Cashewnöt är livsfarligt för Isabelle

En cashewnöt. Det var allt som krävdes för att ge fyraåriga Isabelle en kraftig allergisk chock som krävde sjukhusvård. Cashewnötter blir allt vanligare i svensk mat, men få känner till att det är en lika kraftig allergen som jordnöt.

En eftermiddag i maj 2020 tog Frida Holgerson några cashewnötter att tugga på. Så fyraåriga dottern Isabelle tog en hon också. Då slog röda utslag upp runt dotterns mun, samtidigt som hon fick svårt att andas. Symtomen tilltog och nässelutslag bubblade upp över hela kroppen.

– Det var chockartat, säger Frida Holgerson, som bor i Taberg utanför Jönköping.

Hon och Isabelles pappa David Gideskog körde Isabelle i ilfart till sjukhuset.

– Vi förstod inte då hur allvarligt det faktiskt var. I dag vet vi att det första vi ska göra är att ringa efter ambulans om hon får i sig cashewnöt, säger David.

På sjukhuset fick Isabelle en adrenalinspruta och mediciner för att häva den allergiska reaktionen. Sedan fick hon stanna kvar över natten för observation.

Finns i många livsmedel

Isabelle har precis som sin tvillingsyster Felicia varit äggallergisk som liten. Hon har också pollenallergi, så hennes föräldrar är vana vid att hantera allergier.

– Men det som hände med cashewnöten var annorlunda och fruktansvärt otäckt. Att reaktionen blev så kraftig, så snabbt och så omfattande… det var tungt, säger Frida Holgerson.

– Vi visste inte heller att cashew var en så stark allergen. Vi hade ju hört talas om jordnöt, men inte cashew, säger David Gideskog.

Han är långt ifrån ensam om inte känna till allergi mot cashewnöttter, och det kan bero på att cashew tidigare inte varit så vanligt i Sverige. Svenskarna har på senare år omfamnat den sötsmakande lilla nöten, som växer på träd och har sitt ursprung i Brasilien. Den finns numera som ingrediens i röror, äts rostad med salt, ersätter ofta kött och fisk i matlagning, är smarrig att strössla över pastan… Listan över var cashew kan förekomma är närmast oändlig.

– Som när vi är nere och badar på stranden och ska köpa en kulglass, då visar det sig plötsligt att det finns cashew i glassen. Vem trodde det? Och kinesisk mat och thaimat kan vi inte äta. Den innehåller nästan alltid cashew, så det har vi inte ätit sedan den dagen Isabelle var på sjukhuset, säger David.

Tar inga risker

Isabelle själv minns fortfarande händelsen med cashewnöten, tre år senare.

– Det var hemma hos mormor och morfar. Jag åt en cashew och den tålde jag inte. Sedan fick jag ligga på sjukhuset en natt, och då fick jag godis! säger hon och ler brett vid minnet.

Numera är Isabelle sju år och har börjat skolan. Med sig dit, liksom överallt, har hon alltid en liten grå akutväska. I den finns en ”penna” med adrenalin som hon, om hon får i sig cashew, ska få i utsidan av låret. Där finns också antihistamintabletter, en inhalator som vidgar luftrören och en tydlig handlingsplan till vuxna i närheten.

Cashewnöt hör till samma familj som pistagenöt, mango och rosépeppar. De kan därför korsreagera med varandra och så är också fallet för Isabelle, som har korsallergi med alla tre.

– Det gäller att alltid läsa alla innehållsförteckningar. Även om en produkt har varit okej förut, kan de ha ändrat receptet eller bytt leverantör. Det kan plötsligt finnas ”spår av cashew” i livsmedlet, och vi tar inga risker. Men vi upplever också att det har blivit trendigt med cashewnötter, som ett hälsosamt mellanmål. Många ger det till sina barn, säger Frida.

Kan ge kraftiga reaktioner

Statistiken talar för att hon har rätt. Cashewnötter har seglat uppåt på listan över de nötter som är vanligast bland kraftiga allergiska reaktioner de senaste åren.

Att cashewnötter kan vara lika farligt som jordnötter är relativt okänt, vilket skapar en del osäkerhet, konstaterar David:

– I början var min pappa så rädd att han helt enkelt inte gav Isabelle några nötter alls, oavsett sort. Och inför barnkalas är många så oroliga att de skickar bilder till oss på det som ska serveras. Det är ju fantastiskt bra, människor bryr sig verkligen. Samtidigt är det lätt att glömma att kolla allt.

Numera rekommenderas att småbarnsföräldrar ger nötter i mycket små doser redan vid de första smakportionerna.

– De råden har ändrat sig helt från när Isabelle och Felicia var små. Men att göra det ska tydligen kunna ge ett möjligt skydd för framtida allergi. Så vår tvååring Matilda har fått lite nötter från början, dock inte cashew, det har vi aldrig hemma, säger Frida.

Text Petra Olander Foto Sofia Beijer

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php