Så håller du din astma i schack i vinter

Julen kan vara en tuff tid för astmatiker med kyla, virus och stress. Men det finns saker du kan göra för att öka jul-njutet.

– Eftersom helgerna ofta innebär ökade risker så se till att du är välmedicinerad. Har du astman under god kontroll före eventuell exponering så tål du mer, säger Össur Ingi Emilsson, som forskar om hostan som många astmatiker har som symtom.

Eftersom det är så individuellt vad som triggar just din astma är det svårt att ge generella råd, men här är Össur Ingi Emilssons bästa grundråd för en riktigt god jul utan hostanfall och annat elände.

Om du ska åka bort över helgerna

Gardera med medicin och akut-plan

Glöm inte att ta med dig både dina vanliga mediciner och ”vid behov”-medicinerna. Repetera den plan du redan har för vad du ska göra om dina symtom plötsligt förvärras. Vad ska du göra? Är du osäker så kontakta vården för att få råd, då kommer du att känna dig tryggare.

Stäm av i förväg

Du själv vet ju bäst vad som brukar trigga igång dina symtom. Det kan vara idé att kolla läget hos dem du ska bo hos om du inte sovit över där förut. Finns det husdjur? Har de doftande julgran? Ligger gästrummet i en källare? Är det okej att du tar med dig din egen kudde? Är det bättre om du bokar hotell trots allt?

Om det smäller till och blir kallt

Gardera med andningsmask

Det skiljer sig hur känsliga vi är för kylan, god medicinering minskar risken för att luftrören retas av kylan, men får du fortsatta symtom från kylan kan en andningsmask med värmeväxlare vara till hjälp när du är ute.

Text Maggan Hägglund Foto Canva

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php