Allergi mot cashewnötter kan vara lurig

Cashewnötsallergi blir vanligare i takt med att vi äter mer cashew. Men den avviker från andra allergier på flera oväntade sätt.

För cirka 15 år sedan kom det första barnet med anafylaktisk chock orsakad av cashewnöt in till allergimottagningen där allergologen Magnus Wickman arbetade.

– Det hade vi inte sett förut. Sedan började det komma in fler och fler barn, och det beror på att det äts alltmer cashewnötter, säger Magnus Wickman, professor emeritus vid Karolinska institutet och barnallergiläkare i region Sörmland.

Det som gjorde diagnosen komplicerad för läkarna som tog emot de första fallen, var att en del av barnen inte hade höga IgE-värden för cashewnöt.

– Men sedan sänkte man riktvärdet för cashew. Då blev sambandet tydligt och det var viktigt, cashew är en mycket potent allergen. Internationellt säger man att cashewnötter är jämförbart med jordnötter vad gäller allergieffekt.

Dold allergi

Han varnar för ett fenomen som rör just cashewnötsallergi:

– Cashew fungerar inte som mjölk eller ägg i allergisammanhang, där sjunkande allergiantikroppsnivåer (IgE) indikerar att allergin håller på att ”växa bort”. Om du undviker cashewnötter kan du på bara några år gå från höga IgE-värden till mycket låga och man kan tro att den vuxit bort. Men minnescellerna minns cashew som farligt och de kommer svara omgående om du äter nöten. Att det funkar så här är väldigt lurigt och farligt, då den behandlande läkaren kan tro att det är fritt fram för patienten att prova cashew. Att cashewallergin kan vara dold på det här sättet är inte känt för de flesta. Tyvärr vet vi inte än varför det är så här.

Citruskärnor kan ge reaktion

Det finns fler lurigheter med just cashewallergi. Ibland kan även en citrusjuice utlösa en allergisk reaktion, berättar han.

– Cashewnötter växer på ett sumakträd och en nära botanisk släkting är olika former av citrusträd. Så är du cashewnötsallergisk och dricker en fabriksgjord juice med citronkärnor nermalda i kan du få en allergisk reaktion. Absolut inte lika stark som om det vore cashew i, men det är bra att veta att det kan bli så för att du inte ska bli orolig över att du blivit allergisk mot något nytt födoämne.

Att cashewnöten inte heller har en distinkt smak och doft som till exempel jordnöt, är en vanlig orsak till att allergiker får i sig cashew av misstag.

– Många av våra patienter får i sig det via smoothies, krämer och röror, säger Magnus Wickman.

Fakta/Cashewnöt

  • Tillhör samma familj som pistagenöt.
  • Vid äkta allergi mot cashewnöt kan mycket allvarliga symtom, som livshotande anafylaxi (allergisk chock), uppkomma hos känsliga individer.
  • Cashewnöt tillhör samma familj som pistagenöt, mango och rosépeppar och korsallergi förekommer mellan dessa. Även korsallergi med pistage kan ge väldigt kraftiga symtom. Just mango och rosépeppar verkar dock inte ge upphov till lika svår reaktion. Möjligen beroende på att vi äter fruktköttet och inte kärnan.
  • Cashew korsreagerar inte med pollen.

Källa: Livsmedelsverket, Magnus Wickman.

Text Petra Olander Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php