På spaning i mataffären

En vanlig torsdagskväll går Helene Svärdh med barnen Ludde och Elin och handlar mat på Coop Forum. De är en bland många familjer som storhandlar, men det tar lite längre tid för familjen Svärdh. Mamma Helene läser noga på nästan allt de köper. Elin är allergisk och tål inte mjölk, ägg eller nötter.

Det stora varuhuset innehåller allt från kläder till mat och cyklar. Och det är inte bara maten familjen Svärdh måste vara noga med. De börjar i avdelningen med schampo, balsam, hudkräm och tvålar.
– Eftersom Elin har känslig hy och lätt får kontakteksem så måste vi vara försiktiga med vad vi använder för hygienprodukter. Och allt som är parfymerat går i princip bort, säger Helene.
En del krämer innehåller också mjölkprotein, och det fungerar inte för Elin. Eller starka dofter som kan påverka astman.
– Man tänker kanske inte på att så många saker doftar eller på vad något innehåller förrän man måste. Men nu märker man ju att allting doftar. Vi blir begränsade i familjen. Vi vill ju inte ha massor av olika flaskor hemma, så det blir att alla använder det doftfria, säger Helene.

Tid är också pengar

Grönsaker är det minst problem att handla. Men familjen undviker röda frukter och grönsaker. De köper ekologiskt så långt det går, och är noga med att skölja all frukt. Och de är försiktiga med äpplen.
– Vi tror att jag kanske inte tål äpplen så bra. Vi måste undersöka det, säger Elin.
När Elin var fyra månader fick hon utslag på kroppen. Hon skrek mycket och sov inte. Helene ammade och de förstod att Elin inte tålde allt som Helene åt. Efter ett pricktest fick de reda på mer om hennes allergier. Elin är allergisk mot nötter, ägg och mjölkprotein, men hon har nu börjat kunna äta vissa tillagade saker med mjölk i. Hon är dessutom allergisk mot pollen och pälsdjur och har astma.

Positiv tjej

Trots detta är hon en ovanligt positiv tjej på 10 år, som är så van vid sina allergier att hon inte tycker att det är något speciellt. Det är vardag för henne och inte konstigt på något sätt.
– Vi har tur med Elin, att hon alltid är så positiv och tar eget ansvar. Hon har väldigt bra koll på vad hon kan äta och är inte blyg av sig. Hon kunde prata väldigt tidigt och även förstå och förklara, men det var jobbigt ibland på dagis. De andra barnen förstod ju inte, och kontaktallergin var svårare då. I skolan fungerar det bra. Där finns ett eget bord med allergimat där Elin kan gå och ta själv, säger Helene.

Hon tycker att det är bra att handla på Coop Forum för det finns ett så stort utbud. Det mesta finns här, även det som passar familjen Svärdh. Men på Icabutiken nära hemmet är de också medvetna och bra på allergier och specialkost.
– Det har blivit så mycket bättre de senaste tio åren. Allt mer blir allergianpassat, och folk är medvetna om specialkost på ett helt annat sätt nu, säger Helene.

Köper inte mjölk

Det är väldigt många hyllor som familjen Svärdh bara går förbi. När Elins lillebror Ludde föddes så trodde Helene och pappa Joakim att han också skulle vara allergiker. De var väldigt försiktiga med mjölk och ost vilket ledde till att han inte är förtjust i det alls. Båda barnen tar kalciumtabletter varje dag för att kompensera. Men det kan vara svårt att inte använda mjölk.
– Elin är i princip uppväxt på kött och potatis, utan sås. Vi köper så rent kött som möjligt. Allt halvfabrikat, marinerat kött, färdiga tortellini eller pyttipanna går bort. Man måste veta exakt vad som är i, säger Helene.
Hon tycker att det lätt blir så att familjen begränsar sig, och köper samma varor varje gång. Det tar längre tid att handla när alla innehållsförteckningar ska läsas noga.

Favoriträtten för Elin är köttfondue med hasselbackspotatis. Ludde gillar pizza och hamburgare.
– Jag har just börjat gilla hemlagad pizza. Annars gillar jag liksom inte när man blandar ihop saker i maten, säger Elin.
Helene och pappa Joakim läser alltid vad det finns för e-nummer i innehållsförteckningen på förpackningarna. Det är en djungel av tillsatser och ofta måste de gå hem och ”googla upp” och läsa på. Det finns många konstiga ämnen.
– Det är ganska läskigt att en del tillsatser är allergiframkallande eller farliga för astmatiker.
Man blir inte sugen själv på att köpa ett halvfabrikat när man läser innehållsförteckningen, säger Helene.

Läser ändå

Vad är det? Elin vill gärna köpa en sojayoghurt. Det har de gjort förut, så det ska inte vara något problem. Men Helene läser ändå på burken.
– Här finns många konstiga grejor. Man får vara logisk, och kanske ibland gå hem och slå upp vad ämnena betyder. Vad är till exempel tokoferolkoncentrat?
De står vid en speciell hylla i mjölkavdelningen, med soja- och havrebaserade produkter, och laktosfria alternativ. Förut var Elin också allergisk mot soja. Nu kan hon äta de produkterna, och det finns mycket mera att välja på.
– Kan vi köpa den här då mamma?
Helene kollar innehållsförteckningen på jordgubbskrämen för att vara säker.
– Ibland innehåller det lecitin, ett förtjockningsmedel som ibland kan innehålla ägg. Det har blivit en vana att kolla precis allt innehåll. Jag gör det även när jag bara handlar åt mig själv faktiskt, det går av bara farten.

Godisförbud hjälper till

Barnen har sina favoriter bland bröd, som de flesta barn. De vill ofta ha samma sort som de brukar. Det blir en risk för familjen att köpa butiksbakat plockbröd. Något bröd kan ha hamnat fel, och kanske innehålla nötter eller ägg.
– Vi håller oss till vissa sorter som vi vet fungerar. Men bullar och bakverk är ofta penslade med ägg och det kan vi inte köpa. Ibland är det svårt att veta. Man får baka själv, säger Helene.
På en del kalas tar familjen med sig mat till Elin för att vara säkra. Det är inte lätt för alla att klara av allergierna. Och det gäller att det inte blir orättvist för lillebror.
– Ibland måste Ludde få saker även om Elin inte tål dem. Om han har ätit jordnötsringar så måste han gå och tvätta händerna, och inte ta i Elin med kladdiga fingrar.
Elin själv käkar gärna majskrokar istället.
– För tillfället har jag godisförbud hela året, men annars äter jag en del godis som jag tål. Om jag vill smaka något nytt så kollar vi upp det först, säger Elin.

Men mamma Helene tycker att godis är svårt. Det finns mängder av sorter, och de innehåller massor av smakämnen och konsistensgivare.
– Godis innehåller allt möjligt konstigt, och lösgodis kan blandas med olika smaker eller nötter, så det är inte alls bra. Därför är godisförbudet en bra grej för oss. Barnen får en belöning då de inte äter godis, och de får inte i sig konstiga ämnen som vi inte känner till, säger hon.

Dyrt

Allergierna har medfört att maten blir dyrare, tycker Helene. Ofta kostar ”renare” och kravmärkta produkter mera. Familjen får också handla dubbelt av en del saker, som till exempel glass.
– Maten blir dyrare i och med att jag inte kan välja varor själv. Jag måste ta det som fungerar för Elin. Eftersom vi har handlat så här i 10 år så jämför jag inte priser med andra varor längre. Men tid är också pengar. Att läsa alla innehållsförteckningar kostar en hel del, säger Helene Svärdh.

Tips från familjen Svärdh

¤ Kött och potatis. Vi äter ”rent” och blandar inte så mycket.
¤ ”Barnmat” som fiskpinnar, färska köttbullar och hamburgare är ofta anpassade för att inte ha ägg, mjölk eller konstiga ämnen i sig.
¤ Asiatisk mat är ofta mjölk- och äggfri.
¤ Om man vill baka mjölkfritt går det ofta att byta ut mjölken i receptet mot vatten.
¤ Leta recept på internet, där finns massor.

Text Gunilla Kruse

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php