Så vet du om du har skaldjursallergi

Ibland är det inte helt enkelt att förstå sig på kroppen. Reagerar du på skaldjur, men bara ibland? Var du på kräftskiva och blev allergisk, men vet inte mot vad? Då kan det bero på biogena aminer och histaminintolerans.

Biogena aminer är kemiska föreningar som finns naturligt i kroppen och i olika livsmedel, till exempel i jordgubbar, lagrade ostar och vin. Vid en allergisk reaktion släpps den biogena aminen histamin ut från celler i immunförsvaret.
Får man i sig mat som innehåller mycket biogena aminer kan man bli matförgiftad, men man kan också få symtom som liknar en allergisk reaktion, och till exempel känna sig varm, bli röd i ansiktet och på halsen, få nässelfeber, huvudvärk, rinnande näsa, nästäppa, hjärtklappning eller magproblem.
Därför kan det ibland vara mycket svårt att förstå om man är allergisk, eller om man egentligen reagerar på de biogena aminerna. Vissa födoämnen som i sig själva innehåller små mängder av histamin har dessutom en förmåga att stimulera kroppen till att själv frisätta histamin. Dit hör bland annat skaldjur.

Den totala mängden

Vid en äkta allergi reagerar man alltid på skaldjur när man får i sig det, men de som har en känslighet mot biogena aminer kan också reagera på skaldjur och vissa fisksorter. Då kan det vara lite komplicerat att förstå vad det är man reagerat på, eftersom reaktionen kan se olika ut från gång till gång, och dessutom ofta visar sig olika snabbt. Det beror på att känsligheten för biogena aminer kan variera, beroende på om man till exempel nyligen haft en infektion eller varit magsjuk, eller för att man har brist på enzymet diaminoxidas, som finns i tunntarmen och har till uppgift att bryta ner det histamin vi får i oss.
Reaktionen beror också på hur mycket histamin och andra biogena aminer man fått i sig vid samma tillfälle. Det kan alltså gå alldeles utmärkt att äta skaldjur en gång – men nästa gång får man en reaktion för att man då drack vin eller åt jordgubbar eller lagrad ost vid samma tillfälle, vilket gör att den totala mängden biogena aminer blir för stor. Biogena aminer finns naturligt i många födoämnen, till exempel i tonfisk på burk, skaldjur, surströmming, tomat, jordgubbar och vissa ostar, till exempel i parmesan och mögelostar, och ju fler av dessa vi kombinerar vid ett och samma tillfälle, desto svårare blir det för den som är histaminkänslig.

Kombination med alkohol och läkemedel

Aktiviteten i enzymet diaminoxidas minskar också tillfälligt av alkohol, vilket gör att förmågan att bryta ner biogena aminer hämmas. Alkohol ökar dessutom tarmens genomsläpp, vilket gör att kroppen hinner ta upp mer av de onedbrutna biogena aminerna och reaktionen blir kraftigare. Rött vin innehåller också mycket biogena aminer, vilket gör att den totala mängden biogena aminer ökar, samtidigt som vår förmåga till nedbrytning minskar, vilket gör att du reagerar på sådant du kanske annars skulle klarat av att äta.
Allergiker och astmatiker är ofta mer känsliga mot histamin i livsmedel än andra personer, men hur mycket histamin man klarar av kan också påverkas av en del mediciner, till exempel av vissa typer av antibiotika eller av läkemedel som används för behandling av stress, depression, Alzheimers och Parkinsons sjukdom.

Äkta skaldjursallergi

Det vi definierar som “en riktig allergi” då? Ja, den finns naturligtvis också. Skaldjursallergi, där IgE-antikroppar produceras  av immunförsvaret när det kommer i kontakt med allergenet, brukar vanligtvis visa sig först i vuxen ålder. De vanligaste symtomen är att få nässelutslag, eksem och bli illamående, men det förekommer precis som vid andra allergier även kraftiga anafylaktiska reaktioner.
Den som är allergisk mot skaldjur reagerar ofta på såväl räkor som krabba, hummer och kräftor, och dessutom är det många som inte heller tål snäckor, musslor eller bläckfisk. Man kan däremot vara allergisk mot skaldjur utan att vara allergisk mot fisk –  och tvärtom. Värt att notera är också att är du allergisk mot kvalster eller kackerlackor kan du också vara överkänslig mot bland annat räkor och andra skaldjur.
Om du är allergisk mot skaldjur är det viktigt att du är försiktig med surimi, som är en skaldjursliknande produkt som i Sverige till exempel kan säljas under namnet crabsticks. Den tillverkas oftast av fisk, men kan ibland också innehålla en viss andel krabbkött, vilket gör den riskabel för skaldjursallergiker.

Text Susannah Elers Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php