6 myter om hundallergi

Människor med hundallergi möts ofta av okunskap och osakliga påståenden. Här slår vi hål på de vanligaste myterna med fakta.

Myt 1: ”Det finns väl allergifria hundraser som alla tål?”

Det finns inga helt allergenfria hundraser. Mängden allergiframkallande ämnen från hundar varierar mellan raser, men ny forskning visar att det är större skillnader i halten allergen mellan olika individer än mellan olika hundraser.

Myt 2: ”Men det finns ju ingen hund här nu – då kan du väl inte reagera?”

Allergiframkallande ämnen kan finnas kvar länge efter att djuret är borta (upp till flera år). Det finns personer med pälsdjursallergi som reagerar även vid indirekt kontakt med pälsdjur, exempelvis då det finns allergiframkallande ämnen från hunden kvar i en lokal eller i djurägares kläder eller hår.

Myt 3: ”Ta bara lite medicin så ska du se att det går bra!”

Allergimedicin kan ofta lindra symtom tillfälligt hos personer med lättare allergibesvär. Men för personer med svårare pälsdjursallergi hjälper inte enbart medicin utan de behöver vistas i så djurfria miljöer som möjligt.

Myt 4: ”Lite får man väl tåla.”

Ju högre halt pälsdjursallergen och ju oftare man utsätts – desto större risk för reaktioner. Det gäller speciellt för personer med svår pälsdjursallergi. Allergi mot pälsdjur är en av de vanligaste luftburna allergierna och de som har astma som utlöses av pälsdjur bör inte i onödan utsättas för att träffa djur – särskilt inte i offentliga miljöer inomhus.

Myt 5: ”Jag har hört att ha hund kan skydda mot allergi.”

Forskningen är inte entydig om pälsdjur i spädbarnsåren kan innebära en skydd eller en risk att utveckla allergi. Men för de personer som redan utvecklat pälsdjursallergi rekommenderas att ha ett djurfritt hem och att inte i onödan träffa djur eftersom djurkontakt kan förvärra besvären och risken ökar att utveckla astma.

Myt 6: ”Men vi har ju städat, då kan du väl inte bli sjuk?”

Städning kan minska halten pälsdjursallergen förutsatt att man städar på rätt sätt och upprepar om det behövs. Det behövs då en dammsugare med filter som klarar att avskilja små partiklar från pälsdjur, att alla ytor fukttorkas där djuret varit och att alla skrymslen görs rent eftersom hundallergen kan spridas via luften. Vatten och fuktig trasa bör bytas mellan varje rum. Städning med dammsugare utan bra filter kan snarare förvärra då den sprider runt djurallergen.

Text Marie-Louise Luther Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php