Nytt i butiken

Utbudet av allergivänliga produkter växer, och ett stort antal av de nya produkterna kommer från våra grannar i öster. Från Finland kommer nu bland annat mjölk- och glutenfria snacks på havre och en ny vispbar havregrädde.

Havregrädde

Det finska företaget Aito erbjuder både vispbar havregrädde (“Aito Oat for Whipping”) och matlagningsgrädde (“Aito Oat Cuisine”) av havre. Alla produkterna är mjölk- och glutenfria och finns nu att köpa även i Sverige via Coop, Willys, Hemköp, Martin & Servera. Mer information om produkterna finns på företagets hemsida.

Mjölkfri potatisgratäng

Haparandabaserade potatisföretaget Outinen har nu inte bara en laktosfri potatisgratäng, utan också en mjölkfri potatisgratäng som är gjord på Oatlys havrebas.

Smakrika snacks

Hos nätbutiken Mathem finns nya finska havresnacks från företaget Oatis. Snacksen, som är gjorda av glutenfri havre finns i flera smaker: Blåbärspaj, Havssalt, Rosmarin, Äpple och kanel, som alla är mjölkfria. (Utöver dessa finns smakerna Arrabiata pesto och Parmesan, som dock innehåller mjölk.)

Mjölkfri kokosyoghurt

Hos Mathem finns nu också kokosyoghurten Harvest Moon. Den är fri från mjölk, soja, gluten och innehåller inte heller något tillsatt socker.

Ärtmjölk med kalcium och D-vitamin

Sproud, är en ny svensk mjölk gjord på ärtor, producerad av ett malmöbaserat företag. Drycken är berikad med kalcium och D-vitamin och ska gå att använda på samma sätt som andra växtbaserade mjölksorter. På deras hemsida kan du se var den säljs i närheten av dig.

Magnumglass utan mjölk och ägg

Höstens nyhet från GB, Magnum Vegan, som finns i två smaker: Magnum Vegan Mandel och Magnum Vegan Classic, finns nu både att köpa som lös stycksak och i fyrpack:
OBS: I innehållsförteckningen på hemsidan har dock företaget garderat sig med att produkten “kan innehålla mjölk”, så det finns anledning att vara försiktig, även om mjölk inte ingår i ingredienserna.

Kalla såser utan ägg och mjölk

För äggallergikern som längtar efter kalla såser, bearnaise och aioli finns företaget Vegme:s växande utbud av färdiga såser. Såserna innehåller varken ägg eller mjölk, men däremot sojabönor, och lämpar sig alltså inte för sojaallergiker. Vegme:s såser finns bland annat i välsorterade ICA-butiker.

Äggfri Majonnäs
Äggfri Aioli
Äggfri Chiliaioli
Äggfri Bearnaise
Äggfri Sriracha Bearnaise

 

Text Susannah Elers