Medicin mot SHR testas

Mår du dåligt av starka dofter? Tack vare ny kunskap om våra celler finns det hopp om botmedel. Nu testas pillren som kanske hjälper dig att uthärda lukten av parfym och cigarettrök i framtiden.

Hosta, slem i luftvägarna, huvudvärk och rinnande ögon är några av symptomen som drabbar doftöverkänsliga personer när de utsätts för starkt luktande ämnen. Idag finns det ingen medicinsk behandling som kan lindra besvären för de cirka sex procent av befolkningen som lider av så kallad sensorisk hyperreaktivitet (SHR), men den senaste tidens vetenskapliga framsteg när det gäller våra celler öppnar för nya möjligheter.

Upphov till luftvägssymtom

För lite drygt femton år sedan upptäckte forskare i Israel och USA att vissa av våra nervceller är försedda med särskilda mottagare, TRP-receptorer, som fångar upp impulser från omgivningen, bland annat genom att ta emot lukter och olika retande ämnen samt känna av temperaturer. TRP-receptorerna skiljer sig från våra vanliga luktsinnesreceptorer, och kan ge upphov till olika luftvägssymtom när de stimuleras. Undan för undan har olika studier avslöjat att receptorerna spelar en viktig roll för hur vi uppfattar såväl smak som olika doftande och retande ämnen, och man misstänker att sjukdomen SHR beror på överkänsliga TRP-receptorer. Forskningen inom området har varit intensiv de senaste åren och många förutspår att upptäckterna kan komma att belönas med Nobelpriset framöver. En som hoppas det är professor Eva Millqvist, SHR-forskare och överläkare på avdelningen för lungmedicin och allergologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– Kunskapen om TRP-receptorerna ger oss en fantastisk möjlighet att hitta förklaringar till sådant som tidigare varit okänt när det gäller hur olika faktorer i vår omgivning påverkar luftvägarna. Det är mycket spännande forskning som pågår just nu, säger hon.

Ännu på försöksstadiet

Att hindra TRP-receptorerna från att överreagera på dofter skulle kunna vara ett sätt att lindra SHR. På olika håll i världen görs nu tester med piller som innehåller substanser som förväntas blockera vissa TRP-receptorer hos försökspersonerna. Eva Millqvist tror att det finns goda möjligheter att ett sådant läkemedel skulle kunna fungera, men poängterar att mycket arbete återstår innan det kan bli verklighet.
– Det tar många år att ta fram nya mediciner och forskningen befinner sig ännu på försöksstadiet. Men det vore enormt roligt om det lyckas, så att man kan erbjuda SHR-patienter en effektiv medicin i framtiden.

Text Malin Avenius

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php