Tack till alla veganer

Här på Allergia.se kunde man nyligen läsa om ett par av höstens vegonyheter i butikerna. Vår som höst är detta alltid lika intressant. Det brukar vara allt mellan nya glassorter eller yoghurt till pizza och annat färdiglagat. För ett par år sedan brukade jag höja lätt på ögonbrynen inför alla det som utkommer på marknaden men nu har vegoprodukterna blivit så vanliga att jag knappt tänker på det längre. Just prefixet vego tycker jag är särskilt anmärkningsvärt.

Saknar chokladsmaken

När jag var barn på 1990-talet fanns det nämligen inte mycket av vare sig vego eller allergivänliga produkter. Jag minns de matta färgerna på Tofulines sojamjölksförpackningar. Vit för osötad, en solljusblekt gul färg för sötad och brun för choklad (som jag saknar den smaken!).
Tofuline, som senare köpts upp otaliga gånger av konkurrenter, har sedan länge lagt ned produktionen på dessa och många andra varor. Märket har blivit synonymt med deras glass – som vad jag minns redan på den tiden många ickeallergiker lyfte fram som exceptionellt god.
Likadant var det med veganmaten som ofta stod bredvid eller delade hylla med allergialternativen. Här dröjer sig minnet kvar vid framför allt Tartex. Ett slags leverpastej för vegetarianer i olika smaker som knappt ändrat förpackning eller layout sen dess.

Vego-trenden växer

För runt tio år sedan hände något i matsverige som skakat om marknaden rejält. Det började bli vanligare med vegetariska och veganska alternativ hos matvarukedjorna och nya aktörer som Oatly säkrade sin ställning på marknaden med seriösa och bra alternativ. Här någonstans började begreppet vego bli vanligare än allergialternativ. Åtminstone i mina ögon.
Jag är själv inte vegan. Jag äter dock en rätt stor mängd rätter som skulle betecknas som veganska, men det skulle vara orätt av mig att kalla mig vegan. Däremot tror jag att vi allergiker tillsammans med vegorörelsen kan åstadkomma rätt mycket och kanske till och med lära av varandra.
Sedan ett par år tillbaka är jag med i flera facebooksidor med vegansk approach där jag fått oerhört många tips om allergivänliga alternativ. Diskussionerna är kanske inte alltid relevanta för mig personligen, men den dagliga rapporteringen av vad som ändrat recept eller är nytt på marknaden är relevant för mig. Inte minst därför att den hjälper mig vara a jour såväl som upptäcka till exempel sourcream-chips jag annars inte ens skulle bemödat mig läsa innehållsförteckningen på. Det är också en bra barometer för de produkter som håller måttet, och de som inte gör det.

Förenklar vardagen

De senaste årens förändring med alla nya vegoalternativ är naturligtvis helt fantastisk. Det hjälper ju, berikar och förenklar vår vardag. Jag brukar säga att veganer och allergiker har mycket att tacka varandra för.
Men det är nog främst vegorörelsen som genererar fler alternativ på marknaden för oss med födoämnesallergier. Jag tror inte att vi hade sett en så stor pluralism eller variation bland till exempel tillverkare av mandel- och sojamjölk om det inte vore för den inverkan som den här rörelsen haft. Tillsammans med oss allergiker såklart.

Göra skillnad tillsammans

Men det finns en viktig skillnad och den är politisk. För vi allergiker är ju inte allergiska av politiska skäl. Vi kan allt som oftast inte heller äta spår av nötter, mjölk och/eller ägg. Men vi kan vara med och höja näven mot såväl makthavare som matvaruproducenter och tillsammans faktiskt göra skillnad. Det är bara att titta på hyllorna på 1990-talet. De har nämligen försvunnit och alternativen har flyttat ut i butiken. Precis där de hör hemma.

Text Lukas de Veen