Johan blev bättre med låghistaminkost

Svullnader i ansiktet, magproblem och en enorm trötthet. Så beskriver Karlstadsbon Johan Hemberg sina symtom när han ätit mat med mycket histamin i. – Det var en aha-upplevelse när jag insåg att det handlade om histaminintolerans, säger han.

Det började med en känsla av att det var något som inte riktigt stämde. Johan Hemberg, i dag 46 år, hade problem med allt från sömnstörningar till magproblem och rödflammig hud. Besvär som blev värre i perioder – och han kunde inte alls förstå vad det var som orsakade dem.
– Jag gick till läkaren, som utan att undersöka mig gav mig ett papper med information om IBS, överkänslig tarm. Så jag tänkte: ja, då är väl det som gör mig dålig, säger Johan Hemberg.

Provade olika dieter

Besvären fortsatte och Johan blev allt mer orkeslös. Eftersom han så gärna ville hitta något som kunde få honom att må bättre började han experimentera med sin kost. Han provade att äta lågkolhydratkost enligt lchf-metoden, utan någon tydlig förbättring. Då testade han att äta så kallad antiinflammatorisk mat, till exempel mycket gröna bladgrönsaker, tomat, valnötter och omega 3-rik fisk som tonfisk.
Den kosten påverkade honom kraftigt – till det sämre.
– Jag fick influensaliknande symtom, ansiktet svullnade upp och blev rödflammigt, jag fick kraftiga magproblem och tappade all energi. Jag kände mig nästan febrig i kroppen utan att ha feber. Det fick mig att tro att det var någon form av allergi jag hade, berättar Johan.
Han googlade på maten han ätit och symtomen han fått och hittade information om histaminintolerans, en överkänslighetsreaktion mot histamin i till exempel mat. För att se om det möjligen kunde vara denna åkomma han drabbats av provade han att utesluta mat med mycket histamin i under en vecka – och kände sig dramatiskt mycket bättre.
– Nu är jag tacksam för de kraftiga reaktionerna jag fick av den antiinflammatoriska kosten, eftersom det hjälpte mig att förstå vad som orsakat de besvär jag haft under så lång tid. För trots att det var nyttig mat jag ätit var de också rena histaminbomberna.

Fick göra test

Han tog med informationen till vårdcentralen, där han hade tur och fick träffa en läkare som lyssnade på hans berättelse. Läkaren kände inte till så mycket om histaminintolerans, men när Johan Hemberg berättade om ett test han läst om som mäter aktiviteten av det enzym som bidrar till nedbrytningen av histamin gick han med på att låta honom ta det.
Det så kallade DAO-testet visade att Johan mycket riktigt hade en sänkt förmåga att bryta ner histamin. Eftersom hans symtom också förbättrades av att äta låghistaminkost konstaterade läkaren det han redan misstänkte.
Egentligen hade Johan Hemberg redan tidigare i livet haft besvär som han i dag kopplar till sin svårighet att bryta ner histamin. Som tonåring fick han till exempel problem med något som läkarna diagnostiserade som köldallergi, plötslig rodnad och svullnad i ansiktet. Och när han flyttade hemifrån fick han svåra problem med magen.
– Jag insåg senare att jag under den perioden åt väldigt mycket tonfisk på burk, en känd histaminbomb, och förmodligen påverkades mycket av det. Dessutom åt jag en hel del bröd, som jag i dag vet att jag blir dålig av.

Fusk ger bakslag

Han remitterades till en allergimottagning i Karlstad, som skriver ut antihistaminer till honom. Så mycket mer hjälp än så är nog svår att få utifrån vad vården i dag vet om sjukdomen, konstaterar han.
I dag försöker han i stället att äta histaminfattig kost i den mån han kan och orkar – och mår mycket bättre än när det var som sämst.
– Men när jag ibland fuskar med maten, till exempel äter julmat, får jag tillbaka symtomen. Sämst mår jag när jag ätit fel flera gånger och har en högre histaminhalt än vanligt i kroppen, då kan jag även få problem med blodtrycksfall och att hjärtat slår snabbare. Men allra jobbigast är tröttheten och den diffusa känslan av att kroppen på något vis är förgiftad.
Han måste då äta strikt låghistaminkost en period för att bli bättre och undviker helt vissa saker, som att gå på fest eller restaurang. Ibland kan det även hjälpa att fasta några dagar, tycker han. För att underlätta vardagen gör han ibland storkok och fryser in matlådor fria från födoämnen han reagerar på.

Prova att utesluta

Även andra saker än kosten tycks ibland påverka, till exempel stress. Därför försöker han motionera och också meditera regelbundet. Även pollensäsongen kan göra att han stundtals mår sämre, tror han.

Har du något råd till andra som misstänker att de utvecklat intolerans mot histamin?
– Det absolut enklaste är att prova att utesluta kost med mycket histamin i under en period. De flesta som har histaminintolerans upplever stor skillnad ganska snabbt, så då kan man få en indikation på om det har med det att göra eller om det är något annat.
– För mig var det också skönt att gå med i en Facebook-grupp där jag kunde diskutera besvären med andra.
I början kan det verka som att man inte kan äta någonting överhuvudtaget, en tuff insikt. Men för många är det nog inte riktigt så illa, menar Johan Hemberg.
– När jag väl vande mig vid att undvika vissa födoämnen och situationen hade stabiliserat sig märkte jag att jag ändå tål att ibland äta små mängder av vissa saker, om jag inte gör det för ofta. Och så har jag ju till viss del fått min energi och livskvalitet tillbaka, det är värt en hel del ändå, säger han.

Text Zandra Zernell Foto Fredrik Karlsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php