Vi vågade skaffa hund

Att skaffa hund kändes uteslutet för pälsallergikern Kenneth Edman. Men dottern drömde om en fyrbent vän och drog i gång en genomtänkt övertalningskampanj. I dag är gosedjuret Chloé en självklar medlem i familjen – och Kenneth upplever inga problem.

Kenneth Edman kände av sin hundallergi första gången när han var elva år och lekte hemma hos en kompis som hade hund.

– Då förstod jag inte vad det var, men när jag berättade för min pappa fattade han direkt eftersom han också var allergiker, säger Kenneth Edman, som bor med sin hustru Åsa, dottern Clara och familjens ögonsten Chloé i en villa i Sundbyberg.

Provade med fiskar

Som så många andra barn drömde Clara om att få en alldeles egen hund, och när hon var i tioårs­åldern började hon försöka lirka till sig en vovve. Men föräldrarna sa blankt nej, det gick ju inte på grund av Kenneths allergi. I stället försökte de stilla dotterns längtan efter ett eget djur med allt från akvariefiskar till undulater, men drömmen om den egna hunden försvann aldrig. Det skulle dröja flera år och många välgenomtänkta argument från Clara, ja till och med en egenhändigt gjord klippbok och en powerpointpresentation, innan Kenneth och Åsa till slut föll till föga.

– Clara hänvisade till forskning och förde fram argumenten att barn både blir lyckligare och bättre i skolan av att ha en hund. Hon hade även sökt upp att det finns vaccin mot hundallergi och att det finns ”allergivänliga raser”. Vem kan säga nej till en sådan övertalningskampanj från sitt barn? minns 
Kenneth leende.

Förträngde oron

Eftersom Kenneths hundallergi är av det mildare slaget och mest yttrar sig som klåda i ögonen och nysningar vågade familjen till slut göra ett försök. Men visst fanns det oro innan de tog steget.

– Jag förträngde nog en hel del av den oron när vi väl hade bestämt oss. Jag hoppades på det bästa och tänkte att jag kanske fick lära mig att leva med en del obehag i värsta fall.

Chloé är av rasen bichon havanais som ibland beskrivs som allergivänlig. Men några allergivänliga hundraser existerar inte, det är en myt. Däremot tycks olika personer reagera olika starkt på olika hundindivider. För att undersöka hur Kenneth skulle reagera på bichon havanais besökte familjen en uppfödare och fick träffa hennes hundar vid flera tillfällen innan de bestämde sig.

Skaffade luftrenare

– Vi åkte till kenneln fyra gånger innan Chloé kom till oss. Jag kände ingenting första gången, men vid andra besöket tyckte jag mig känna av allergin litegrann. Det visade sig dock att det var en reaktion på pollen och inte på hundarna, eftersom detta var i april och jag även är pollenallergisk.

Lyckligtvis klarade Kenneth av den blivande familjemedlemmen alldeles utmärkt. Inga nysningar eller klåda uppstod efter valpgoset hos uppfödaren. Men för att vara på den säkra sidan gjorde de ändå vissa förberedelser innan valpen flyttade hem till familjen.

– Vi skaffade luftrenare på alla våningsplan och i sovrummet. Det hjälper även bra mot pollen. Sedan köpte vi en robotdammsugare.

Nöjda med beslutet

De bestämde att Chloé alltid skulle sova i Claras rum, mest för att Clara ville snarare än på grund av Kenneths allergi. Och som en regelbunden rutin ingår även att bada Chloé för att hålla pälsen ren och fin, inte minst från pollen.

– Chloé sover aldrig i vårt sovrum och hon badar ett par gånger i månaden med specialschampo och balsam. Ja, hennes hårprodukter är de dyraste i hela familjen, säger Kenneth med ett skratt.

Att familjen till sist vågade ta steget och skaffa hund är något av det bästa de gjort, säger Kenneth, som bannar sig själv att de inte kom till skott tidigare.

– Hade jag vetat att det var så här underbart med hund hade vi skaffat en mycket tidigare. All den glädje och kärlek som en hund kan ge är nu ett måste för oss livet ut.

Kenneths tips till dig med hunddrömmar

  • Besök en uppfödare av den ras du vill ha och känn efter hur det funkar för dig.
  • Testa att ta hand om andras hundar för att se hur du reagerar på dem innan du eventuellt skaffar en egen.
  • Skaffa luftrenare – gärna flera stycken. Det hjälper bra även mot pollen.

Text Karin Cedronius Foto Anneli Hildonen