Asta anmälde restaurang efter allergichock

När Asta Dahlqvist skulle fira sin gammalmosters 70-årsdag på restaurang gjorde hon allt för att försäkra sig om att maten inte innehöll jordnötter eller nötter. Tre gånger uppgav personalen att alla rätter var nötfria. Ändå slutade besöket på akuten.

Det var en söndag i februari för två år sedan och Asta Dahlqvist, 19, hade sett fram emot att fira sin gammalmoster. Det är trots allt lite speciellt att få fira en nybliven 70-åring. Lunchen skulle hållas på en restaurang i centrala Stockholm.
– Vi var runt 20 personer och hade bokat ett långt bord. Det var jättefint att träffa min mammas alla släktingar, vi hade inte setts på länge och det var nästan lite julkänsla att vara så många samlade.
Asta Dahlqvist är allergisk mot de flesta nötter och jordnötter. Hon var bara ett par år gammal när hon fick sin första allergiska reaktion, efter att ha smakat på sin mammas chokladkaka. Den tuggan orsakade en ilfärd till sjukhuset.

Blivit lovad nötfritt

Sedan dess har det blivit fler turer – och Asta bär alltid med sig en adrenalinspruta som akutmedicin mot sin numera bekräftade allergi mot nötter och jordnötter. Sedan några år äter hon även veganskt. En svår ekvation, kan man tycka. Men eftersom hon tål baljväxter går det ändå bra.
Vid långbordet inne i restaurangen hade födelsedagsgästerna börjat slå sig ner. Astas gammalmoster hade beställt maten i förväg och kollat med restaurangen, som lovat att servera nötfritt till Asta.
– När vi kom dit frågade först hon om maten verkligen var nötfri och sedan frågade jag igen. För att dubbelkolla frågade jag ytterligare en gång när desserten kom. ’Ja, det är nötfritt’, svarade personalen igen. Då kände jag mig ganska säker.

Kväll på akuten

Asta tog några skedar av dessertpajen. Plötsligt började det kännas konstigt, som ”sandpapper i halsen”. Samtidigt ställde sig en släkting upp för att hålla tal. Hon viskade till sin mamma att hon höll på att få en allergisk reaktion och medan de sprang till bilen dubbelkollade Astas pappa med köket. De bekräftade att cheesecakens främsta ingredienser varit just cashewnötter, som hon är allergisk mot, och mandel.
Resten av eftermiddagen och kvällen fick Asta spendera på akuten.
– Det var en väldigt obehaglig upplevelse, eftersom jag inte hade haft en reaktion på flera år. Jag låg och vred och vände på mig i sjukhussängen och det kändes som att magen skulle explodera. Jag var också ledsen för min familjs och gammalmosters skull, eftersom de tyckte att det var deras fel. Och arg på restaurangen, som hade gjort fel trots att vi förbeställt.
När Astas mamma pratade med personalen uppgav de att de inte kunnat tillaga en efterrätt som både var vegansk och nötfri. En dålig ursäkt, tycker Asta, som menar att hon hade nöjt sig med en enkel fruktsallad.

Anmälde restaurangen

Hon berättade om händelsen i en Facebookgrupp för nötallergiker för att varna andra från att gå dit och då fick tipset att anmäla restaurangen till kommunens livsmedelsinspektion.
Det gav effekt, kommunens livsmedelsinspektörer gjorde ett besök på restaurangen bara två dagar efter att anmälan kom in. Då erkände ägaren att restaurangen gjort fel och inspektören konstaterade avvikelser i verksamheten som stämde överens med Astas anmälan, även om de redan hunnit vidta vissa åtgärder. Till exempel hade de upprättat en skriftlig ingrediensförteckning för alla bakverk och även skrivit upp allergener på varje bakelseskylt.

Den mänskliga faktorn

Asta Dahlqvist tycker att det känns bra att hennes anmälan gav resultat.
– Jag vill inte att någon annan ska få en allergisk reaktion av att gå dit, även om jag själv aldrig skulle göra det igen. Det som sved lite grann var att personalen menade att det var vårt fel som haft ett ”omöjligt” önskemål.
När Allergia kontaktar restaurangen beklagar ägaren händelsen, som hon menar berodde på den mänskliga faktorn. Hon säger också att restaurangen tack vare anmälan fick en påminnelse om att hur viktigt det är att se till så att rutinerna följs och att innehållsförteckningar uppdateras regelbundet.

FAKTA
Cashewnötter räknas som nötter enligt EU:s märkningsregler för livsmedel och måste framhävas i ingrediensförteckningen. Det gör även mandel, hasselnöt, valnöt, pekannöt, paranöt, pistagemandel och macadamianöt. Reglerna gäller också för fröer av sesam och senap samt jordnötter, sojabönor och ett antal andra ämnen som anses orsaka flest allvarliga överkänslighetsreaktioner.
Källa: Livsmedelsverket.se

Text Zandra Zernell Foto Mikael Wallerstedt

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php