Tiktokparet Nino&Julia om jordnötsallergin

Dansstjärna på Tiktok, men också svårt allergisk. Julia Hansson är tillsammans med sin partner Nino Hellman Sveriges största dansinfluerare, och de är ett perfekt team – även när det gäller att hantera jordnötsallergin. ”Det är en trygghet att ha Nino”, säger Julia.

Julia Hansson minns mycket väl första gången hon drabbades av jordnötsallergi. Hon var bara 5–6 år och hade följt med en kompis till badhuset.

– Vi köpte glass och jag ville testa en ny sort, en glass som hette ”Taco”, med ett skal av choklad och jordnötter. Så fort jag ätit den kände jag mig konstig och svag, men jag ville inte krångla. Sedan fick jag utslag över hela kroppen och började kräkas. I två dagar låg jag sjuk med vad vi först trodde var magsjuka.

Höga allergivärden

Julias mamma var dock tveksam. Det var ingen normal reaktion på dålig mat och hon tog Julia till läkaren för en utredning.

– Jag blev testad och mina värden var flera tusen över det normala, särskilt på jordnötter.

I dag, över 20 år senare, lever Julia fortfarande med svår allergi. Det gäller inte bara jordnötter, det dyker även upp lite nya korsallergier då och då.

– Häromdagen var det ananas. Jag tog en tugga, och det började klia direkt. ”Åh nej, inte det också”, tänkte jag.

Däremot låter sig Julia knappast definieras av sin allergi. Hon lever ett ovanligt aktivt liv, även om väskan med mediciner alltid är packad.

1,5 miljoner följare på Tiktok

Julia och hennes sambo Nino bildar ett av Sveriges mest framgångsrika danspar. Under namnet ”Nino&Julia” har de 1,5 miljoner följare på Tiktok över hela världen och 200 000 följare på Instagram. Bland annat.

Med sina otroligt proffsiga och synkade danser har de blivit ett viralt fenomen. De har också en egen Youtube-kanal där vi får följa deras vardagsliv, bland annat vad som kan hända när Julia fått i sig något med spår av nötter av misstag.

– Jag ska erkänna att jag tidigare tog alldeles för lätt på allergin, säger hon. Men eftersom jag ofta reagerar stegvis har det väldigt sällan blivit akut. Fast Nino har fått mig att skärpa mig. Han blir som en liten läkare för mig, ler hon med en blick mot Nino. Alltid lika lugn när det händer. En trygghet.

Som anhörig till en allergiker är det inte alltid helt lätt att veta hur du ska agera, men Nino hjälper Julia att vara mer noggrann och till exempel läsa ordentligt på förpackningarna innan hon äter, 
i stället för efter.

– Julia är ju också en person som inte vill ställa till besvär i onödan så ibland får jag pusha henne att söka hjälp, säger Nino.

Påminner om mediciner

Han påminner Julia om att alltid ha med sig medicin i handväskan, Betapred och en adrenalinpenna, EpiPen, om det skulle bli riktigt akut.

– Men det är lite lurigt med hur Julia reagerar, för ofta kommer det så långsamt, säger Nino.

Ett typiskt Julia-
anfall börjar med att det kliar i halsen och att hon svullnar i luftvägarna. Då kan det ibland räcka med tolv tabletter Betapred för att häva allergin.

– Men om de inte hjälper kommer svettningarna och skakningarna, berättar Julia. Kroppen stänger ner, ungefär som vid en en svår influensa. Jag får feber, blir matt och trött, det känns nästan som att jag dör inifrån.

Andningen blir tung och ofta börjar hon kräkas.

– Och då börjar det liksom om igen eftersom allergin når halsen en gång till. Ibland känns det som om jag svalt ett svärd!

Oberäknelig allergi

De här reaktionerna inträffar om Julia fått i sig något med spår av jordnötter.

– Hur jag skulle reagera på en hel jordnöt vet jag inte!

När det känns extra alarmerande ringer Nino sjukvården, som rekommenderar Julia att åka in eller skickar en ambulans.

– Men jag brukar vilja avvakta, jag vill inte belasta vården i onödan. Pennan är verkligen bara för nödfall. Den gör mig både skakig och illamående, säger hon.

Julias allergi är oberäknelig, liksom hur hon reagerar. Nya korsallergier uppstår med jämna mellanrum. Råa morötter var en allergi som dök upp nyligen, precis som ananasen.

– Jag är också allergisk mot många frukter och det är jättetråkigt, för jag älskar frukt. Åhh, nektariner, hur gott är inte det, men jag kan inte äta dem längre.

Testar sig fram

Hon har kontakt med en allergiläkare, men mycket handlar ändå om att testa sig fram. Som att hon inte tål rå mandel, medan mandelmjölk har gått bra. Cashew- och pistagenötter fungerar också.

– Jag tar en liten, liten bit. Börjar jag reagera så slutar jag genast äta.

Det pågår forskning om att träna bort sin jordnötsallergi med hjälp av immunterapi, och Julia har hört talas om det.

– Min pappa testade att vaccinera sig mot pollen. Men han reagerade inte alls bra på behandlingen, så efter det har jag inte hållit koll på nya mediciner.

Julia Hansson är uppvuxen i Uddevalla och drömde redan när hon var liten om att dansa. Som femåring började hon med att härma Britney Spears framför spegeln och sedan blev det dansutbildning både före och efter gymnasiet. Nino Hellman har en lite annorlunda bakgrund.

Träffades via dansen

Uppvuxen i Ljusdal lockades han varken av bandy eller fotboll, utan han bestämde sig för att bli elekt­riker. Han pluggade i Hudiksvall och kom där i kontakt med streetdance, som han genast kände var kul. Snart var han inte bara med i olika dansklasser utan fick också leda dem.

– Jag kände att dansen var rätt för mig och började på Danscenter i Stockholm 2012. Där var jag ljusår från mina klasskamrater, som alla hade dansat hela livet, så jag fick jobba rätt hårt, berättar han.

Några år senare skulle Nino koreografera ett dansnummer på en gymnasiemässa, som reklam för en ny skola. Han hade sett Julia dansa och bad henne att vara med.

– Vi uppträdde två gånger i timmen under tre dagar, så vi jobbade verkligen nära varandra. Och då sa det bara klick, nästan direkt.

Drömmer om USA

Nu har de varit ett par i sex år och efter att uppträtt i Tv4:s ”Talang” 2019 blev de rikskända. Det blev också startskottet för ”Nino&Julia” som influerare. I dag kan de leva på sina samarbeten, i kombination med dansuppträdanden och olika föreställningar.

Att göra den perfekta dansvideon tar mer tid än många tror. Ett 20 sekunder långt klipp kan ta en arbetsdag att göra.

– Vi ska koreografera dansen, öva på numret, spela in och sedan redigera, säger Julia.

Drömmen är att slå igenom utomlands, helst i USA, där marknaden är mycket större. Redan nu har de många följare från utlandet.

– Vi kommer att vara i Los Angeles i tre månader i början av året, berättar Nino, och arbeta därifrån som ”dansinfluencers”.

Kan hantera en adrenalinpenna

Att hålla allergin under kontroll är hyfsat enkelt i Sverige. Här är det ordning och reda på märkningen och vilka allergener det finns i maten. Det är svårare utomlands, särskilt i Thailand, där det ofta kan vara spår av nötter eller jordnötsolja vid tillagningen.

– Men jag försöker vara noggrann. Jag skulle aldrig äta en chokladbit som jag inte vet vad den innehåller, till exempel. Vi är båda extra vaksamma utomlands.

Nino kan hantera adrenalinpennan om det skulle bli kris, men hittills har han sluppit det.

– Skönt, för den där nålen är rätt stor och tjock, skrattar han.

De riktigt svåra reaktionerna är tack och lov få. Julia säger att hon har tvingats använda sin spruta ungefär fem gånger sedan hon var liten.

Vill öka medvetenheten

På sin Youtube-kanal visar de hur Julia kan reagera om hon fått i sig spår av jordnötter. Visst har de fått frågor som ”Varför filmar ni nu? Sök hjälp i stället”, men de skulle självklart aldrig riskera något.

– Kanske kan de här filmerna tvärtom hjälpa till att öka medvetenheten kring allergi, säger Nino.

Julia önskar såklart att det en dag går att hitta ett botemedel mot hennes allergi.

– I dag säger läkaren att det i varje fall inte kommer att bli värre.

Ingen i Julias familj är allergisk mot jordnötter, och de hoppas att eventuella framtida barn slipper allergi.

– Hur ska man veta vad barnen tål? Ska man bara kasta sig ut och testa? Det känns lite läskigt.

 

Nino Hellman och Julia Hansson

Ålder: Nino är 31, Julia 30. år
Familj: 
Varandra.
Bor: I lägenhet i Stockholm.
Gör: Sveriges största dansstjärnor på Tiktok.
Bakgrund: Slog igenom i tv-programmet ”Talang” 2019. Som ”Nino &Julia” har de 1,5 miljoner följare på Tiktok, 200 000 följare på Instagram och 64 000 som prenumererar på deras Youtube-kanal.
Allergier: Julia är allergisk mot jordnötter, mandel, hasselnötter, kvals­ter, damm, pollen, pälsdjur, sten och kärnfrukt. Nino har inga allergier alls.

Ninos råd till dig som är anhörig:

• Be personen visa exakt vad du ska göra om hen får en reaktion. Hur många tabletter ska hen ta? Var finns sprutan, i vilken väska?
• Ät inte jordnötter i trånga utrymmen, som i en buss. Även en proteinbar kan få en allergiker att reagera. Många kan vara lite aningslösa ibland och inte ta allergin på allvar.

Julias råd till 
dig som möter en allergiker:

• Om någon säger att hen är allergisk, ta det på allvar till hundra procent.
• En allergiker kan reagera olika från gång till gång. Du vet aldrig hur svår reaktionen blir.
• Ät inte nötter i trånga utrymmen, på tunnelbanan eller i hissar.

Text Anna Liljeberg Foto Hans Ericksson/Agent Bauer Hår, makeup Åsa Elmgren

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php