Storföretagen satsar på mjölkfri glass

Nu har även storföretagen hoppat på trenden med mjölkfri glass. Flera företag lanserar i år nya mjölk- och sojafria glassar – och möbelföretaget Ikea satsar på mjukglass.

Även om marknaden för glass utan mjölkprotein växte rejält redan för ett par år sedan är det först på senare tid som de stora företagen fattat galoppen och börjat tillverka flera egna varianter.
Glassföretaget GB glace kom redan i höstas med sin storsäljare Magnum i två nya veganska och därmed mjölk- och äggfria varianter – Magnum vegan mandel och Magnum vegan classic. Glassen, som är gjord på bland annat kokosolja och ärtprotein, tycks gå att hitta i den flesta av landets glassdiskar. Den är dock ingenting för mjölkproteinallergiker som kan reagera på spår av mjölk, eftersom det står i innehållsförteckningen att den kan innehålla just detta.

Paketglass från Sia

En annan glassnyhet kommer från svenska Sia glass, som precis lanserat fyra paketglassar tillverkade av bland annat kokosgrädde, raps- och kokosolja. Glassen Icedream finns i smakerna salt karamell med mandel, kokos och passionsfrukt, saltlakrits och choklad. Som stabiliseringsmedel används dock frukt- och guarkärnmjöl, som en del sojaallergiker upplever sig reagera på.

Ikea säljer veganmjukglass

Till sist meddelande nyligen även möbelföretaget Ikea att de ger sig in på veganglassmarknaden och börjar sälja mjukglass med jordgubbssmak. Glassen, som är gjord på bland annat jordgubbspuré, olika juciekoncentrat och stabiliseringsmedel ska finnas i samtliga svenska varuhus från slutet av april.

Oatly lanserar ny smak utan nötter

Havredryckföretaget Oatly säljer redan flera paketglassar men kom nyligen med en ny smak – Extra classy salty caramel vanilla. Basen är bland annat fullhärdad kokos- och rapsolja och stabiliseringsmedel (guar- och fruktkärnmjöl), men den innehåller inte hasselnötter som företagets andra salta karamell-variant. Dock finns den bara att köpa på Citygross och vissa Coop-butiker.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox