Hitta till sommarens smultronställen

Sommaren är här och de flesta av oss har redan gjort upp planer för semestern. Jag tillhör dem som anser att de bästa semestrarna har gott om utrymme för spontanutflykter, vare sig jag befinner mig på hemmaplan eller på resa runt i landet. Här kommer därför förslag på mer eller mindre allergivänliga utflykter som blivit snackisar i sociala medier!

Lycklig är till exempel den som har vägarna förbi Söderköping i sommar, där glasskaféet Smultronstället ligger. Soliga sommardagar ringlar köerna långa till kaféet – och sociala medier fylls med statusuppdateringar och bilder på den ena glasskreationen efter den andra. Ett himmelrike för små och stora glassälskare och som tur är serveras även laktosfri och mjölk- och äggfri glass (den som är sojaallergiker uppmanas dock att ringa i förväg för att garantera tillgång till sojafri glass).
Utbudet för allergiker är kanske inte enormt, men personalen har bra koll på ingredienserna i alla tillbehör. Enligt glasskaféet går personalen en kurs varje år för att nöta in rutinerna vid hanteringen av glass till allergiker. De är noga med att använda separata skopor och skärbrädor och öppnar även nya glassförpackningar när det behövs. Det finns dock nötter, mjölk och ägg i samma lokaler, så det finns ingen garanti för att glassen är hundra procent allergifri.
I Söderköping hittar du även bageriet Hans och Gretas glutenfria bröd, som har en liten tillhörande butik där du kan handla färskt bröd.

För den som istället spenderar sommaren i södra Sverige verkar Rosie’s Cakes & Tea i Lund vara ett solklart utflyktstips. Det är ett konditori i brittisk anda där allt är fritt från mjölk, soja, gluten, vetestärkelse, havre och alla nötter utom mandel, cashew och pistage. Här hittar du bland annat cupcakes, macaroner och bakverk av det lyxigare slaget – och så går det att förbeställa en klassisk afternoon tea, komplett med scones, snittar och kakor.
Lite längre ner i landet – i Malmö – hittar du veganmärket Astrid och apornas egen butik, där kan du proviantera allt du inte hittat i mataffären. Malmö har i övrigt ett bra utbud av vegansk, och därmed mjölk- och äggfri, mat. Här finns till exempel populära veganrestaurangen Kao’s och burgarstället The Vegan Bar.
I Vimmerby ligger det för barn självskrivna utflyktsmålet Astrid Lindgrens värld, ett bra ställe för matallergiska barn eftersom maten lagas utan nötter och det även finns flera rätter fria från andra allergener (se hemsidan).

För den som är på tur i Mälardalen kanske en avstickare till Brunnby gård utanför Västerås kan vara på sin plats. Här ligger bageriet och konditoriet Tårtbiten, som bakar glutenfritt fika och matbröd. Ett annat tips är Taxinge slotts kafé, vars kakbord ska vara norra Europas största. En hel del är bakat utan mjölk, ägg och gluten och det finns även möjlighet att göra specialbeställningar från köket. Runt slottet finns dessutom fina omgivningar att promenera i.

I Stockholm då? För den som är på besök i huvudstaden finns det ett mysigt fik som serverar både mjölkproteinfritt och glutenfritt fikabröd i Gamla Stan. Under kastanjen heter kaféet och det glutenfria brödet bakas utan vetestärkelse och i eget bageri med separat ventilation, för att undvika kontamineringsrisk. Mjölk- och äggfria produkter kan annars inhandlas på veganbutiken Goodstore och för leksugna barn är Junibacken på Djurgården ett pålitligt tips, eftersom restaurangen har goda kunskaper om födoämnesallergier och erbjuder bland annat mjölk-, soja-, ägg- och glutenfria köttbullar, laktos- och glutenfria pannkakor samt en del veganska rätter och kakor (de mjölk- och äggfria pannkakorna har dock utgått). I glasskiosken finns även glass utan mjölk och ägg samt glutenfria våfflor.

För alla ställen det tipsas om gäller det förstås att alltid fråga personalen på plats om innehåll och kontaminationsrisker. Trevlig utflyktssommar!

Text Zandra Zernell Foto Dreamstime