Så välkomnar du alla på julens kalas
Ska du ordna ett glöggmingel, en jullunch eller kanske en tjusig nyårsfest? Här tipsar matprofilen Jessica Frej, aktuell med boken ”Fest på 30 minuter”, om hur du fixar en fest där även allergiker känner sig välkomna.
Berätta i förväg
Det där sista håller inte matprofilen och kokboksförfattaren Jessica Frej med om. Hon är själv glutenintolerant och har nyligen gett ut boken ”Fest på 30 minuter”, som handlar om hur man på enklast sätt fixar ihop en fest eller middagsbjudning.
– När man bjuder hem folk tycker jag att man bör fråga om det är någon som har några allergier. Det blir mycket enklare för den som är matallergisk eller intolerant att själv ta upp det då, eftersom det är så lätt att känna sig besvärlig annars, säger hon.
Om den som bjuder in missar att ställa frågan om allergier är det förstås ändå viktigt att i förväg berätta vad du inte tål, menar Jessica Frej. Det kommer nämligen kännas ännu mer obekvämt att göra det på plats, både för dig som gäst och för värden.
– Även om det är en kompis som du varit på middag hos förut är det bäst att påminna om vad du inte kan äta, för det är så himla lätt att glömma. Och ingen vill ju att middagen ska sluta med att någon blir sjuk, säger hon.
Istället för att erbjuda sig att ta med egen mat är det bättre att fråga vad den som bjuder in har tänkt laga, tycker hon, och kanske hjälpa till att guida så att det blir glutenfritt, mjölkfritt eller vad det nu handlar om. Om du är mjölkproteinallergiker till exempel och det ska bjudas på glass kan du höra om värden behöver hjälp med olika glassalternativ.
– Som värd är det mycket roligare om alla vid bordet kan äta av maten eller tilltuggen som serveras. Dessutom är det enklare än många tror att laga mat som inte innehåller till exempel gluten eller laktos. Fast om det handlar om fler allergier än en kan det kanske behövas mer guidning från den som är allergisk.
Tillåtet med genvägar
I Jessica Frejs bok är alla recept glutenfria om man väljer glutenfria alternativ till pasta och bröd – och själv lagar hon oftast sin festmat med både glutenfria och laktosfria alternativ.
– Ska man ha en fest eller middag för många personer är det ändå smartast att laga rätter som innehåller få ingredienser och som går snabbt att slänga ihop. Då kan man lika gärna gå till den glutenfria hyllan i mataffären till exempel och handla sådant som pasta, digestivekex och bröd där. Det är förstås godare att baka själv, men när man ska laga mat till många blir det mycket enklare om man tar lite genvägar.
Andra tips från boken när det kommer till att fixa en spontan fest är att prioritera städning av kök och badrum men att bara damma det som syns i kvällsbelysningen, att satsa på fina kastruller och stekpannor som det går att servera maten direkt ur och att förbereda olika stationer i köket där gästerna kan hjälpa till med matlagningen.
Så undviker du allergifällorna på festen
* Fråga om matallergier eller intoleranser redan när du bjuder in.
* Vid allergi – ta hjälp av din gäst för att allt ska blir rätt. Byt ut pasta och bröd mot glutenfritt eller grädde och crème fraiche mot till exempel havreprodukter.
* Om någon är allergisk mot nötter – byt ut nötterna i röror eller desserter mot rostade solrosfrön eller pumpakärnor.
* Har du katt? Om du är osäker på eventuella pälsdjursallergier kan det vara bra att meddela gästerna detta, så att den som behöver kommer ihåg att ta med sig antihistamin.