– Jag kan höra om restaurangen har koll

Noam Rydell, 15, är uppvuxen med mjölkproteinallergi. Många barn växer ifrån sin mjölkproteinallergi när de är små, men det finns också de som har kvar allergin även som unga vuxna.nNoam tål inte mjölk – men har lärt sig acceptera det.

Västeråsbon Noam Rydell hade ett par besvärliga första år i livet med eksem, magproblem och kräkningar. Först när han fick komma till barnmottagningen fastställdes diagnosen mjölkallergi – och han blev fri från sina besvär.
– Jag minns inte så mycket från den där processen när vi fick reda på allergin. Jag kommer ihåg att jag åt vanlig glass och choklad när jag var riktigt liten, men jag kommer inte ihåg att jag mådde dåligt av det, säger han.

Egen mat i skolan

Sedan dess har hela familjen Rydell ätit i stort sett mjölk- och sojafritt hemma och i förskolan och skolan har Noam fått egen mat. Det har funkat bra, tycker han, utöver en period på en tidigare skola när han blev dålig och gick ner i vikt eftersom det ofta fanns spår av mjölk i maten.
– Det är klart att det varit jobbigt de gånger jag fått i mig mjölk, eftersom jag blir ganska dålig. Men jag är inte direkt orolig för det. Jag har också lärt mig att läsa av personalen på restauranger och kaféer, till exempel om jag är ute och äter med kompisar. Ifall jag frågar om det är mjölkprotein i en rätt och de svarar ’jo, men det ska vara laktosfritt’, då vet jag att de inte har jättebra koll och att jag måste fråga efter ingredienslistan.

Sjuk av gräddsås

Ibland blir det fel hur mycket man än frågar, något som hände när familjen var på Liseberg en gång. Noam fick en allergisk reaktion på gräddsåsen som serverades till maten trots att restaurangen bedyrat att den var mjölkfri – och blev liggande med kräkningar på hotellrummet en hel dag.
– Mina föräldrar brukar oftast inte göra en så stor grej av min allergi. Men den gången blev det ändå ganska allvarligt, så då stämde de restaurangen och det slutade med att vi fick ersättning för resan och fick åka tillbaka igen på deras bekostnad. Det kändes bra att mamma och pappa tog tag i det, både för att jag fick göra om resan och för att restaurangen lärde sig något. Kanske kommer de att ha bättre koll i framtiden, säger Noam.

Hjälp

Han har också en hel del hjälp av sina kompisar, som vant sig vid att Noam äter mjölkfritt. Ofta läser även de igenom listorna med allergener vid maten som serveras i skolmatsalen, ifall Noam skulle ha missat något.
– En gång blev jag faktiskt räddad av en kompis som dubbelkollat innehållet och sa åt mig att jag läst fel, det kändes ganska skönt att även någon annan hade koll, säger han.
Hemkunskapen var tidigare ett jobbigt ämne eftersom några skolkamrater var skeptiska till att laga mjölkfritt, men det löste skolan genom att han fick en egen mjölkfri matlagningsgrupp.

Äventyrlig

Noam tycker att hans föräldrars strategi – att inte göra så stor sak av hans allergi och att gottgöra honom i efterhand de gånger han inte kunnat smaka av godsaker på kalas – har funkat bra. Idag är han en äventyrlig och mycket social 15-åring som ägnar en stor del av fritiden åt att träna klättring. Egenskaper som är bra att ha när man måste fråga om innehåll ofta, tror mamma Sandra Steen Rydell.
– Det har ibland varit tufft både för Noam och för oss, till exempel när det under en tid inte fungerade med skolmaten. Men vi har försökt att inte visa inför honom när vi tycker att det blivit fel, som när han en gång var på kalas där han bara fick äta popcorn. ’Det är tråkigt att det blev så här’, har vi sagt då, ’men vi fixar tårta till helgen istället’, säger hon.
Sandra Steen Rydell arbetar själv som KBT-terapeut och tycker att det är viktigt att lära barnen att acceptera sin allergi.
– Det är klart att man får vara ledsen ibland när man måste avstå från vissa saker och som föräldrar har vi bekräftat honom då. Men vi har också försökt att ge Noam lite hud och att lära honom att inte tycka att livet är alltför orättvist, utan att minnas att alla har sina bördor att bära på. Det enda man kan göra är att alltid dubbelkolla innehåll och att stå upp för sina rättigheter ibland när det behövs, säger hon.

PERSONFAKTA

Namn: Noam Rydell.
Ålder: 15 år.
Bor: Västerås.
Familj: Mamma, pappa och en lillasyster.
Gör: Går i nionde klass på högstadiet och extrajobbar som hallvärd på ett klättercenter.
Fritid: Klättring och dataspel.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php