Allergiguide till sommarens utflyktsmål

Det kan vara knepigt att planera för sommarens utflykter när man har en eller flera födoämnesallergiska familjemedlemmar att ta hänsyn till. Finns det allergianpassad mat eller möjlighet att ta med egen? Här ser du vad de mest populära utflyktsmålen kan erbjuda!

Junibacken, Stockholm: Restaurangen erbjuder mjölk-, soja-, och glutenfria pannkakor, mjölk-, soja- och äggfria pannkakor samt mjölk-, soja-, ägg- och glutenfria köttbullar. Det finns även kakor utan mjölk, ägg och gluten. Det är generellt inte tillåtet att ta med matsäck, men för barn med andra eller svårare allergier gör restaurangen undantag.

Vasamuseet, Stockholm: Museets restaurang kan på förfrågan servera gluten- och laktosfria pannkakor. Veganpannkakor finns också för ägg-, mjölkprotein- och sojaallergiker. Museet har även ett picknickrum för medhavd mat.

Skansen, Stockholm: Mjölk-, ägg och glutenfria köttbullar samt mjölk- och glutenfria pannkakor finns bland annat på restaurang Skansen Terrassen. Medhavd mat kan du äta vid borden på Bollnästorget eller som picknick på någon av gräsmattorna. Dessutom kan du ta med egen korv att grilla vid någon av eldarna vid Bollnästorget.

Gröna Lund, Stockholm: I matkioskerna finns pärmar med listor på alla livsmedel och ingredienser som serveras, som du kan be att få titta i. Det ska också finnas glutenfritt korv- och hamburgerbröd om du ber om det. För medhavd mat gäller det att leta upp en ledig bänk eller gräsplätt att slå sig ner på.

Liseberg, Göteborg: Det finns ingen specifik menyinformation på hemsidan, men innehållsförteckningar med allergiinformation ska finnas på kaféer och restauranger. Alla restauranger erbjuder gluten- och laktosfria alternativ, men när det gäller andra allergier får gäster prata med personalen på plats för att se om det går att ordna alternativ. Dessutom finns det en restaurang som serverar vegansk och därmed mjölk- och äggfri mat.

Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby: Ett drömresmål för en allergiker! Här finns gott om picknickställen att äta medhavd mat på. På hemsidan och i kassorna kan du se om rätterna som serveras på områdets restauranger, gatukök och glasskiosker innehåller mjölkprotein, laktos, ägg eller gluten. All mat lagas utan nötter. De flesta rätter innehåller mjölkprotein men går att få allergianpassade vid förfrågan, även om de då lagas i samma kök som vanlig mat. Här finns också mjölkprotein-, ägg-, soja- och glutenfria våfflor. Dessutom finns det en kontaktperson för allergifrågor att ringa och fråga om du skulle vara osäker på något.

Kolmårdens djurpark, Norrköping: På djurparkens hemsida går det att se vilka restauranger som serverar laktos- och glutenfritt. För andra allergier är det bra att kontakta parken och hotellet både innan besöket och på plats, för att de ska kunna ordna alternativ. På restaurangen Safari finns personal med djupare kunskap om matallergier. Mikrovågsugnar för medhavd mat finns på flera platser. Gluten-, mjölk- och sojafria glassen Rice säljs i glasskioskerna.

Furuviksparken i Gävle: Enligt parken själva ska Cirkusrestaurangen ha mat anpassad till gäster med allergi mot mjölkprotein, ägg, laktos, gluten och nötter. Dessutom finns styckglass och skopglass som är fri från soja, mjölk, gluten, ägg, nötter och jordnötter.

High Chaparral, Gnosjö: De flesta restauranger erbjuder gluten- och laktosfria alternativ, men för andra allergier uppmanas gästerna ringa och höra med respektive restaurang. Picknickbord med grill för medhavd mat finns.

Leksand Sommarland, Leksand: Har inga allergianpassade rätter på menyerna, men innehållsförteckningar finns i kassorna och om man hör av sig innan kan särskild mat lagas i restaurangen Bäverhyddan. Medhavd allergimat får tas med.

Skara Sommarland, Skara: Matställena Saloonen och Sagopoolsgrillen ska enligt parken erbjuda allergianpassade alternativ med fokus på laktos- och glutenfritt. Egen matsäck kan ätas vid grillplatsen intill sjön, där det även finns elgrillar.

Legoland, Danmark: Alla matställen har listor med information om vilka av de vanligaste allergenerna rätterna innehåller. De alternativ som finns har främst fokus på gluten och laktos, till exempel finns det glutenfri pizza samt gluten- och laktosfri glass på flera ställen. Medhavd mat kan ätas på picknickställen utomhus.

Tivoli, Danmark: På tivolits hemsida kan du se vilka restauranger som erbjuder allergianpassade alternativ, dock inte vilka allergier det handlar om.

Källa: Respektive verksamhets hemsida och/eller kök och informationsavdelning. Ta kontakt med stället ni ska besöka för uppdaterade uppgifter och fråga alltid personalen på plats efter detaljer om innehåll.

Text Zandra Zernell Foto Junibacken