Alla kommer inte in på fiket

I Nätverket unga för tillgänglighet samlas handikappungdomsförbund för att tillsammans uppmärksamma unga funktionsnedsattas situation i samhället.

I våras genomförde nätverket manifestationen ”fika för alla” för att påverka kaféer att öka sin tillgänglighet. Totalt testades 28 kaféer i Stockholm och Göteborg. Endast tre kaféer blev helt godkända på alla punkter.
Att fika på kafé är en av de vanligaste formerna för unga att umgås. Undersökningen visade att unga med funktionsnedsättning stängs ute från denna gemenskap.
– Vi undersökte några för oss grundläggande frågor: Kunde de med rullstol komma in? Fanns det fika för allergiker och intoleranta? Hur var ljudmiljön för hörselskadade? Var ledarhundar välkomna? berättar Mikael Ståhl från Unga synskadade.

Ännu mer nedslående

Undersökningen visade att för en rullstolsburen gick endast hälften av kaféerna att komma in på. För synskadade var resultatet än mer nedslående. Hela 18 kaféer tog inte emot ledarhundar, tvärt emot vad som rekommenderas av Livsmedelsverket. I de kaféer som rullstolsburna kom in på hade många tyvärr för höga bardiskar och bord och en tredjedel av toaletterna var obrukbara.
För allergiker och intoleranta mot gluten och laktos saknades något ätbart alternativ på en tredjedel av kaféerna. Däremot fanns förhållandevis få allergiframkallande växter och dofter. För hörselnedsatta hade flera kaféer en så dålig ljudmiljö att det var svårt att samtala. Dock var bemötandet för det mesta bra från personalen.
– Vi fick ett mycket nedslående resultat i vår undersökning. Det rör sig om diskriminering som vi vill skyddas från i samhället. Nu hoppas vi på en lagstiftning som klassar bristande tillgänglighet som diskriminering, säger Mikael Ståhl.

De godkända caféerna var:

  • Café Publik på Drottninggatan i Stockholm,
  • Hamngatan Storier i Gallerian i Stockholm,
  • Espresso House på centralstationen i Göteborg.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php