Så fixar Melissa förskolan med allergier

Lilla Melissa är multiallergisk. Inte konstigt att mamma Emelie kände sig orolig inför förskolestarten. Men ett kompendium med information och ett möte med förskolan i vänlig ton gjorde susen.

Treåriga melissa är familjens solstråle, men har också gett föräldrarna nya utmaningar med sin förkylningsastma, atopiskt eksem, medfödd mjölkproteinallergi och FPIES (se nedan) mot baljväxter.

– Kanske tål hon inte heller vete, det ska testas nu, säger mamma Emelie.

Att lilltjejen var allergisk upptäckte föräldrarna tidigt. Som nyfödd var det svårt att få henne att gå upp i vikt och hon hade stora sår i underlivet.

– Och när Melissa var fem månader började jag ge henne grötpinnar, gjorda på mjölkfritt grötpulver, men hon bara spydde av dem.

Blev detektiver

Men att få göra en allergiutredning uppe i norr är inte lätt, då allergologerna är få, så mamma Emelie säger att de just har fått träffa en allergiläkare för diagnoser.

– Under tiden har vi själva fått agera detektiver för att lista ut vad hon är allergisk mot. Facebook-grupper har varit en fantastisk hjälp, det var kvinnor där som sa att ”det låter solklart som FPIES”.

Vad betyder Melissas allergier för er vardag?

– Vi kan inte göra spontana saker. Åker vi i väg måste vi se till att ha mat med till henne. På sommaren behöver vi ta med egen glass till stranden, och det finns inga bröd som är vete- baljväxt- och mjölkfria, så jag bakar allt bröd själv. Att svänga förbi Max och köpa en hamburgare är uteslutet.
Inför förskolestarten var oron hos mamma Emelie stor.

– Att släppa på kontrollen har varit svårt.

Bad om möte

Emelie bad därför om ett möte med rektorn och kostchefen på förskolan. Till mötet hade hon förberett ett laminerat häfte, där hon berättade om vilka allergier Melissa har och vad de innebär. Där fanns också en akutplan, ifall något skulle hända.

Emelie säger att hon hoppa­des att förskolan skulle inrätta en avdelning fri från baljväxter.

– Men att kräva det vore att ha storhetsvansinne. Tänk om alla föräldrar krävde total anpassning för sitt barn. Ett kanske är allergiskt mot ägg, ett annat intolerant mot gluten och laktos. Till slut skulle det inte finnas något kvar att äta.

Till sin stora glädje bestämde sig ändå förskolan för att ha en avdelning fri från baljväxter – för att alla inblandade skulle känna sig trygga. En stor lättnad.

– De hade också storstädning innan Melissa började, vagnar kontrolleras regelbundet, och de baljväxter som nu kommer till förskolan får inte ens passera Melissas avdelning.

För dagbok

Emelie vill inte att man ska prata för mycket om detta när Melissa hör, så att hon känner sig annorlunda och sjuk.

– Därför har vi en kommunikationsdagbok, där personalen skriver upp allt hon har ätit, hur hennes avföring är och om de ser något annat som inte tillhör det normala. Magproblemen går i skov, vilket kan inledas med dåligt humör och brist på aptit.

Två gånger har det ändå hänt att Melissa fått i sig saker hon är allergisk mot. En gång när det serverades tacos fick Melissa i sig en liten ostbit. Pedagogen försökte få ut den ur munnen, men lyckades inte. Som väntat fick dottern kolikliknande smärtor på kvällen. Den andra gången var det en vikarie som gav henne en vanlig smörgås.

– Men båda gångerna bad förskolan SÅ mycket om ursäkt. De var verkligen ledsna, utvärderade saken och gjorde en plan för hur man kan motverka att det händer igen. Att fela är mänskligt. Jag är ändå väldigt nöjd över valet av förskola. De är väldigt behjälpliga.

Personalen känner också till mamma Emelies oro och kontaktar henne vid minsta fundering.

– Som häromdagen då de ringde och frågade om Melissa får vara med och dega. De gör trolldeg av vetemjöl. Svaret var att det får hon gärna, bara hon inte stoppar deg i munnen. De försöker verkligen göra rätt.

Dags för din småtting att börja förskolan? Melissas mamma tipsar

  • Förklara så personalen förstår. Ha inställningen att personalen vill väl, och förklara saker tydligt, så blir samarbetet bättre. Då förstår personalen varför det är viktigt för dig att ha kontroll, du är inte bara en jädrigt jobbig förälder.
  • Gör ett häfte till förskolan, som de kan ha och bläddra i. Viktigt också när det kommer vikarier. Beskriv ditt barns allergier och hur just ditt barn reagerar på detta, så att de kan hålla koll på rätt saker. Se till att häftet även innehåller föräldrarnas kontaktuppgifter och en akutplan.
  • Pilla ut snabbt som attan. Om ditt barn råkar stoppa fel sak i munnen, be personalen försöka få ut biten innan barnet hinner svälja.
  • Placering i matsalen. Placera ditt barn bredvid andra barn med samma intolerans eller allergi, eller en vuxen, så att barnet inte kan sno mat från andra.
  • Håll koll på papperskorgar. 
Be personalen att regelbundet kontrollera och tömma papperskorgarna, så att barnet inte kan snappa upp något därifrån.

Om FPIES

FPIES står för Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome, och är en svår överkänslighetsreaktion mot olika typer av mat. Sjukdomen ger akuta reaktioner som visar sig någon timme efter intag av det man inte tål. Små barn får ofta kraftiga kräkningar följda av diarré, ibland blandad med blod. Överkänsligheten gäller oftast mjölk eller soja, men kan även triggas av andra födoämnen.

 

Text Linda Newnham Foto Fond&Fond

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php