Myt eller sanning: finns luftburen jordnötsallergi?

Många jordnötsallergiker vill inte vistas i samma rum som jordnötter, av oro för att få en allvarlig reaktion. Men är rädslan befogad? Vi frågade Caroline Nilsson, som har forskat på detta vid Karolinska institutet. Hennes korta svar är nej.

På en rak fråga till barnallergologen och forskaren Caroline Nilsson om huruvida luftburen jordnötsallergi finns svarar hon:

– Det korta svaret är nej. Men jag vet att det är ett svar som väcker många känslor.

Hon förstår att det är en het fråga, då många är oroliga.

Förknippat med obehag

– Om man har jordnötsallergi och någon gång har reagerat starkt på jordnötter så förknippar man ofta även doften med starkt obehag. Det är fullkomligt naturligt.

Varför är just jordnötterna så ofta med i debatten?

– Det florerar olika myter om att jordnötter skulle ge de absolut svåraste allergiska reaktionerna, vilket inte är sant. Däremot är det vanligare att du reagerar på jordnötter än på andra livsmedel.

Jordnötsallergiker som får i sig jordnötter via maten kan i värsta fall få livshotande symtom. Det kan man däremot inte få av luftburen exponering, alltså av att vistas i närheten av jordnötter.

Ingen allvarlig reaktion

Caroline Nilsson har lett en studie kring detta där barn med jordnötsallergi fick sitta framför 300 gram jordnötter i en skål på en halvmeters avstånd i 30 minuter. Sedan togs skålen bort och barnet observerades i ytterligare en timme.

– 84 barn deltog i studien, men vi har gjort detta på många fler barn nu, och ingen har fått en allvarlig allergisk reaktion. Två barn fick klåda i ögonen, vilket kanske eller kanske inte berodde på jordnötterna.

Även andra forskare har försökt framkalla allergiska reaktioner från jordnötter via luften, men ingen har lyckats. Världen över finns det heller inget rapporterat fall av svår reaktion eller dödsfall till följd av jordnötter via luften. Och egentligen är det inte så konstigt, säger hon.

– De ämnen som uppfattas som lukten av jordnöt är inte samma ämnen som kan utlösa en allergisk reaktion. Det är proteinerna man reagerar allergiskt på, men doftmolekylerna består inte av proteiner.

Letade proteiner i luften

Caroline Nilsson och hennes kollegor har via experiment även försökt hitta jordnötsproteiner i luften.

– På en centimeters avstånd kunde vi uppmäta en extremt liten mängd, men vi pratar nu om nanogram, så det är osannolikt att det skulle kunna ge upphov till någon kraftig reaktion.

Ändå säger ju många allergiker att de reagerar på detta. Är det då hittepå?

– Nej, men det kan vara en placeboeffekt. Har du haft en allvarlig reaktion tidigare och känner doften av jordnöt så kan kroppen dra i gång olika stressreaktioner.

Vad är tipset till den som är orolig?

– Gå till din läkare och be att få göra en kontrollerad jordnötsprovokation – som ett sätt att bli lite tryggare. Jag har gjort det med patienter, och de går därifrån nöjda och lättade.

 

Fakta: Allergin dyker ofta upp redan i barndomen

  • Jordnötsallergi uppkommer i barndomen och är en av de vanligaste matallergierna hos barn och ungdomar.
    Allergin finns ofta kvar hela livet.Den som har nötallergi eller jordnötsallergi kan i sällsynta fall reagera väldigt kraftigt på små mängder av nöt eller jordnöt. Jordnöt är en av de vanligaste orsakerna till anafylaxi, det vill säga akut, snabbt insättande systemisk överkänslighetsreaktion.Jordnöten är en baljväxt och den som har jordnötsallergi kan korsreagera på andra baljväxter eftersom de innehåller liknande proteiner.
  • Allergiska reaktioner på jordnötter kommer ofta inom några minuter. Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om någon får ett eller flera av följande besvär efter att ha ätit jordnötter eller nötter:
  • Ont i magen, diarré eller kräkningar.
  • Svullen i läpparna, tungan, svalget eller runt ögonen.
  • Nässelutslag som kliar och blossar upp snabbt över kroppen.
  • Mår illa, känner sig yr eller kallsvettas.Källa: 1177

Text Linda Newnham Foto Fotogruppen Södersjukhuset

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php

Senaste artiklarna