Biogena aminer — ger symtom som liknar allergi

Nu finns fler ledtrådar för dem som upplever att de mår dåligt av viss mat eller dryck. Symtomen kan bero på att maten innehåller så kallade biogena aminer som vissa människor är känsliga för.

Nu finns fler ledtrådar för dem som upplever att de mår dåligt av viss mat eller dryck. Symtomen kan bero på att maten innehåller så kallade biogena aminer som vissa människor är känsliga för.
– Biogena aminer är ett jättespännande område, men vi har hittills varit dåliga på att identifiera de människor som kan få problem med dem. Symtomen kan vara allt från lätt nästäppa, till svåra buksmärtor och kräkningar. Det är lätt att förväxla känslighet för biogena aminer med allergi, som kan ge samma symtom, säger specialisten och verksamhetschefen Victoria Strand på Astma & Allergimottagningen vid S:t Görans sjukhus i Stockholm.
Biogena aminer kan bildas i livsmedel som innehåller fria aminosyror eller protein som bryts ned av bakterier. Aromrik och lagrad ost, tomat, salami, tonfisk och rökt skinka är några exempel. En pizza med extra allt, eller en italiensk buffé ser läckert och härligt ut, men båda döljer många biogena aminer.

Biogena aminer påverkar på flera sätt

De biogena aminerna kan delas in i histamin, tyramin, tryptamin, serotonin och fenyletylamin, som kan påverka kroppen på olika sätt. Histamin är det amin som är mest känt som orsak till överkänslighetssymtom.
Biogena aminer ska brytas ner i tarmen av ett enzym som heter DAO, diaminoxidas. Enzymet förändrar molekylerna så att de inte längre triggar kroppen till att få symtom som klåda, utslag, illamående eller trötthet. Biogena aminer är därför inget man behöver fundera på när det finns tillräckligt med DAO.
– Vi misstänker att reaktionerna beror på att en del personer har för låga halter DAO. Om de äter födoämnen som innehåller mycket histamin kommer de att reagera som om de fick en överdos. Histaminet bryts inte ned i tarmen som det ska, utan det blir en kraftig histaminreaktion, säger Victoria Strand.
Även vid äkta allergier orsakas symtomen av en histaminreaktion, men då triggas reaktionen av IgE-antikroppar mot det specifika födoämnet. Vid känslighet för biogena aminer hittas inga IgE-antikroppar i blodet. Därför kallas det ibland för pseudoallergi.

Reaktionerna varierar

En av anledningarna till att det är svårt att komma de biogena aminerna på spåren, är att reaktionen kan dröja allt från några minuter till många timmar. Den behöver inte heller vara likadan varje gång.
– Det är människors stora huvudvärk – att de misstänker vissa födoämnen, men sedan upptäcker att de ibland kan äta dem utan besvär. Då blir de helt ställda och misstänksamma mot allt istället.
Faktum är att känsligheten för biogena aminer kan variera beroende på om man till exempel haft en infektion eller varit magsjuk. Dessutom kan reaktionen bero på hur mycket histamin och andra biogena aminer som intagits vid samma tillfälle. Det kanske går utmärkt att äta skaldjur ena gången, men nästa gång mår man dåligt, eftersom man då också ätit jordgubbar. Totalbelastningen blir för stor.

Vinet kan vara avgörande

Om man druckit alkohol vid tillfället har också betydelse. Aktiviteten i enzymet DAO minskar nämligen tillfälligt av alkohol, och förmågan att bryta ner biogena aminer hämmas. Dessutom ökar alkohol tarmens genomsläpplighet, vilket gör att kroppen hinner ta upp mer av de onedbrutna biogena aminerna och reaktionen blir kraftigare.
Särskilt besvärligt blir det om man dricker rött vin, eftersom det innehåller mycket biogena aminer. Totalmängden ökar, medan förmågan till nedbrytning minskar.
– Om man tar ett glas vin till maten eller inte kan vara avgörande för om man får besvär av biogena aminer. Det är stor skillnad mot hur det är att ha en äkta allergi mot till exempel skaldjur. Då reagerar man alltid när man råkar få i sig skaldjur, säger Victoria Strand.

Försöker tillföra enzymet

Kunskapen om hur biogena aminer påverkar en del av oss ökar nu successivt och forskning pågår. I Tyskland håller man på att utveckla ett test för att mäta hur mycket av enzymet DAO en person har i tarmen.
– Det pågår också en studie där man undersöker om det hjälper att ge DAO-enzym till människor som har för låga halter. På sikt kanske man kan ordinera DAO i kapslar som sväljs.
I dag finns för lite forskning färdig för att Victoria Strand ska kunna ordinera DAO, men hon anser att man gott kan prova själv om man vill. DAO-enzym säljs i hälsobutiker under namnet Camucin och en del upplever att det hjälper.

Att antihistaminer fungerar vet man dock säkert.

– Antihistaminer tas helst förebyggande och om man är inne i en period då man reagerar väldigt kraftigt kan man behöva ta dem varje dag, säger Victoria Strand.
Det är alltid bra att äta varierat, men det man mår dåligt av ska man förstås undvika. Kunskap och planering kan dock göra ätandet friare, eftersom det handlar om den totala mängden biogena aminer vid en måltid och eventuell alkohol.

victoria_strand
– Överkänslighet mot biogena aminer kallas ibland för pseudoallergi, eftersom symtomen är så lika, säger Victoria Strand, specialist på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Biogena aminer kan utlösa följande symptom:

Blodtryckssänkning, hjärtklappning, huvudvärk, flush — varm och röd i ansiktet, illamående, kräkningar, buksmärtor, astmaliknande besvär, yrsel, mun- och svalgsymtom, nässelutslag.

Här är de livsmedel som innehåller biogena aminer och som är kända för att ge symtom:

makrill, inlagd sill, salami, skinka, ost, spenat, tomat, avokado, banan, hallon, ananas, valnötter, choklad, vin, öl, skaldjur, jordgubbar.

Källa: Astma & allergimottagningen vid S:t Görans sjukhus.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php