6 myter om huden

Det gäller att ta hand om sin hud på rätt sätt, särskilt viktigt är det om man har eksem. Här slår vi hål på de vanligaste myterna med fakta.

Myt 1: Ju torrare hud – desto fetare kräm
En torr hud behöver både fett och fukt. Skillnaden mellan kräm och salva är marginell och ofta använder man hellre en kräm. Leta efter en kräm med någon av dessa fuktgivande ingredienser: karbamid, glycerol, propylenglykol eller glycyrretinsyra.

Myt 2: Det viktiga är inte med vad – utan att du smörjer
Har du eksem behöver du medicinsk kräm som din läkare rekommenderat.

Myt 3: Huden blir beroende om du smörjer för ofta
Huden blir inte beroende, men om du väljer fel kräm kan den skada hudens barriär och göra den torrare. Vissa parfymer, tvålämnen, eteriska oljor och konserveringsmedel kan irritera.

Myt 4: Det går lika bra med olivolja
Matoljor kan innehålla allergiframkallande proteiner, rester av bekämpningsmedel och andra orenheter som huden reagerar på. Hos spädbarn kan hudbarriärens utveckling påverkas negativt.

Myt 5: Naturligt är bättre än kemiskt
Även naturliga ämnen är kemikalier. Linalool och geraniol är bara två exempel bland många naturliga parfymämnen som kan vara allergiframkallande.

Myt 6: Krämer som svider ska undvikas
Krämer mot torr hud och eksem innehåller ofta fuktbindaren karbamid som kan svida på känslig hud. Det är inte farligt och går över. Svedan kan rent av vara ett tecken på att det behövs mer av den medicinska krämen, när inflammationen i huden minskar så minskar svedan. Om svedan fortsätter kan det vara något annat i krämen du inte tål, rådgör med din läkare om att byta.

Text Lena Granström Foto Colourbox