Utflykter i sommarsverige

De flesta av oss räknar med en sommar hemma i Sverige i år. Då gäller det att hitta på roliga aktiviteter för hela familjen. Allergia tipsar om sex utomhusutflykter runt om i landet. Packa matsäcken och ge er iväg ut!

Spana på konst utomhus

Ta med familj eller barnbarn ut i naturen och kolla samtidigt in all spännande konst som visas på olika platser i landet. Ett förslag är skulpturparken i Wanås, Skåne, med ett sjuttiotal konstverk att beskåda ute i de vackra omgivningarna.
Längre upp i landet hittar du den lilla vandringsstigen Konst(ig) stig i Edsåsdalen, Åre. Den är gratis att gå och öppnar efter midsommar. Den är 900 meter lång, leder en bit upp på Renfjället och rymmer konstverk och installationer av både amatörer och riktiga konstnärer, som man får leta efter under vandringen. I början av stigen finns också en utomhusateljé där barn och även vuxna får skapa under ledning av erfaren pedagog (öppen på lördagar).
Ett tips för stigbesökaren är att bo över på Astma- och Allergiförbundets STF-anslutna vandrarhem Södergården Åre. För uppdaterade öppettider se Södergårdens hemsida.

Cykla dessin

Foto: Vansbro äventyr

Cykla längs gamla tågspår

Att cykla dressin, ett litet fordon som trampas fram längs gamla tågspår, är den perfekta sommaraktiviteten. Det finns flera olika dressinuthyrare i landet, men en riktigt vacker tur går längs en bit av gamla inlandsbanans spår mellan Vansbro och Mora. Dressinuthyraren Vansbro Äventyr hyr ut dressiner per timme eller heldag, framför allt tandemdressiner med plats för två cyklande vuxna och 1–2 sittande barn. En lagom dagstur går cirka en mil längs vattnet i vacker skogsmiljö till en liten strand med paus för bad och picknick.

Två skådespelare i skogen

Foto: Johan Svangren/Nordanstig Turism

Gå på teateräventyr i skogen

Teater och skog är en bra kombination, eftersom allt blir mer spännande där. Trolska Skogen mellan Hudiksvall och Sundsvall har tagit fasta på detta och erbjuder en sagoskog med teateräventyr som innefattar häxor, folktro, musik och sång för barn i åldrarna 2 till 9 år. Ni promenerar fram och stannar vid varje sagoplats. I år har arrangörerna infört restriktioner som att enbart sälja biljetter via förköp på hemsidan, för att begränsa antalet besökare. Kafé finns, men det går också bra att ta med matsäck.

Tyresö slott

Foto: Peter Segemark/Nordiska museet

Picknicka i slottsträdgårdar

Alla som har barn med matallergier vet hur välkommen picknicksäsongen är, när i stort sett alla mål kan tas med och ätas utomhus. Bäst gör sig picknicken på stora, smaragdgröna gräsmattor – och var hittar man dem? Jo, nära slott förstås! En stor slottsträdgård med mycket plats har Tyresö slott strax söder om Stockholm, med både engelsk park och vida gräsmattor. Den som vill köpa fika kan ta en gångbro ut till trädgårdskaféet på lilla ön Notholmen, där det går att sitta ute samt att bada från klipporna.
En annan vacker picknickplats är Sofiero slottsträdgård norr om Helsingborg, där barnen kan få prova fröodling och leka i lekstugor.

Pojke balanserar på höghöjdsbana

Foto: Privat

Gå på äventyr uppe i luften

För den som är ute efter mer fysisk aktivitet kan en höghöjdsbana vara en kul idé. I Botkyrka söder om Stockholm ligger Lida friluftsgård och höghöjdsbanan Accropark. Här finns flera olika banor utplacerade mellan träden med olika svårighetsgrader inklusive linbanor och säkerhetssele. Parken har infört rutiner för att minska risken för smittspridning, som att till exempel begränsa antalet besökare i banorna per pass. Därför rekommenderas besökare att boka plats/köpa inträde via hemsidan.
På området finns också en gratis parkourbana i trä samt stugor för övernattning. På Lida värdshus finns bland annat mjölk- och glutenfria muffins samt ett visst utbud av veganska och mjölkfria glassar.

Slott i skogen från Sagostigen, Malmköping

Foto: Sagostigen

Vandra längs sagostig i naturen

Vill du se hur Snövit, Törnrosa och häxan i Hans och Greta bodde? Sagostigen utanför Malmköping i Södermanland är en 1,8 km lång naturstig som kantas av röda stugor och sagoslott. Husen illustrerar kända folksagor som besökarna kan titta in i och i inträdet ingår ett sagohäfte att läsa ur till varje hus. Dessutom finns här även hoppslott, lekstuga, karuseller och kafé. I år har sagostigen av säkerhetsskäl utökade städrutiner och kaféet begränsat matutbud, därför får besökare gärna ta med matsäck in på området. Den teater som ibland brukar spelas inomhus kommer i år att vara inställd.

Text Zandra Zernell Foto Ulla-Britt Sundström (stora bilden)

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php