Godaste växtdrycken till kaffet

Det har kommit många nya växtbaserade alternativ för oss som gillar mjölk i kaffet men inte kan, eller vill, dricka komjölk. För att ”mjölken” också ska platsa på de fina caféerna ska det gå att få till ett fint skum i koppen.

Det kan finnas flera skäl till att välja bort komjölk till förmån för mjölkliknande drycker baserade på råvaror från växtriket. Du kanske är mjölkproteinallergiker eller laktosintolerant. Du kanske har ett mjölkallergiskt barn och inte vill riskera att ha vanlig mjölk hemma. Eller så väljer du bort animaliska produkter av andra orsaker.

Hur som helst så ökar försäljningen av växtbaserade mjölkdrycker och det kommer sorter som är baserade på nya råvaror. Flera av dem kallar sig Barista, alltså speciellt lämpade att användas just i kaffe och att kunna göra fint skum av. Men hur smakar de? Och hur blir skummet? Det beslöt sig Allergia att ta reda på genom en testpanel på fem personer. Alla är vana användare av växtdrycker i kaffet.

Blindtest

Panelen testade dryckerna blint. De bedömde smak, kvalitet på skummet och gav ett helhetsbetyg. De testade produkterna är: Oatly iKaffe (havre), Oddlygood Barista (ren havre), Sproud Barista (ärtprotein), Dug barista (potatis och ärtprotein) och Planti Bondböna Barista.

Panelen, som inte diskuterade med varandra under testets gång, var ganska överens. Dock skilde bedömningen åt en del när det gällde Planti Bondböna och Sproud, från hiss till diss. En av testdeltagarna lyckades med konststycket att pricka rätt på alla sorter, utan att ha sett i förväg vilka som ingick i testet, imponerande! Resultatet av testet blev en knapp vinnare och en klar bottenplacering.

Växtdrycker som ingick i testet

Valio Oddlygood

Innehåll: Havrebas (vatten, glutenfritt havremjöl, rybsolja, kalcium, salt, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater)), vatten, jod, vitaminer (riboflavin (B2), B12 och D2). Innehåller havre 10 %.
Smak: Lätt sötma, mjuk, lite havresmak.
Skum: Fluffigt, lätt, småbubbligt.
Snittbetyg: 3,8
Kommentarer: Gillar! God, skulle välja den igen. Vinnare!

Oatly i Kaffe

Innehåll: Vatten, havre 10%, rapsolja, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), kalciumkarbonat, salt, vitaminer (D2, riboflavin, B12), kaliumjodid.
Smak: Söt, len, brödig.
Skum: Stora bubblor som försvinner, dåligt fluff.
Snittbetyg: 3,6
Kommentarer: Mixar sig bra med kaffet.

Sproud barista

Innehåll: Vatten, ärtprotein 2,5%, agavesirap, rapsolja, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), kalcium (kalciumkarbonat), glutenfri havreolja, salt, kalciumfosfater, vitaminer [D2 (ergokalciferol), B2 (riboflavin), och B12 (kobalmin).
Smak: Ganska smaklös, obestämbar bismak.
Skum: Väldigt tjockt, stabilt, stelt.
Snittbetyg: 3,1
Kommentarer: Påminner om komjölk. Bra smak som blandning i kaffet, neutral smak.

Planti bondböna

Innehåll: Bondbönebas (vatten, skalade bondbönor 6,9%), rapsolja, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), stabiliseringsmedel (E418), kalciumfosfat, vitaminer (D2, riboflavin, folsyra, B12), naturlig arom, salt.
Smak: Söt, mild, besk/sur eftersmak.
Skum: Krämigt, lent, stabilt, fluffigt och slätt.
Snittbetyg: 2,8
Kommentarer: Bra att den inte skiktar sig med kaffet. Bästa skummet.

DUG barista

Innehåll: Vatten, potatis (9 %), rapsolja, maltodextrin, ärtprotein, sackaros, surhetsreglerande medel (fosfater), kalciumkarbonat, emulgeringsmedel (solroslecitin), naturlig arom, vitaminer (D, Riboflavin, B12, folsyra).
Smak: Syrlig, sur, besk.
Skum: Vattnigt, krämigt, mjukt, löst, slätt.
Snittbetyg: 1,2
Kommentarer: Som grönsaksvatten! Sur och besk. Sticks i munnen.

Text Lena Granström & Zandra Zernell Foto Jens Sølvberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php

Senaste artiklarna