Syntetiskt mjölkprotein kan lura allergiker

Vegansk glass med syntetiskt mjölkprotein lanseras nu i USA. Personer med mjölkallergi måste vara uppmärksamma eftersom den är identisk med vanlig komjölk.

Att en produkt marknadsförs som vegansk är ofta en fördel för mjölkallergiker. Även om man fortfarande måste läsa innehållsförteckningen för att se om produkten innehåller spår av allergen vet man i alla fall att den är något man potentiellt skulle kunna äta. Men nu kan det vara slut med det, då forskare inom livsmedelsindustrin har upptäckt hur man framställer mjölkprotein i laboratorium– helt utan inblandning av några kor!

Liknar ölbryggning

Enligt det Silicon Valley-baserade företaget Perfect Day, som producerar syntetiskt framställd mjölk för användande inom livsmedelsproduktion, görs den konstgjorda mjölken genom en fermenteringsprocess, ungefär som när man brygger öl. Genom att använda en mikroflora, en mikroorganism såsom bakterier, jäst eller svampar, börjar cellerna i detta fall dock istället för att producera alkohol att producera mjölkprotein.
Den syntetiska mjölken är identisk med vanlig mjölk, så till vida att även den består av kasein och vassle, de protein som finns i mjölk. Det har dock inte behövts någon ko för att producera mjölken, eftersom den helt och hållet framställts i ett laboratorium.

Samma näringsvärden

Då proteinet som bildas är identiskt med naturligt mjölkprotein, smakar och beter sig mjölken precis som vanlig komjölk, och har samma näringsvärden. Och eftersom den inte kommer från en ko klassas den som vegansk– trots att detta alltså faktiskt är komjölk, sett till innehållet.
Även i Finland har man för några år sedan lyckats tillverka mjölkprotein i en bioreaktor, med hjälp av mikrober.
Fördelen är enligt forskarna att mikrober producerar mjölkprotein mycket effektivare än vad en ko gör, vilket alltså i framtiden skulle kunna tära mindre på jordens resurser och ge oss mjölk utan djurhållning.

Vad innebär detta för mjölkallergiker?
För mjölkallergiker som är vana vid att känna sig snäppet tryggare om en produkt är märkt med att den är lämplig för veganer kan det här komma att bli ett problem. Den konstgjorda mjölken är mycket riktigt vegansk – men det betyder tyvärr inte att mjölkproteinallergiker kan äta eller dricka produkter som innehåller denna mjölk. Eftersom proteinet är identiskt med vanlig mjölk blir mjölkallergikern precis lika allergisk mot den här mjölken, som mot den som kommer från kon.

Vilka produkter kan den här typen av mjölk komma att användas i?
Mjölken kan användas i alla livsmedel som i vanliga fall kan tänkas innehålla mjölk. Den just nu största användaren, är företaget Brave Robot, som marknadsför glass som är gjord på mjölk från Perfect Day. Företagets glass säljs nu i 5000 butiker över hela USA.

Perfect Day spår att produkter gjorda på deras mjölkprotein kan bli en stor framgång i Asien, då mjölken är laktosfri, och det finns en stor efterfrågan på laktosfria produkter där. I nuläget finns ingen information om den nordiska marknaden, men då marknaden för både veganska och laktosfria produkter växt de senaste åren är det nog stor risk att vi även här kommer att få hålla utkik efter den veganska komjölken i innehållsförteckningar när vi handlar.

Text Susannah Elers Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php