Skinfo hjälper dig förstå ämnen i hudvård och kosmetika


Skinfo är först i Sverige med att samla vetenskapsgenererad information om över 30 000 ingredienser i hudvård och kosmetika. En tjänst där du snabbt kan ta reda på om en produkt innehåller något ämne som din hud inte tål. 

För drygt ett år sedan lanserades appen Skinfo. Grundarna Lena Skiba och Viktor Morin ville skapa en trovärdig och objektiv källa för ingrediensinformation i hudvård och kosmetika. Idén till Skinfo fick Lena Skiba när hon var utomlands och skulle översätta en mening med Google translate.
– Jag tänkte att om man kan översätta en mening från vilket språk som helst på en sekund, så borde man kunna göra likadant med krångliga namn på ingredienser för att förstå deras egenskaper, funktion, syfte, effekt och ursprung, berättar Lena Skiba.
– Min mamma är fiskallergiker och har eksem, det skulle förenkla för henne om hon snabbt kan se om en produkt innehåller något som hon behöver undvika av hälsoskäl och automatiskt kan få de ämnena indikerade.

Förenklad faktabaserad information

I Skinfo är ingrediensinformationen förenklad så att alla ska kunna förstå utan att behöva vara insatta i ämnet. Informationen är opartisk och baserad på uppgifter från myndigheter och förordningar som bland andra EU- kommissionen, Europeiska Kemikaliemyndigheten, samt publicerad forskning från internationella organ.
Syftet med Skinfo har enligt Lena Skiba varit att skapa en möjlighet för fler att kunna basera sina produktval på fakta och skapa mer transparens i branschen.
– En del vill undvika något ämne de inte tål, andra vill undvika ett ämne på grund av livsstilsval och en del letar efter produkter som kan ge dem ett särskilt resultat, som till exempel att återfukta torr hud.

Så här fungerar Skinfo

På Skinfos hemsida kan du snabbsöka efter vilken ingrediens som helst eller klistra in en hel ingredienslista från en produkt. Du får då fram information om ingrediensernas ursprung, egenskaper, syfte, vilka som är vitaminer och eventuella anmärkningar.
Vill du hellre använda appen finns tusentals produkter inlagda och över 30 000 olika ingredienser listade. Appen, som är gratis, laddar du ner från App Store eller Google Play. I sökfältet kan du söka på produkten du är intresserad av.
Vill du istället veta mer om till exempel flera olika ansiktskrämer så väljer du menyn Ansikte. Då listas alla ansiktsprodukter som finns i Skinfo och du kan klicka på dem och få information om ingredienser och vad de har för egenskaper och syfte som till exempel UV-skydd, konserveringsmedel, bakteriehämmande eller fuktgivande.
Du får också reda på om produkten har några ”Anmärkningar”, hälsopåverkande effekter som till exempel att en ingrediens kan orsaka en allergisk hudreaktion/hudkänslighet eller är hormonstörande.
Har du lätt att få eksem eller annan hudirritation och inte tål vissa konserveringsämnen eller doftämnen så hittar du dem i ingredienslistan som är uppdelad i ”Säkra” och ”Anmärkningar”. När ett ämne har kända hälsopåverkande effekter så är det rödmarkerat och visas under Anmärkningar.

Kontinuerlig utveckling

Skinfos hemsida kommer kontinuerligt att utvecklas för att kunna erbjuda lättillgänglig information för alla. Efter lanseringen har Skinfo fått önskemål om att finnas närmare själva ”köptillfället”. Därför hjälper de nu även en del e-handlare med motsvarande information i deras webbshopar. Enligt Lena Skiba börjar e-handlare bli medvetna om att konsumenter vill känna sig trygga och därför ställer högre krav på transparens kring produktinnehåll.

Text Susanne Romberg Foto Skinfo

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php