Fixa looken med parfymfritt smink

Även vi med astma och allergi kan vilja fixa oss extra fina när det är dags för fest. Men det gäller att vara försiktig! Här är experternas beautytips.

Nu har vi ljus här i vårt hus och medan räven raskar över isen pågår glöggmingel, julfest med jobbet, hemvändardagar och festernas fest – nyårsafton. Klart man vill vara fin! Vad man tycker är fint är väldigt personligt, men många känner sig som en snyggare, piggare version av sig själva med lite smink. Vi vill också gärna dofta gott. Problemet är bara att man kanske inte tål vare sig makeup eller parfym.

– När man inte tål parfymer så är det ofta en speciell molekyl man inte tål. En känslighet utesluter inte alla andra molekyler, det kan finnas en möjlighet att hitta något man tål. Den doftande världen behöver inte försvinna, säger parfymören Linda Landenberg, grundare av doftmärket Savour.

Läs ingredienslistan

Inom EU säger lagen att de allra mest allergena doftämnena ska skrivas ut i den ingredienslista som finns på alla kosmetikprodukter. Det gör det enklare att undvika dem.

– Astmatiker som vill hitta en parfym kan söka försiktigt bland body lotions, oljor och solida 
parfymer, säger Linda Landenberg, där får molekylerna inte samma intensiva spridning som i alkohol.

Tanken går igen även inom hudvård. Den med atopiskt eksem ska vara försiktig med att ofta tvätta sig med tvål och vatten. Särskilt runt ögonen, eftersom huden på ögonlocken är tunn och känslig. Rengöring löser upp både smink som är vattenbaserat och smink som innehåller oljor.

Viktigt smörja in huden

– Man kan tänka sig översta lagret hud som en mur och fettet är murbruket. Tvättar du dig med något som löser upp fett så löser det även upp murbruket och då kan det uppstå sprickor i det, säger Ina Anveden Berglind, överläkare på Centrum för arbetsmiljömedicin. Därför är det viktigt att vara noggrann med att använda mjukgörare efter tvätt.

En annan rekommendation är 
att gärna använda oparfymerade produkter. En hud med mycket eksem är en trasig hud som därmed har en ökad risk att släppa in ämnen som man kan bli allergisk mot. Parfym kan vara ett sådant, och ungefär fyra till sex procent av alla svens­kar är allergiska mot parfymämnen.

Byt sort

– Man ska veta att det mesta av sminket är parfymerat.

Men smink är inget du behöver undvika. Även om det finns en liten risk för allergier så har det också ett värde att få känna sig fin.

– Mitt råd är att använda det du trivs med! Om du får en reaktion, så byt sort. Och om du inte hittar smink som fungerar för dig så kan du vända dig till en hudläkare, säger Ina Anveden Berglind.

Så fixar du looken med parfymfritt smink

Det går att hitta parfymfritt smink. Här får du tips på hur du gör en naturlig och en färgstark look med makeup som passar de flesta.

Den naturliga looken:

Nyckeln till en snygg naturlig sminkning är att framhäva dina bästa sidor på ett mjukt sätt. Rama in ögonen, forma ansiktet och fräscha till läpparna. Satsa på en lättare foundation i stället för en täckande. Om du har små skavanker du vill jämna ut, använd concealer på just de områdena. Med bronzer framhäver du benstrukturen i ansiktet samtidigt som du ger värme till hudtonen.

Forma och definiera ögonbrynen med en färgad bryn-gel, som sätter färg på stråna, och en smal brynpenna, som fyller i små glipor.

Framhäv din ögonform genom att använda en ljus och en mediumtonad ögonskugga i neutrala nyanser som brunt, beige och grått. Placera den ljusa skuggan på inre halvan av ögonlocket och under brynbenet för att öppna upp blicken. Den mörkare skuggan läggs intill fransraden, vid ögats ytterkant och längs med globlinjen. Det funkar som contour, fast för ögonen. Välj en mascara som separerar fransarna och ger ett fint lyft.

Avsluta looken med väl återfuktade läppar, gärna i en nyans som har snäppet mer färg än dina naturliga läppar.

Den festliga looken:

Med lyster i basen och metalliska skuggor kommer du att stråla på festen! Välj en foundation och primer med mycket fukt och glow för en fräsch look som håller hela kvällen. Kvällstid får vi oftast inte så mycket ljus på ansiktet och vi kan då lägga extra krut på glowet i form av highlighter och lystergivande rouge.

Välj en medium till mörkt tonad ögonskugga som du applicerar över hela locket upp till globlinjen. Fokusera färgen i ytterkanten och längs franslinjen, blanda sedan upp mot globlinjen, för en mjukt sotad effekt. Dra extra uppmärksamhet till ögonen genom att ge volym till fransarna och förstärka med en flytande eyeliner. Highlightern som du använde för kinderna kan även appliceras på mitten av ögonlocket och under brynbenet för att ögonen ska poppa extra mycket.

Tillåt ögonen att stå i fokus genom att välja en mjuk färg till läpparna, ett färgat läppbalsam är perfekt. Tänk på att välja samma nyans till läppar och kinder. Förstärk ögonbrynens form med hjälp av en penna.

Text Kicki Norman Foto Getty images

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php