D-vitamin blir obligatoriskt i alla växtdrycker

Nu införs lagkrav på att även laktosfri mjölk och växtdrycker som havre- och sojamjölk ska berikas med D-vitamin. Tillverkarna har två år på sig innan produkterna ute i butikshyllorna ska vara utbytta – så se upp med de ekologiska alternativen om du behöver få i dig D-vitamin!

Många svenskar har svårt att få i sig tillräckligt av vitaminet, särskilt vintertid. För att råda bot på det D-vitaminberikas i dag minimjölk, lättmjölk, mellanmjölk, margariner och matfettsblandningar baserade på komjölk. Men Livsmedelsverket har kommit fram till att fler produkter än så måste berikas – bland annat alla laktosfria och växtbaserade mjölk- och yoghurtalternativ. Från och med den 16 maj ska D-vitamin därför tillsättas även i dessa produkter. Dessutom höjs nivåerna i flera produkter jämfört med tidigare.
De flesta tillverkare av växtbaserade mjölkalternativ som havre- och sojadrycker tillsätter redan vitaminet i olika halter i sina produkter. Hittills har det dock varit förbjudet att berika alla ekologiska växtdrycker, men detta blir nu istället obligatoriskt.

Nya rekommendationer

Tillverkarna har dock två år på sig att komma igång med D-vitaminberikningen – och ingen av de tillverkare Allergia pratat planerar att införa vitaminet i de ekologiska alternativen före nästa år.
Smaksatta produkter eller produkter med tillsatta sockerarter eller sötningsmedel kommer inte att omfattas av kravet. Dessutom gäller berikningsreglerna bara D-vitamin. De ekologiska alternativen får därför inte berikas med till exempel kalcium eller riboflavin (vitamin B2). En del företag har istället tillsatt sjögräs i sina drycker, för att tillföra kalcium naturlig väg.
Även om solen är den största källan till D-vitamin behöver vi i Norden få i oss mer D-vitamin från maten för att behålla tillräckliga nivåer i blodet även under vintern, enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR). Befolkningens D-vitaminbrist har ökat efterfrågan på vitamintillskott, men även livsmedelsproducenter har tittat på möjligheten med berikning. Till exempel har företaget Östgötasvamp börjat sälja matsvamp i Ica-butiker som D-vitaminberikats med hjälp av UV-ljus. Enligt företaget är satsningen på just berikad svamp viktig, eftersom det är en råvara som många kan äta.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox