk 
historia, som kanske aldrig släpper taget på riktigt.

Det var nämligen mötet med just en kattmamma som fick Zinat att fatta det slutgiltiga och oåterkalleliga beslutet att fly från Iran och sitt äktenskap.

– Jag såg hur en kattmamma gjorde allt för att rädda sina ungar och jag tänkte att om en kattmamma kan göra det, då måste jag också våga.

Flydde till Sverige

Zinat hade blivit bortgift bara 16 år gammal och hade nu en liten tvåårig son. Av sin barndomsbästis Zoleika, som redan bodde i Sverige, sin bror Amir och mormor i Iran fick hon hjälp att fly.

– Zoleika, älskade Zoleika, jag ska tatuera in ditt namn, säger Zinat, som utan att gå in på detaljer berättar att hon flydde för att hon och barnet skulle ”slippa bli skadade i sitt hem”.

1992 hamnade hon på en flyktingförläggning i Jörn utanför Skellefteå.

– Det är det bästa som har hänt mig, för där mötte jag så småningom mina svenska föräldrar Inez och Gunnar. De blev allt för mig, jag älskar dem så högt.

Migrationsverket kom så småningom fram till att Zinat skulle utvisas, men i princip hela byn ställde sig bakom och hjälpte henne.

– Jag var så mager och tärd, med typ tre meter långt hår. De tyckte nog att jag såg ut som ett troll eller ett skogsrå. Jag är så tacksam för alla snälla människor som förbarmade sig över mig och min son.

Gick en komedikurs

Zinat och sonen Armand fick uppehållstillstånd till slut. Zinat flyttade till Stockholm och utbildade sig till studievägledare.

– Mitt mål var att bli forskare i arbetslivsfrågor. Jag har en fil kand, ja, bara en uppsats kvar från en magisterexamen.

Men återigen grep ödet in, eller som Zinat säger; ett bananskal dök upp som hon halkade på. Zinats planer på att bli hattmakare (som extraknäck) gick om intet när kursen ställdes in på grund av för få deltagare. ”Det var bara jag och en galning till som anmält oss.” I stället hamnade Zinat på en komedi- och retorikkurs ledd av komikern Adde Malmberg.

– Han tyckte att jag hade ett naturligt ”funny bone”. Anna-
Lena Brundin tog mig under sina vingar och plötsligt var jag ute och turnerade. Jag fattade ingenting, berättar Zinat.

I dag är hon en etablerad komiker och ståuppare, men även programledare och författare. Dessutom djupt engagerad i GAPF, “Glöm Aldrig Pela och Fadime”, som arbetar för att stötta och hjälpa personer som lever under hedersrelaterat våld och förtryck. Till Iran har hon inte återvänt sedan flykten.

– Nej, jag kan aldrig åka tillbaka. Jag är alldeles för uppkäftig, och har uttalat mig alldeles för kritiskt mot den iranska regimen. De skulle inte hålla parad om jag kom tillbaka, snarare damma av galgbacken.

Med en gest mot sin inredning säger hon:

– Men titta, hela lägenheten skriker ju av någon sorts hemlängtan.

Dålig luft

Och nu är vi tillbaka i mammas rosenträdgård i Iran. Som barn var hon “som en liten apa” som ständigt hängde i träd, sprang ute i naturen och njöt av alla prunkande blommor och dofter.

– Ändå var många allergiska i Teheran. Luften var fruktansvärt dålig redan då av alla luftföroreningar och jag minns att min mamma alltid hade astma.

Varför allergin bröt ut i Stockholm har hon inget svar på, men hon har en teori om att stress påverkar immunförsvaret.

– Jag tycker att jag märker att under de åren som jag inte mådde så bra, när jag skilde mig eller när min pappa dog, så bröt allergin ut mycket tidigare. Men det är ju bara mina tankar som kvasiläkare.

Zinat säger att tyvärr blir hon väldigt sömnig av tabletterna som läkaren skriver ut, hon känner sig väldigt påverkad av dem. Så för att möta allergin försöker hon hålla sig allmänt frisk och stark. Hon äter bland annat magnesium, selen och kalcium.

– Jag provar olika naturmedel mot allergin också. Jag tycker att de hjälper lite, även om det kanske bara är placebo.

Skämtar om allergin

I sina ståupp-shower skämtar hon en hel del om hur det är att vara invandrare i Sverige, men även allergin kommer med på ett hörn.

– Jag brukar säga att ni inte behöver kalla mig för invandrare längre, jag har slutat vandra. I dag är jag så svensk att jag fått såväl allergi som ångest.

Ett annat skämt, som också bygger på verkligheten, är att Zinat gjorde slut med en kille för att hon inte tålde hans energier.

– Men det var ju egentligen katterna jag inte tålde, det var synd att jag inte fattade det tidigare.

Trots att Zinat är etablerad i Sverige sedan många år möts hon fortfarande av en hel del rasism.

– Sverige har aldrig varit så invandrarfientligt som nu, konstaterar hon. I dag har rasismen normaliserats, säger Zinat och berättar om de mest bisarra kommentarer hon kan få på Twitter.

Kontrar med humor

Nu senast var det när Zinat var konferencier vid kungens jubileumskonsert i höstas, där en person hoppade på Zinats i hennes tycke svårförståeliga svenska.

– Jag beklagar att hon inte förstår mig, men jag är som teflon, det rinner av mig. Jag är säker på att en del har svårare att förstå viss skånska också.

Zinat väljer som vanligt att kontra påhoppen med humor.

– Jag hoppas att jag var en nagel i ögat på alla trångsynta och att det gjorde jävligt ont! Jag är som svinto i deras kalsonger, grus i deras skor, skojar hon.

– Och jag har vuxit upp med fem brorsor, så jag kan ta kritik, oroa er inte.

Gråter massor

Är du så stark som du verkar?

– Nej, inte alls. Jag bryter ofta ihop, drar mig i håret och gråter massor. Men ändå är det som att när jag vaknar varje morgon så tänds en lampa i mitt hjärta. Där finns mycket ljus.

Hon funderar en stund.

– Kanske är jag som en katt som alltid landar på tassarna.

Har dina barn ärvt någon allergi?

– Nej, bara min skönhet och sarkasm, säger Zinat med sitt underbara skratt.

 

Zinat Pirzadeh

Ålder: 56 år.
Familj: Barnen
Armand, 34, 
Caspian, 18 och 
Awa Banoo, 12.
Bor: I lägenhet i Stockholm.
Gör: Komiker, programledare och författare.
Aktuell med: ”Jag håller på att skriva flera böcker, bland annat Mordet på Hedvig, en komisk deckare om en dansk strippa som flyttar till Glommersträsk.” 
På instagram,
@zinat_pirzadeh, hittas aktuella föreställningar.

Zinats tips till 
andra allergiker:

  • Undvik stress, det verkar kunna förvärra problemen.
  • Förbered dig, googla på olika pollenkartor, håll koll på pollenrapporterna för att undvika de värsta tiderna.
  • Acceptera allergin. 
I början kände jag ett stort motstånd, jag tyckte synd om mig själv: ”Varför måste jag drabbas?” Det här låter säkert flummigt, men jag försöker att omfamna allergin och fokusera på lösningar 
i   stället för att vara irriterad.

Visste du att…?

  • Pollenalleri ökar i hela västvärlden.
  • Det saknas vetenskapligt stöd för att naturläkemedel har effekt på pollenallergi.
  • Äldre mediciner mot 
pollenallergi gjorde dig ofta trött. De nya varianterna
är bättre, även om en biverkning är dåsighet.

Text Anna Liljeberg Foto Hans Ericksson/Agent Bauer. Hår och makeup Martin Sundqvist

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php