Tre foundations för känslig hud

Torr, känslig, eksembenägen hud och foundation kan vara en svår ekvation. En testpanel har för Allergias räkning fått prova tre olika märken. Alla tre är parfymfria, marknadsförs som hypoallergena eller uppges passa för känslig hud. En är en flytande kräm, en i kompaktpuderform och en i lös mineralpuderform.

La Roche-Posay, Toleriane Kompakt foundation

Öppen puderdosa

Pris: 209 kronor på Apotea.se.
Om produkten: Franska La Roche-Posays Toleriane-serie gör hudvård för känslig och intolerant hud. Deras kompaktfoundation beskrivs som parfymfri, hypoallergen och ska inte täppa till hudens porer. I samma serie finns även en foundation i flytande form.
Så funkar den att applicera: Smidigt med den medföljande svampen, men behöver arbetas in i ansiktet för att lägga sig bra. Inga problem att jämna ut mot halsen, om färgnyansen är rätt. Lägger sig ändå lite på huden, snarare än att smälta i. En testdeltagare tyckte att hon behövde fukta svampen för att få ett naturligare resultat.
Så täckande är den: Ger det mest täckande resultatet av de testade produkterna, den jämnar ut ojämnheter på ett effektivt sätt och ger en matt, slät finish.
Så blir slutresultatet: Täckande, men för den som föredrar en mer naturlig look kan resultatet blir för synligt och ”spacklat”. Särskilt för den med torrare hud, här krävs en rejält återfuktande hudkräm under eller en så kallad primer som fyller ut torra partier. Då blir resultatet mycket bättre. En av testdeltagarna tyckte dock att den framhävde ojämnheter och eksem något.
Övrigt: Praktiskt etui med spegel i locket och hygieniskt med en egen plats för svampen. Finns bara i tre nyanser, vilket gör det svårare att hitta en som verkligen matchar den egna hudtonen. Den ljusaste nyansen är fortfarande något mörk för en del med mycket ljus hudton, vice versa för personer med mörk hudton. Detta drar ner betyget.
Testdeltagarnas kommentarer:
”Lite för sminkat intryck för min smak, men passar bra till fest.”
”Perfekt att ha med sig i väskan!”
”Täcker bäst, men lägger sig samtidigt utanpå huden.”
Betyg: 3

Idunminerals, Mineral puderfoundation

IDUNMinerals minerlapuderburkar

Pris: 219 kronor på Apotea.se.
Om produkten: En foundation från svenska Idunminreals med högrenade mineraler i löspuderform som blir krämig vid applicering. Ska inte täppa till huden, fri från konserveringsmedel, silikon och parfym. Uppges passa särskilt för personer med känslig och allergibenägen hud. Appliceras med särskild borste, som inte ingår. Rekommenderas av Astma- och allergiförbunden i Sverige, Norge och Danmark via märket Asthma Allergy Nordic. Har även en flytande hypoallergen foundation.
Så funkar den att applicera: Behöver arbetas in ordentligt, ”dammar” lite innan man vant sig vid att dosera pudret lite i taget. Det gäller också att fuktkrämen gått in ordentligt i huden innan, eftersom resultatet blir kakigt annars. Smidigt att applicera ut mot halsen, eftersom den inte ger några synliga kanter. Så täckande är den: Om man applicerar mycket puder täcker den ganska bra och om man vill ha ett tunnare, mer osminkat resultat kan man applicera mindre mängd. Därför funkar den både till vardag och hyfsat bra till fest.
Så blir slutresultatet: Ger ett lätt, matt och väldigt naturligt intryck. Flera testdeltagare tycker att pudret sitter bra under dagen, medan någon tycker att den behöver bättras på.
Plus för att den finns i många nyanser, både i flera ljusare och flera mörkare. Det gör det lättare att få ett naturligt slutresultat.
Övrigt: Det finns en doseringsfunktion i behållaren som är bra att använda för att det inte ska komma ut för mycket puder i locket när pudret tas med.
Testdeltagarnas kommentarer:
”Testets vinnare”
”Smälter in fint, snyggt resultat!”
”Ser väldigt naturligt ut, men det gäller att inte ta för mycket på borsten på en och samma gång.”
”Lite otymplig att ta med i väskan.”
Betyg: 4

Boots, No7 Stay Perfect Foundation

Foundation Boots No7

Pris: 189 kronor i Apoteket Hjärtats webbutik (199 kronor i butik).
Om produkten: En flytande foundation från brittiska företaget Boots. Hypoallergen och uppges passa känslig hud samt inte täppa till hudens porer. Appliceras med händerna eller med särskild svamp, ingår inte i förpackningen.
Så funkar den att applicera: Tunn och hyfsat lätt att applicera, enligt flera testdeltagare. Smälter in i huden, men känns samtidigt lite glatt och glansig. En testdeltagare upplever också att den torkar för fort för att man ska hinna arbeta in den bra.
Så täckande är den: Väldigt lite. Även om man låter bli att fukta svampen är det svårt att få krämen att täcka till exempel röda områden i ansiktet. Den syns knappt, men har ändå en något utjämnande effekt.
Så blir slutresultatet: Eftersom den är väldigt tunn och icke-täckande blir slutresultatet naturligt. Men testdeltagarna tyckte också att huden kändes lite torr efter applicering, och att färgen efter några timmar la sig lite ”ovanpå” huden och upplevdes lite stel och utan skiftningar. Någon upplevde att huden kliade vid applicering och någon att plitor uppstod efter några dagar, även om detta givetvis kan vara en slump.
Övrigt: Plus för att produkten finns i flera färgnyanser, både mörka och ljusa.
Testdeltagarnas kommentarer:
”Syns knappt alls, vilket innebär att den inte heller täcker till exempel röda partier.”
”Passar om du vill ha något som jämnar ut, men inte vill att det ska synas.”
”Med den här kan man lika gärna vara osminkad.”
Betyg: 2

Testets vinnare

Vinnare blev Idunminerals – en foundation som både ger ett hyfsat täckande och samtidigt naturligt resultat – och som dessutom finns i så många färgnyanser att alla kan hitta en som passar just deras hudton.

Så gjorde vi testet

Varje foundation har testats av fyra kvinnor med känslig hud eller eksemhud i åldrarna 20+, 30+ och 40+, som fått svara på frågor om hur produkten fungerar som makeup-produkt. Produkterna har valts ut utifrån pris, hur lätta de är att få tag i samt för att de är parfymfria och marknadsförs som hypoallergena eller passande för personer med känslig hud. Men det är givetvis individuellt huruvida du med känslig eller eksembenägen hud tål en produkt eller inte, även om den uppger sig vara hypoallergen.

Text Zandra Zernell Foto Margareta Bloom Sandebäck

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php