Chokladkalendrar utan mjölk och nötter

Snart är det dags för den första lucköppningen i julens adventskalendrar. I många familjer är chokladkalendrar en årlig tradition – men för den med allergier gäller det att hitta en kalender utan mjölkprotein och nötter.

Choklad innehåller ofta både mjölk och nötter – och chokladkalendrar är inte direkt något undantag. Förra året visade en nordisk undersökning att många färdigpackade choklad- och konfektyrprodukter dessutom är felmärkta och antingen innehåller mjölk utan att det står med i ingrediensförteckningen eller höga halter av mjölk och jordnötter/nötter trots att de endast ska innehålla spår av det.

Finns i näthandeln

Var kan man då hitta en chokladkalender som funkar även för nöt- och mjölkallergikern? Företaget Plamil har två mjölkfria kalendrar – en kalender som är fri från mjölk, ägg, jordnötter/nötter och gluten men som kan innehålla spår av soja och en som även är sockerfri, men som har sojamjöl i ingredienslistan. Båda finns att köpa på Apotea.se och den vanliga, utan sojamjöl som ingrediens, finns även på Lyckoboxen.com.

Moo Free julkalender är en mjölkfri chokladkalender som är baserad på rismjölk och som även är fri från gluten och soja (men som kan innehålla spår av hasselnötter). Den finns kvar att beställa på sajten Happyvegan.se och Goodforkids.se. Dessutom finns den i bland annat butiken Goodstore i Stockholm.

Gör den själv

Det finns även kalendrar där man kan smälta egen choklad och fylla formarna med eller stoppa in färdiga praliner/chokladbitar i, till exempel på sajten Pralinaskar.se.

Ett alternativ till chokladkalender är en kalender med fickor, där det går att stoppa allt från torkad frukt till små presenter eller lappar med roliga saker familjen ska göra tillsammans. Kalendrar med fickor finns bland annat i pysselbutiken Panduro och i klädaffären H&M:s inredningsbutik H&M Home. Och för den som vill göra en helt egen fickkalender går det att klistra ihop tändsticksaskar och fylla med småsaker!

Text Zandra Zernell

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php