Ida valde bort traditionella hårfärger

Frisörer är en utsatt yrkesgrupp. En studie gjord vid Karolinska institutet visade till exempel att 120 av 122 vanliga hårfärger innehåller starkt allergiframkallande ämnen. Frisören Ida Nyberg blev fri från sina problem när hon slutade använda traditionella produkter.

Frisören Ida Nyberg i Växjö älskade sitt jobb. Därför försökte hon in i det längsta att hitta andra förklaringar till de envisa eksemen som höll henne vaken på nätterna, men till slut tvingades hon att inse att besvären orsakades av kemikalierna hon exponerades för.

– Jag hade varit verksam som frisör i fyra–fem år på en traditionell salong, och fattade nog innerst inne vad som var orsaken till mina problem, men jag tyckte så mycket om mitt jobb, och jag visste inte att det fanns andra alternativ, berättar hon.

Parfymfria produkter

Hon hade redan ett ekologiskt tänk privat, och efter att ha gått kurser i hur man använder de växtfärger som används av så kallade Gröna Salonger kändes det självklart att det var så hon skulle jobba. Redan en månad senare startade hon eget, och i den egna salongen används inte traditionella färger överhuvudtaget, och alla produkter hon använder är parfymfria.

– Till en början använde jag det som kallas new generation-färger till 90 procent, och ungefär tio procent var växtfärg, säger Ida Nyberg

Hon förklarar att new generation-färger är syntetiskt framställda färger som är godkända av Grön Salong.

– Nu använder jag kanske 95 procent växtfärg och resten new generation, men mitt mål är att bara jobba med växtfärger i framtiden.

Kan det finnas en risk att man är allergisk även mot de här färgerna?
– På samma sätt som man kan vara allergisk mot pollen och andra naturliga saker kan man vara allergisk mot de här växterna, men på de här åren har jag bara haft en enda kund som eventuellt hade en liten reaktion. När jag jobbade med traditionella färger var det många som inte ens förstod att de hade reaktioner, eftersom de trodde att det var normalt att det brände eller kliade i hårbotten på kvällen.

Finns det något som inte går att göra med växtfärger eller new generation-färger?
– Ja, en del vill vara ljushåriga på sommaren och mörkhåriga på vintern. Det går inte med de här färgerna, säger Ida Nyberg, eftersom håret kan få oönskade nyanser. Därför ringer jag alla nya kunder och frågar vad de vill göra. Om de vill färga håret mörkt förklarar jag att de inte kommer att kunna bleka håret igen förrän det växt ut.

Dåligt rykte

Växtbaserade färger går att köpa för hemmabruk. New generation-färgerna finns däremot bara hos frisörer. Ida Nyberg råder allergiker att tänka på att ibland marknadsförs hårfärger som “naturliga” med ord som inte betyder något, som till exempel “naturinspirerad”, eller med att en hög procent av innehållet är växtbaserade ämnen, och sedan är de resterande procenten fortfarande bland annat p-Phenylenediamine (PPD), vilket är ett av de mest allergiframkallande ämnena.

Henna, som är en av de viktigaste ingredienserna i växtfärger, har till exempel fått ett oförtjänt dåligt rykte då svart henna med tillsats av PPD använts för att göra temporära tatueringar, vilket gett allvarliga allergiska reaktioner. Reaktionerna har då inte berott på hennan, utan på användandet av PPD.

Eksemen försvann

Ida Nyberg märkte snabbt att hon mådde bättre när hon slutade använda de traditionella produkterna.

– Jag trodde att det skulle ta längre tid för kroppen att återhämta sig, men det tog bara några veckor för eksemen att försvinna. Då fick jag verkligen en bekräftelse på att jag gjort rätt. Parfymallergin har jag däremot tyvärr kvar.

Vad är kravet för att en frisersalong ska få kallas för Grön Salong?
– Begreppet Grön Salong är en certifiering, där det kontrolleras att man följer vissa regler. Det handlar inte bara om vilka färger eller produkter som används, utan det utgår från ett helhetstänk, som också till exempel innefattar vilka rengöringsmedel som används. Det görs inspektioner där de kontrollerar att man följer de regler som krävs. Om salongen börjar med traditionella färger igen förlorar den certifieringen. Det är en trygghet för kunden att veta att salongen inte använder allergiframkallande ämnen.

Text Susannah Elers Foto Anna Nordström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php