Visst kan även atopiker använda smink

Atopiskt eksem och makeup – funkar det? Och vad bör du i så fall tänka på för att undvika att eksemen försämras? Hudläkaren Ina Anveden Berglind ger råd till dig med eksem eller känslig hud.

Många med eksemhud har väldigt torr och irriterad hud, särskilt i ansiktet. När eksemen är som allra värst brukar inte makeup kännas särskilt lockande. Men däremellan – går det att använda produkter som foundation, puder och mascara?

Ja, absolut, tycker Ina Anveden Berglind, överläkare och chef för arbets- och miljödermatologiska enheten vid Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) i Region Stockholm.

– Jag tycker att man ska ha som utgångspunkt att man kan använda smink även med atopiskt eksem, om man vill. Men det kan vara bra att använda produkter från ett etablerat märke med en tydlig innehållsförteckning, till exempel produkter från apoteket. Man ska också vara uppmärksam på om eksemen försämras.

Risk för kontaktallergi

Personer med atopiskt eksem har ofta en barriärskada i huden. Det kan göra att huden lättare släpper igenom allergiframkallande ämnen och att det finns risk att utveckla kontaktallergi.

– En grundregel kan vara att man försöker använda produkter med så få parfymämnen som möjligt. Ämnen från växtriket, till exempel vanilj, citrus och kanel, är vanliga orsaker till kontaktallergiska eksem. Och de som marknadsförs som ”naturliga” är inte bättre än de som produceras i en fabrik.

Det betyder inte att man behöver slänga sin favoritkräm för att den är parfymerad, menar hon. Men till stora ytor som kroppen eller till händer som behöver smörjas ofta är det i regel bra att använda till exempel mjukgörande krämer på recept, eftersom de alltid är parfymfria.

Utskällda parabener

Det går att att utveckla kontaktallergi även mot receptbelagda krämer, till exempel mot konserveringsmedlet i dem. Konserveringsmedel finns även i makeup.

– Det bästa ur ett hudallergiperspektiv är faktiskt parabener, som paradoxalt nog är en ganska utskälld grupp. När parabenerna fick dåligt rykte och fasades ut från en del hudprodukter valde man istället ofta konserveringsmedel som avger formaldehyd, som är mer allergiframkallande.

I mascara kan det även finnas starkt allergiframkallande metallpigment, som till exempel nickel, krom eller kobolt. Men det har blivit mindre vanligt med allergi mot mascara.

Utöver allergirisken – kan makeup som foundation eller puder irritera en redan känslig hud?
– Foundation kan täppa till porerna hos personer med fet hud och acnerisk. Men många atopiker har torr hud och då brukar detta vara ett mindre problem.

En del menar att flytande foundation fungerar bäst på torr hud, medan andra framhåller mineralpuder-foundation och andra produkter baserade på högrenade mineraler för känslig hud. Enligt Ina Anveden Berglind finns det inga enkla råd som gäller för alla – utan det bästa är att prova sig fram.

– Det man kan tänka på om man har lätt att få eksem i ansiktet och speciellt runt ögonen, är att använda ett milt sminkbortagningsmedel. Gärna i form av en neutral rengöringsolja, som är mindre uttorkande än tvål och vatten.

Bör man undvika makeup när man är under kortisonbehandling?
– Nej, inte generellt. Det går att använda makeup ovanpå en kortisonkräm. Men det där brukar reglera sig självt, när man upplever att eksemet är väldigt aktivt brukar det inte kännas bekvämt med smink. Då bör man givetvis undvika det.

Vad kan man göra om man får eksem av något man använder?
– Har man ett atopiskt eksem och försämras i det är det bra om man gör ett så kallat epikurantest, ett lapptest. Det utförs av hudläkare och innebär att man testas för ett femtiotal ämnen. Man kan i vissa fall också testa den specifika kosmetiska produkten som man misstänker orsakat eksemet.

Små knottror

Det är inte ovanligt att personer med atopiskt eksem utvecklar ett tillstånd som kallas perorial dermatit. Det är ett acneliknande tillstånd med små knottror som beror på inflammationer i talgkörtlarna runt munnen och ibland ögonen, som kan orsakas av kortisonanvändning. Då bör man inte använda täckande krämer alls – och söka vård för rätt behandling, menar Ina Anveden Berglind.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php