Vegansmöret Naturli’ har nya rutiner efter mjölkmiss

Det populära vegansmöret Naturli’ Bredbart återkallades i slutet av augusti eftersom det under flera månaders tid visat sig innehålla spår av mjölkprotein. Nu uppger tillverkaren att produktionen lagts om och att alla nya förpackningar återigen är mjölkfria.

Det växtbaserade margarinet Naturli’ Foods är ett populärt alternativ till vanligt komjölksbaserat smör på mackan för många mjölkproteinallergiker, eftersom det enligt förpackningen ska vara helt mjölkfritt. Men när det i en stickkontroll visade sig att margarinet innehöll ”små spår av vassleprotein” återkallade företaget alla smörpaket med bäst före-datum mellan 30 september och 27 november 2019.
Enligt företaget har alla förpackningar med spår av mjölk i sig kommit från samma produktionslinje hos tillverkaren, vilket tyder på att det funnits problem med korskontaminering.

Höjd säkerhet

Men nu har nya förpackningar nått butikshyllorna – och enligt Naturli’ Foods finns det inte längre några mjölkrester i smöret.
”Produktionen har nu planerats om och nya analyser visar att problemet har lösts. Som ytterligare säkerhetsåtgärd testas nu varje parti i samband med produktion och produkterna skickas inte till butikerna förrän testet har mottagits och godkänts”, skriver Louise Laugesen
marknadsföringsassistent på Naturli’ Foods, i ett mejl till Allergia.
Huruvida det funnits mjölkprotein i produktionen även tidigare kan företaget dock inte svara på.
I samband med återkallandet uppmanades alla mjölkallergiker som köpt de aktuella smörförpackningarna att kontakta företaget för att bli kompenserade.

Text Zandra Zernell Foto Naturli’ Foods